Bulgaria va solicita o ofertă din partea companiei americane Boeing pentru avioane tip F/A-18 Super Hornet, în cadrul selecției noului avion de vânătoare care se va încheia în luna Iulie a anului 2018.

F/A-18 Super Hornet

Ministrul bulgar al Apărării, Krasimir Karakachanov, a declarat pentru postul național de radio BNR că are în vedere oferta Boeing pe lângă cele ale principalilor trei competitori – Lockheed Martin cu F-16, Saab cu JAS 39 și Eurofighter Typhoon.

Karakachanov a adăugat că cererea de ofertă va fi trimisă fabricantului în cursul lunii curente.

Interesul față de Super Hornet indică faptul că un nou competitor major ar putea intra în competiția în urma căreia Bulgaria dorește să înlocuiască avioanele sovietice MiG-29 cu unele moderne, occidentale.

Contractul planificat este estimat la o valoare de 1,5 miliarde de leva, adică 890,9 milioane de dolari.

La finalul lunii Octombrie, Karakachanov a anunțat că ministerul va relansa competiția privind achiziționarea a opt avioane de luptă multirol, după ce parlamentul Bulgariei a emis un raport cerând relansarea competiției.

Această decizie a anulat recomandarea unui grup ministerial de experți care au concluzionat că avionul suedez Gripen ar fi cea mai bună alegere pentru Bulgaria.

Ca și continuare, Bulgaria urma să solicite propuneri din partea Portugaliei, care oferise avioane F-16 aflate în uz, și din partea Italiei, care ofertase cu Eurofighter Typhoon.

Dacă Bulgaria va decide să cumpere Super Hornet, această țară va deveni primul operator al avionului din Estul Europei.

Știrea șochează. Bulgarii amână inevitabilul, cauzând astfel probleme pe flancul sudic al alianței NATO.

Pentru numai opt avioane, din care… disponibilitatea zilnică va fi de mai puțin de atât, fără comonalitate regională, bulgarii par cel puțin neserioși.

Iar de ar alege Super Hornet noi… când le va veni rândul la livrare și când vor deveni acestea operaționale și mai ales utilizabile în misiuni de Poliție Aeriană?

Iulian Iamandi