Avioane Gripen, Suedia 2012

Bulgaria va incepe negocierile pentu achizitia de avioane Gripen noi, dastinate a inlocui flota de MiG-29 pe care o opereaza in prezent. Potrivit unor declaratii ale Premierului, bulgarii vor garantii ca Suedia va face investitii pe plan local inainte de semnarea unui contract.

Achizitia de avioane de lupta a tot fost amanata timp de aproape zece ani. Discutiile cu suedezii pareau sa fie anulate luna trecuta dupa ce Premierul Boyko Borissov a declarat ca guvernul provizoriu n-ar fi trebuit sa anunte in aprilie inceperea negocierilor cu producatorul suedez.

Guvernul interimar a promis ca va demara discutiile pentru achizitia a 8 avioane SAAB JAS-39 Gripen noi, dupa aprobarea unui clasament al Ministerului Apararii ce plasa pe primul loc oferta suedeza in fata celei pentru F-16 second via Portugalia/SUA si a celei pentru Eurofighter Typhoon via Italia.

Odata ce a preluat mandatul de Premier, Borissov a  declarat ca guvernul anterior n-ar fi trebuit sa se pronunte in procesul de achizitie a avioanelor de lupta, evaluate la 1.5 miliarde de leva (750 milioane de Euro) motivand ca “avioanele nu sunt cele mai importante lucruri pentru armata”.

Magnus Lewis-Olsson, directorul SAAB pe Europa, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute jurnalistilor bulgari ca in decursul lunilor urmatoare sunt asteptate inceperea negocierilor cu bulgarii, sugerand ca achizitia ar fi inca viabila, lucru confirmat si de Borissov in cursul zilei de vineri.

In urma unei intalniri la Bruxelles cu Stefan Lofven, Prim-Ministrul Suediei, Borissov a declarat ca negocierile ar putea incepe Miercurea aceasta sau cea urmatoare. “I-am spus omologului meu suedez: luam o decizie, intai negociem cu voi apoi cu Eurofighter”, adaugand ca Bulgaria va semna un contract doar dupa angajamentul Suediei de a investi in cea mai saraca tara din UE.

Lewis-Olsson a declarat saptamana trecuta ca SAAB sunt gata sa inceapa discutiile legate de diferitele optiuni de finantare, incusiv plata esalonata pe o perioada lunga de timp.

Ministrul Apararii, Krassimir Karakachanov, a declarat vineri ca Bulgaria nu va achizitiona F-16 aflate in uz din Portugalia (cu pachetul logistic din Satele Unite) din cauza faptului ca graficul de plati pentru primii ani avea valori mai mari decat se anticipase initial.

Bulgarii si-au luat angajamentul ca pana la sfarsitul anului sa semneze un contract de achizitie a opt avioane de lupta noi sau in uz, acestea urmand sa intre dotare in perioada 2018-2022.

Via:
Reuters

Marius Constantin