Aliatul de nădejde recunoaște că alegerea avionului F-16 a avut tot timpul parte de opoziție din partea unor factori bulgari care lucrează în interesul Rusiei. E bine să ai flancul asigurat de… factori, nu?
Și, cică acești factori care lucrează în favoarea Rusiei nu se vor opri din a băga bățul la spițe și vor găsi mereu motive pentru a trânti acordul sabotând procesul de dotare cu avioane moderne multirol.
Trebușoarele astea le zice Consiliul Atlantic bulgar.
Conform lu’ Consiliul Atlantic (bulgar), există multe proceduri prin care achiziția de F-16 ar putea fi trântită. De exemplu, o modalitate ar putea fi amânarea negocierilor. Gen, ca la noi la corvete…
Și tot Consiliul Atlantic a informat că urmărește cu îngrijorare crescută procesul, în special după declarația recentă a ministrului bulgar al Apărării, Krasimir Karakachanov, în care acesta a afirmat că nu se poate negocia un preț favorabil pentru avioanele F-16 acum și că în cazul unui eșec proiectul ar putea fi anulat sau ar putea începe negocieri cu un alt ofertant.
“In this case, it is obviously speaking of Sweden, whose Gripen fighter aircrafts capabilities are inferior to the F-16’s, and which will subsequently require many extra ”hidden” costs to equip themselves to multi-purpose.”
A comunicat Consiliul Atlantic.
Cel mai probabil, negocierile vor fi amânate, într-o primă fază, până după vacanța de vară a parlamentului bulgar. Și da, cel mai bun argument pentru amânarea negocierilor va fi prețul – aspect care nu este public în această fază.
“Thus, conditions are created for keeping the society in the dark, with the presumption of the government for a limitless credit of trust being voted. Another question is whether the government can justify society’s confidence by actually conducting the negotiations so that a deal can be made at the most advantageous for Bulgaria parameters.“
A mai transmis organizația bulgară, adăugând că acțiunile Cabinetului în procedură nu sunt optimiste, mai mult… cresc îndoielile referitoare la adevăratele intenții.
Cam ca pe la noi, adevăratele intenții cu programul de achiziție a corvetelor.
Iulian Iamandi
Consiliul atlantic din Sofia e un ONG sponsorizat oficial de Lockheed Martin.
Acum, treaba e urmatoarea – Bulgaria a anuntat o licitatie cu buget stabilit si termen de livrare. Mai multi ofertanti au depus oferte.
Lockheed Martin nu s-a incadrat in buget si nici in termenele de livrare, dar au promis ca prin negocieri vor scadea pretul si vor scurta termenele de livrare din cauza unul contract cu Slovacia (care nu s-a materializat inca).
Bulgaria a decis ca americanii se claseaza pe locul 1 si au inceput negocierile.
Problema e acum ca aia nu au scazut pretul initial, ci l-au crescut. Guvernantii bulgarii au o problema si legala si politica.
Fie anuleaza licitatia si fac o achizitie directa (ceea ce ar intarzia probabil toata treaba) fie concluzioneaza ca oferta americana nu e conforma cu cerintele licitatiei si trec la oferta de pe locul 2.
bla, bla,bla – mult zgomot pentru nimic se stia ca nu au bani de F 16 V si se stia ca F 16 V este mai performant decat Gripen C/D care apropos este mai bun ca MLU_urile noastre. Ideea este ca ai sau nu ai bani, si eu mi-as dori FREMM vreo 4 dar noi abia avem bani de Corvete nu de fregate noi.
Pun pariu ca un an cel putin de aici incolo Bulgaria nu va cumpara nimic Gripen E/F este prea scump, F 16V este prea scump, asa ca ramane Gripen C/D si F 16 Block 50/52+ noi sau second ca de altceva nu e bani….sau mai e varianta pe care pana acum statele NATO a neglijat-o FA 50 Golden Eagle coreanul care face de toate inclusiv politie aeriana dar caruia ii lipseste in acest moment integrarea AIM 120 AMRAAM si nu stie decat Derby.