LAROM, 1 Decembrie 2014

LAROM, 1 Decembrie 2014

DpA a publicat în data de 23 Martie 2015 Buletinul Contractelor de Achiziții Publice ce sumarizează contractele pe care MApN le-a încheiat în anul 2014 pentru achiziția de diverse echipamente, atât militare cât și non-militare.

Dintre contractele încheiate de MApN în 2014 cele care atrag cel mai mult atenția sunt cele pentru achiziția de muniție pentru armamentul ușor de infanterie.

Astfel, anul trecut au fost încheiate acorduri cadru pentru livrarea unui număr de aproximativ 3,95 milioane de cartușe calibru 5.45, 5.56, 7.62, 7.65 mm și s-au încheiat contracte subsecvente/contracte anuale pentru livrarea unui număr de aproximativ 2,36 milioane cartușe calibru 5.56, 7.62, 7.65, 9 mm, destinate în principal Forțelor Terestre, cea ce constituie cea mai mare achiziție de muniție pe care Armata Română a derulat-o în ultimii 10 ani.

În rest, lista de cumpărături a MApN-ului în 2014 este una cât se poate de austeră.

Pentru Forțele Terestre s-au incheiat contracte pentru sprijinul logistic destinat sistemelor anti-aeriene Viforul, Gepard, transportoarelor blindate Piranha, s-au achiziționat piese de schimb din Polonia pentru sistemele de rachete anti-aeriene OSA-AKM, au fost încheiate contracte subsecvente pentru cumpărarea a aproximativ 2.300 complete vestă-cască antiglonț nivel IV, pentru achiziția a 1533 „lovituri tip săgeată” și a 35 de mijloace anti-tanc de la firma Eurospike GmbH (cel mai probabil rachete Spike).

Forțele Aeriene au încheiat contracte subsecvente pentru livrarea a 6 echipamente MDRR pentru sistemele RSA-MCID RSA, și 4 echipamente pentru sistemele radar MCID RDLC, livrarea unui număr de 6 interfețe comandă-control pentru sistemele SA-2, 4 sisteme de comandă control pentru sistemul HAWK PIP III R și 4 radare 3D cu rază medie de acțiune.

Celelalte structuri ale armatei(Forțele Navale, Informațiile Militare, Sprijin Logistic, Administrația Centrală), s-au limitat la a achiziționa loturi de muniție, autoutilitare, echipamete de comunicații și birotică.

La capitolul Proceduri de Atribuire a Contractelor Anulate în Anul 2014 atrage atenția eșecul pentru al doilea an consecutiv a procedurii de achiziție a 18 torpile anti-submarin.

Programele majore de dotare aflate în derulare sunt la momentul actual următoarele.

– Programul Transportor blindat pentru trupe 8×8 PIRANHA;

– Programul Modernizarea sistemului lansator muniţie APRA-40, LAROM;

– Programul Avion de transport scurt / mediu curier;

– Programul Echipamente de război electronic EW pentru aeronave C-130;

– Programul HAWK XXI;

– Programul Elicopter navalizat, ambarcat la bordul fregatelor tip 22;

– Modernizare elicopter faza 2B;

– Programul Sistemul integrat de securitate pentru obiectivele militare – SISOM.

– David Victor –