Premierul bulgar Boyko Borissov a anunțat că țara sa dorește să achiziționeze încă opt avioane F-16 Block 70 (F-16V) – aceasta fiind cea mai recentă versiune a avionului multirol american. Pe lângă suplimentarea numărului de avioane moderne, Bulgaria ia în considerare achiziția și cumpărarea de alte arme și echipamente, inclusiv trei radare.

F-16 Block 70

F-16 Block 70

Să ne îndulcim invidia cu puțină peltea. Iată ce a declarat Boyko Borissov:

“The acquisition of the F-16 Block 70 aircraft is not just a purchase, but an expression of Bulgaria’s desire for irreversible modernization of its armed forces in order to achieve real interoperability with other NATO member states.”

Așa grăit-a Borissov la întâlnirea cu reprezentanții companiei americane Lockheed Martin, întâlnire la care a participat și ambasadorul SUA la Sofia.

Întâlnirea a avut ca subiect principal cooperarea pe termen lung bazată pe Programul de Parteneriat Industrial dintre Bulgaria și Statele Unite ale Americii. Bulgarii și americanii doresc ca pe lângă contractele semnate să creeze capacități de mentenanță și dezvoltare pentru capabilitățile ce vor fi cumpărate de către Bulgaria în viitor.

“Therefore, we consider the Framework Agreement signed with Lockheed Martin as a very useful tool for the implementation of industrial cooperation under the F-16 Block 70, which will contribute to long-term economic development and competitiveness of our country in this area.”

A declarat premierul bulgar, adăugând că este încrezător în implementare know-how-ului unic în industria Bulgariei în segmentele de securitate și apărare.

Borissov a evidențiat faptul că guvernul bulgar a asigurat finanțarea pentru pregătirea infrastructurii bazei aeriene unde vor fi desfășurate noile avioane, precum și pentru mentenanța avioanelor F-16 Block 70.

Premierul a mai spus că Ministerul bulgar al Apărării s-a ocupat de pregătirea și trimitea solicitărilor în vederea studiului posibilei achiziții pentru încă 8 F-16 Block 70, trei radare tridimensionale, armament și echipamente destinate sprijinului Centrului pentru Air Sovereignty Operations Center și alte echipamente pentru proiectele de modernizare ale Forțelor Armate ale Bulgariei.

Iulian Iamandi