Compania cehă Aero Vodochody a obținut un contract pentru repararea și modernizarea avioanelor L-39ZA Albatros aparținând Forțelor Aeriene Bulgare.

L-39ZA este un avion reactiv destinat misiunilor de antrenament și de atac ușor.

Avionica de la bord, din era sovietică, va fi înlocuită cu aparatură modernă occidentală. Astfel, echipamentele penrtu navigație, comunicații, identificare și înregistrare de la bordul avioanelor bulgărești L-39ZA Albatros vor fi modernizate.

De asemenea, motoarele Safir vor fi recondiționate.

Pentru început, contractul prevede repararea și modernizarea a două avioane L-39 care vor sosi în Cehia luna aceasta, iar întoarcerea acestora în Bulgaria este planificată pentru anul 2024.

După reparare și modernizare aceste avioane vor fi garantate pentru exploatare timp de șapte ani și jumătate sau o mie cinci sute de ore de zbor.

În prezent, Forțele Aeriene Bulgare operează șase avioane tip L-39ZA Albatros găzduite de Baza Aeriană 12 Dolna Mitropolia.

Despre programul românesc de modernizare a avioanelor IAR-99 Standard, la fel ca și despre programul de achiziție a corvetelor și modernizare a celor două fregate… ar fi pierdere de timp să mai vorbim.

Românii au demonsrat din nou seriozitatea caracteristică.

Ne batem joc de noi cu foarte multă abnegație.

Ăsta ne este nivelul.

Iulian Iamandi