Acum vreo săptămână, anunțam în cadrul articolului “Supărări bulgaro-ucrainiene” că UkrOboronProm, companie ucrainiană de stat, a anulat decizia de reparare a avioanelor MiG-29 bulgărești în Rusia, printr-o plângere la Comisia bulgară de Protejare a Competiției.
La final de an 2017, Serviciul de Presă al Guvernului Bulgariei a anunțat decizia Guvernului de a aloca banii inițial alocați reparării avioanelor MiG-29 în Rusia.
Cincizeci și trei de milioane de leva vor fi alocați pentru lucrări de întreținere a sistemelor de informatice și de navigație a bazelor aeriene, precum și pentru lucrări de întreținere a universităților militare.
După cum scriam în articolul mai sus menționat, ar fi fost vorba de aproximativ 81 de milioane deleva. Atât i-ar fi costat pe bulgari repararea avioanelor militare tip MiG-29 în Rusia, la compania RAC MiG.
Pe sistemul două la primărie, două la prefectură… 20 de milioane se vor duce la întreținerea hardware-ului sistemelor de comunicații și navigație ale bazelor aeriene militare, 2 milioane pentru reparații la bazele respective și un milion pentru reconstrucția clădirii Serviciului Militar de Informații.
Clădirile instituțiilor militare de învățământ vor fi de asemena reparate și renovate: 28 de milioane, din care 7 la Academia Militară G. S. Rakovski, 16 milioane la Universitatea Militară Națională Vasil Levski și 5 milioane la Academia Navală N. Y. Vaptsarov.
Restul de aproximativ două milioane vor fi utilizate de către municipalitățile Elin Pelin și Aksakovo pentru reabilitarea rețelei de drumuri și achiziția unui teren.
După un 2017 românesc cu anulări și tras de timp, putem spune că nu suntem singurii la “Așa nu”. Mai rău, parcă văd că Bulgaria nu va mai aloca în 2018 suma necesară reparării avioanelor MiG-29.
Despre noi nu mă încumet măcar să gândesc la worst case scenario al unui 2018 “an al Marinei”.
Să batem în lemn și noi și bulgarii.
Ori, în mămăligă și castraveți.
Iulian Iamandi
Na ce sa spun….An nou fericit! In rest om trai si le-om vedea pe toate, multa sanatate si multa fericire resboinici!
Ar fi foarte bine daca am pastra ritmul actual in urmatorii 10-15 ani, adica o achizitie majora odata la 2 ani, in 2013 a fost F-16, in 2015 Spike, in 2017 Patriot..in 2019 corvete..2021 blindate..’23 elicoptere..’25 HIMARS..’27 tancuri …’29 F35-uri.
În ritmul asta prin toamna mergem la bulgarii cu F-16 sa le facem militie aeriana.