Vestea nu-i chiar de azi, dar uneori sunt știri la care mă uit și nu îmi vine să cred…

Într-un final am avut timp să caut și pe la dumnealor prin presă. Iaca, Bulgaria a decis să cumpere încă opt avioane multirol F-16 Block 70/72!

Și așa… Bulgaria va dispune în viitor de o escadrilă cu șaisprezece avioane la fel. Ce ciudat sună! Eram obișnuiți cu sute de avioane în arsenalul fiecărei țări, iar acum parcă vorbim despre săr… afric… despre țări sărace din Africa!

Cu vreo 2-3 ani în urmă, bulgarii au plătit pentru opt avioane F-16 Block 70/72 care în prezent se află în fază de producție.

Probabil că și pe la ei militarii în rezervă au comentat pe Facebook că mai bine rămâne țara fără avioane, dar să li se mărească pensiile.

Dincolo de treaba asta, avioanele vor sosi până în 2027 – a spus-o Dimitar Stoyanov, ministrul bulgar al apărării.

Foarte probabil, pe Facebook-ul lor bulgarii au comentat ca și ai noștri că au dat banii înainte ca la curve și că americanii le vor da rable second-hand.

C-așa e pe la cei care înghit senini sau senili propaganda rusească.

Achiziția celei de-a doua tranșe de opt avioane F-16 Block 70/72, conform US Defense Security Cooperation Agency, adică DSCA, prețul maxim este de 1,673 miliarde de dolari americani.

Conform declarației lui Stoyanov, e vorba de maxim 1,3.

Iar conform unor analiști bulgari, eF-urile vor înlocui MiG-urile 29 care vor fi trimise Ucrainei.

John Kirby însă, a zis că nu.

Pe cine să mai credem?

Primul contract semnat de bulgari în 2019 include patru avioane F-16 Block 70, patru avioane F-16 Block 72, 11 motoare F-100-GE-129D. 11 Impreoved Programmable Display Generators, 11 AN/APG-83 Active Electronically Scanned Array (adică AESA) Scalable Agile Beam Radars (SABR), 11 LN-260 sau echivalent pentru GPS INS cu SAASM și PPS ( 🙂  ), plus diverse tipuri de rachete și bombe și echipamente aferente.

Iulian Iamandi