Bulgaria va incepe negocierile pentu achizitia de avioane Gripen noi, dastinate a inlocui flota de MiG-29 pe care o opereaza in prezent. Potrivit unor declaratii ale Premierului, bulgarii vor garantii ca Suedia va face investitii pe plan local inainte de semnarea unui contract.
Achizitia de avioane de lupta a tot fost amanata timp de aproape zece ani. Discutiile cu suedezii pareau sa fie anulate luna trecuta dupa ce Premierul Boyko Borissov a declarat ca guvernul provizoriu n-ar fi trebuit sa anunte in aprilie inceperea negocierilor cu producatorul suedez.
Guvernul interimar a promis ca va demara discutiile pentru achizitia a 8 avioane SAAB JAS-39 Gripen noi, dupa aprobarea unui clasament al Ministerului Apararii ce plasa pe primul loc oferta suedeza in fata celei pentru F-16 second via Portugalia/SUA si a celei pentru Eurofighter Typhoon via Italia.
Odata ce a preluat mandatul de Premier, Borissov a declarat ca guvernul anterior n-ar fi trebuit sa se pronunte in procesul de achizitie a avioanelor de lupta, evaluate la 1.5 miliarde de leva (750 milioane de Euro) motivand ca “avioanele nu sunt cele mai importante lucruri pentru armata”.
Magnus Lewis-Olsson, directorul SAAB pe Europa, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute jurnalistilor bulgari ca in decursul lunilor urmatoare sunt asteptate inceperea negocierilor cu bulgarii, sugerand ca achizitia ar fi inca viabila, lucru confirmat si de Borissov in cursul zilei de vineri.
In urma unei intalniri la Bruxelles cu Stefan Lofven, Prim-Ministrul Suediei, Borissov a declarat ca negocierile ar putea incepe Miercurea aceasta sau cea urmatoare. “I-am spus omologului meu suedez: luam o decizie, intai negociem cu voi apoi cu Eurofighter”, adaugand ca Bulgaria va semna un contract doar dupa angajamentul Suediei de a investi in cea mai saraca tara din UE.
Ministrul Apararii, Krassimir Karakachanov, a declarat vineri ca Bulgaria nu va achizitiona F-16 aflate in uz din Portugalia (cu pachetul logistic din Satele Unite) din cauza faptului ca graficul de plati pentru primii ani avea valori mai mari decat se anticipase initial.
Bulgarii si-au luat angajamentul ca pana la sfarsitul anului sa semneze un contract de achizitie a opt avioane de lupta noi sau in uz, acestea urmand sa intre dotare in perioada 2018-2022.
Via:
Reuters
Marius Constantin
După ce și-au tras și satelit, bulgarii speră ca vikingii să mute linia de asamblare a C/D la Sofia. Am rămas de rîsul curcilor.
Spera sa mute linia la Sofia pentru 8 bucati…..tu te auzi ce spui?
Tu esti singurul si unicul ras al curcilor. Bulgarii isi vor lua 8 castraveti in…fortele aeriene urat mirositoare. Suntem satui de telenovele, de prosti suntem chiar scarbiti.
Din ce citesc eu aici,ministrului are foarte clar programul de actiune ptr. inzestrare,simultan pe toate cele trei laturi:
http://www.bta.bg/en/c/DF/id/1603204
Nu stiu daca se justifica supersonice pentru o tara asa mica. Stiu ca un studiu din Cehia (ce-i drept mai mica la suprafata decat Bulgaria) a aratat ca supersonicele nu sunt necesare.
Sunt sau nu sunt necesare pentru viteza e un lucru – insa sistemul e o combinatie de capabilitati – senzori, armament, platforma.
Da, e posibil ca o platforma subsonica sa fie super OK pentru o tara mai mica, dar inca nu a pus nimeni senzori ca lumea si armament performant pe o astfel de platforma si nici nu va face nimeni atata munca de integrare si cercetare sa inventeze un astfel de avion pentru niste tari mici si neimportante care nu au bani sa isi ia nici avioanele off the shelve existente.
Daca nu vrei sa fii ca o oaie la taiere, trebuie sa ai un avion inarmat ca lumea si cu un radar performant. Daca nu poti sa te misti repede, iti trebuie un radar puternic si rachete cu raza mai lunga, gen Amraam sau Meteor.
deci cea mai buna optiune (raport calitate/pret) ramine tot F16, evident, macar sa avem vreo treizeci de F-uri reconditionate de calibrul celor achizitionate de portugheji.
Daca ar fi sa dau o parere de nespecialist, ochiometric, in opinia mea ne trebuie cateva avioane de linia I, sa zicem F-16 astea pe care le-au cumparat, si mult mai multe avioane de linia II, un light combat subsonic produs in tara, gen un IAR99 modernizat, care sa asigure numerele necesare unei aviatii credibile si cu suport local complet.
Subsonicele au si avantajul autonomiei de zbor mai mare care le face mai utile in misiuni de suport la sol si un pret pe ora de zbor mult mai mic.
Acum cate supersonice si cate subsonice sa ia e greu de zis, depinde de buget.
Eu as fi prioritizat astfel achizitiile:
1. sistemele de supraveghere, radare mici si mari, etc. (ca sa stii ce vine si pe unde vine)
2. sistemele asimetrice anti-tanc si aparare aero (se pare ca si armata a facut la fel, luand Spike, dar trebuie sa continue si cu manpads si rachete de coasta),
3. sistemele de aparare anti-aeriana
4. sistemele majore de lupta – avioane, corvete, tancuri, transportoare.
Si foarte important, instructia, armata trebuie sa invete sa lupte atat clasic cat mai ales asimetric, dat fiind adversarii potentiali – unii mult mai puternici care trebuie descurajati sa se aventureze pe aci.
Pt început prima tranșă de 8 bucăți,după care încă 2 transe de 8 bucăți, În total 24 de bucăți noi-nouțe.
In vreo 40-50 de ani. Hai ca poate exagerez eu cu vreo 10 ani. Dar japu’ le stie pe toate, stie exact cate bucati de cucumberi zburatori isi “trag” bulgarii. Ce ne-am face fara can-canurile tale, nici nu vreau sa-mi inchipui.
Poate Jap e chiar prim- ministrul Bulgariei! In articol scrie clar 8 bucati, dar el stie exact cate transe urmeaza si cate bucati la fiecare transa. La cat s-au zgarcit pana acuma mi-e greu sa cred ca ar mai achizitiona in plus fata de cele 8, ca poate si din astea opt, se vor opri la sase, ca asa is’ bulgarii. E mica tara pt atatea si acu’ un an nu aveau bani pt 12. Tocmai de asta au ramas la 8 noi sau sacand- hand.
Dacă eram eu primul ministru al Bulgariei și eu decideam ce să luăm,reporneam linia de Miraj la Sofia.