DpA a publicat în data de 23 Martie 2015 Buletinul Contractelor de Achiziții Publice ce sumarizează contractele pe care MApN le-a încheiat în anul 2014 pentru achiziția de diverse echipamente, atât militare cât și non-militare.
Dintre contractele încheiate de MApN în 2014 cele care atrag cel mai mult atenția sunt cele pentru achiziția de muniție pentru armamentul ușor de infanterie.
Astfel, anul trecut au fost încheiate acorduri cadru pentru livrarea unui număr de aproximativ 3,95 milioane de cartușe calibru 5.45, 5.56, 7.62, 7.65 mm și s-au încheiat contracte subsecvente/contracte anuale pentru livrarea unui număr de aproximativ 2,36 milioane cartușe calibru 5.56, 7.62, 7.65, 9 mm, destinate în principal Forțelor Terestre, cea ce constituie cea mai mare achiziție de muniție pe care Armata Română a derulat-o în ultimii 10 ani.
În rest, lista de cumpărături a MApN-ului în 2014 este una cât se poate de austeră.
Pentru Forțele Terestre s-au incheiat contracte pentru sprijinul logistic destinat sistemelor anti-aeriene Viforul, Gepard, transportoarelor blindate Piranha, s-au achiziționat piese de schimb din Polonia pentru sistemele de rachete anti-aeriene OSA-AKM, au fost încheiate contracte subsecvente pentru cumpărarea a aproximativ 2.300 complete vestă-cască antiglonț nivel IV, pentru achiziția a 1533 „lovituri tip săgeată” și a 35 de mijloace anti-tanc de la firma Eurospike GmbH (cel mai probabil rachete Spike).
Forțele Aeriene au încheiat contracte subsecvente pentru livrarea a 6 echipamente MDRR pentru sistemele RSA-MCID RSA, și 4 echipamente pentru sistemele radar MCID RDLC, livrarea unui număr de 6 interfețe comandă-control pentru sistemele SA-2, 4 sisteme de comandă control pentru sistemul HAWK PIP III R și 4 radare 3D cu rază medie de acțiune.
Celelalte structuri ale armatei(Forțele Navale, Informațiile Militare, Sprijin Logistic, Administrația Centrală), s-au limitat la a achiziționa loturi de muniție, autoutilitare, echipamete de comunicații și birotică.
La capitolul Proceduri de Atribuire a Contractelor Anulate în Anul 2014 atrage atenția eșecul pentru al doilea an consecutiv a procedurii de achiziție a 18 torpile anti-submarin.
Programele majore de dotare aflate în derulare sunt la momentul actual următoarele.
– Programul Transportor blindat pentru trupe 8×8 PIRANHA;
– Programul Modernizarea sistemului lansator muniţie APRA-40, LAROM;
– Programul Avion de transport scurt / mediu curier;
– Programul Echipamente de război electronic EW pentru aeronave C-130;
– Programul HAWK XXI;
– Programul Elicopter navalizat, ambarcat la bordul fregatelor tip 22;
– Modernizare elicopter faza 2B;
– Programul Sistemul integrat de securitate pentru obiectivele militare – SISOM.
– David Victor –
Slaba recolta din 2014!
Macar de-ar mai fi comandat un batalion de Zimbru sau TAB-C. Sa fi fost ceva nou-nout numa.
Dar un batalion de Saur?
[…] Departamentul pentru Armamente al Ministerului Apărării Naționale a publicat Buletinul Contractelor de Achiziții Publice pe 2014, informează portalul resboiu.ro. […]
Sunt curios daca 2015 va insemna si altceva in afara de aplicatii la greu.
Saga torpilelor antisubmarin devine absolut enervanta. Dusa a zis cu gurița lui la aplicațiile SNMG 2 că elicopterele navale au fost dotate cu mijloace antisubmarin. Apoi anul trecut la BSDA pilotul de Naval a zis ca au fost trimiși oameni in Franța pentru antrenamente și familiarizare cu echipamentele specifice!!! Am scris mai de mult – 18 mi se pare o cantitate modică care nu e sustenabilă economic pentru producător și beneficiar. Având în vedere cele 6 submarine Kilo care vor intra în dotarea Flotei Mării Negre mi se pare o cantitate infimă. Stocul de torpile pentru fregate și elicoptere ar trebui să fie undeva la 54 cel puțin.
Achiziția de radare din Belgia / Israel spulbera informațiile vânturate pe alte canale despre lipsa de alternative reale la modernizarea sistemelor Hawk.
Ce înseamna 35 de mijloace anti-tanc? 35 de rachete? 35 de lansatoare? sau 35 de lansatoare plus rachete? Anul trecut într-o imagine de la Graffenwofer un ofițer explica trupei sistemul Spike în varianta ptr infanterie – o activitate oarecum bizare avand in vedere ca nu aveam in dotare Spike MR pentru infanterie . Pe urma un ofiter de la inzestrare vorbea de rachete Spike pentru Bat 26 Călugareni care au Piranha in dotare. Sa presupunem deci ca e vorba de rachete/ lansatoare pentru Bat 26?
În cazul în care e vorba de contractul ăsta: http://www.dgmarket.com/tenders/np-notice.do?noticeId=12172734 , de 3,710,000 EUR cred că s-ar fi luat 35 de rachete. Un lansator cât e? 3-400.000 de euro?
O lovitura de spike e in jur de 10-20000 de dolari…
Nu exista munitie ghidata care sa coste asa de putin si sa fie capabila anti-tanc.
Rachetele anti-tanc “full size” costa cam 100.000 E bucata, si asta e pretul promotional.
La un asemenea pret Spike-ul ar fi obscen de ieftin, in link este mentionat ca loc de livrare Focsani, cred ca este vorba de un lot de 35 de rachete Spike-LR livrate catre B.280.
Acum suntem in prima etapa a procesului de modernizare/reformare/refacere a capacitatii de lupta a Armatei Romane 2012-2022, si anume etapa de restabilire a capacitatii de lupta 2012-2016.
In anii 2015-2016, cu cateva exceptii, nu cred ca o vedem altceva decat un efort sustinut de reabilitatri pt diverse categorii de tehnica de lupta, refacerea stocurilor de munitie samd.
Exceptiile sunt prima escadrila de F-16, modernizarea rachetelor HAWK si poate in viitorul imediat modernizarea fregatelor si achizitia unei a doua escadrile de F-16.
Chestii mai serioase daca or sa fie, cred ca or sa fie din 2016-2017 incolo, in ce ritm si ce anume o sa vedem.
35 de mijloace anti-tank Spike e o exprimare foarte generoasa. Eu nu cred ca e vorba de 35 de rachete. Iar la sistemele anti-tanc nu lovitura e foarte scumpa per se ci sistemul de ochire…
EU nu cred ca este un proces de modernizare asta care sa inceput fregatele trabuia de anu trecut modernizate si nu stiu si daca anul acesta se va incheia procesul de modernizare , de anul trecut de cind vorbeste incapabilu de dusa ca fregatele sau fortele navale vor intra intrun proces de modernizare ceeace nu stiu daca se va realiza si anul acesta . Stiti de ce spun asta ca nu vad niciun proces serios de inzestrare la fortele terestre se ea cite 20 60 de masini asta e proces de inzestrare da ce sintem la piata cumparam kilograme mai putine ca sa avem din toate cite putin , vad programe serioase care ar creea locuri de munca si ar mari pibul in economie cum ar fi construirea unui avion transonic ar fi ideal si pentru politie aeriana la costuri mult mai reduse saur 2 care se astepta comenzi care nu au fost primite din partea m a p n si atunci despre ce capabilitati vorbim
Esti strungar sau frezor?
[…] licitație vine după ce în 2014 Ministerul Apărării a încheiat contracte cadru pentru livrarea a 3,95 milioane cartușe și contracte subsecvente/anuale pentru […]