MiG-29 bulgar

Bulgaria a primit 3 oferte pentru inlocuirea MIG-urilor 29 pe care le opereaza momentan. Se intentioneaza inlocuirea acestora cu 8 avioane de vanatoare de provenienta vestica, noi sau in uz.

Vecinii de la Sud de Dunare au pus la bataie aproximativ 1.5 miliarde de leva (cam 820 milioane de dolari americani) pentru aeronave de lupta care sa fie compatibile cu standardele NATO si sa reduca in acelasi timp dependenta de echipamente si aeronave de conceptie sovietica.

In Iunie anul trecut Parlamentul bulgar a aprobat un plan de achizitie a opt aeronave de lupta (noi sau second) in perioada 2018-2020. O parte din fondurile necesare finantarii programului au fost alocate in bugetul pentru 2017.

Un grup de lucru a fost constituit special pentru evaluarea ofertelor ce merg de la monomotoare noi sau in uz, pana la bimotoare in uz.

Cei trei ofertanti sunt:

  • Italia – Eurofighter Typhoon
  • Suedia – SAAB JAS-39 Gripen, noi
  • Portugalia – F-16 MLU, pachetul de suport logistic initial si armamentul urmand sa fie furnizate de Statele Unite.

“Oferte din Portugalia, cu un pachet logistic furnizat de Statele Unite, Suedia si Italia au fost receptionate la Ministerul Apararii”, se declara intr-un comunicat al ministerului.

Dupa ce grupul de lucru va evalua cele trei oferte pana la sfarsitul acestei luni, vor fi demarate discutii pentru pregatirea contractului cu ofertantul preferat. Totusi, este putin probabil ca tranzactia sa primeasca unda verde inainte de formarea noului guvern, dupa alegerile generale de pe 26 Martie.

Via:
Reuters

Marius Constantin