Aliatul de nădejde recunoaște că alegerea avionului F-16 a avut tot timpul parte de opoziție din partea unor factori bulgari care lucrează în interesul Rusiei. E bine să ai flancul asigurat de… factori, nu?

F-16 Fortele Aeriene Romane

F-16 Fortele Aeriene Romane

Și, cică acești factori care lucrează în favoarea Rusiei nu se vor opri din a băga bățul la spițe și vor găsi mereu motive pentru a trânti acordul sabotând procesul de dotare cu avioane moderne multirol.

Trebușoarele astea le zice Consiliul Atlantic bulgar.

Conform lu’ Consiliul Atlantic (bulgar), există multe proceduri prin care achiziția de F-16 ar putea fi trântită. De exemplu, o modalitate ar putea fi amânarea negocierilor. Gen, ca la noi la corvete…

Și tot Consiliul Atlantic a informat că urmărește cu îngrijorare crescută procesul, în special după declarația recentă a ministrului bulgar al Apărării, Krasimir Karakachanov, în care acesta a afirmat că nu se poate negocia un preț favorabil pentru avioanele F-16 acum și că în cazul unui eșec proiectul ar putea fi anulat sau ar putea începe negocieri cu un alt ofertant.

“In this case, it is obviously speaking of Sweden, whose Gripen fighter aircrafts capabilities are inferior to the F-16’s, and which will subsequently require many extra ”hidden” costs to equip themselves to multi-purpose.”

A comunicat Consiliul Atlantic.

Cel mai probabil, negocierile vor fi amânate, într-o primă fază, până după vacanța de vară a parlamentului bulgar. Și da, cel mai bun argument pentru amânarea negocierilor va fi prețul – aspect care nu este public în această fază.

“Thus, conditions are created for keeping the society in the dark, with the presumption of the government for a limitless credit of trust being voted. Another question is whether the government can justify society’s confidence by actually conducting the negotiations so that a deal can be made at the most advantageous for Bulgaria parameters.“

A mai transmis organizația bulgară, adăugând că acțiunile Cabinetului în procedură nu sunt optimiste, mai mult… cresc îndoielile referitoare la adevăratele intenții.

Cam ca pe la noi, adevăratele intenții cu programul de achiziție a corvetelor.

Iulian Iamandi