Ministerul Apărării va avea pentru anul 2014 un buget de 6,8 miliarde RON, în creștere de la 6,2 miliarde RON în 2013.
Bugetul armatei în 2014 va reprezenta 1,42% din PIB, potrivit declarațiilor ministrului apărării cheltuielile militare ar urma să înregistreze creșteri și în anii 2015-2016, obiectivul propus find de atingere a unei alocări bugetare pentru MApN de 2% din PIB în anul 2016, deziderat condiționat însă de nivelul creșterii economice.
Sursa: Romaniatv
– Victor –
Deci….NIET 2,38% din PIB asa cum au promis si cum s-au angajat fata de NATO! Asa vrea Victoras Pinocchio si Dusa Papusa! 🙁
Se spune ca bugetul pt 2014 ar fi de 1,42% din PIB..numai ca el va fi in realitate undeva la 0,8-0,9% din PIB, diferenta o vor face pensiile militare.
Asa se anunta in fiecare an, o sa fie buget de 1,3% din PIB dar in strategiile de la MF se spune de 0,8%, aia calculeaza altfel alocarile din buget, pensiile speciale-nespeciale sunt puse toate la gramada nefind incluse in cheltuielile ministerelor.
Dar chiar si asa, este un plus de 0,1% din PIB, bani care cred ca reprezinta rata anuala la F-16 si probabil banii pentru avionul pt transporturi speciale.
Mai important decat procentul din PIB sau suma pe care o reprezinta este – cum anume se vor cheltui acesti bani !!!
Banii pentru F16 se platesc din alte surse externe bugetului apararii… cum anul asta sau platit din licente…
La MApN nu va invata sa scrieti corect in Limba Romana?
6.8 mld lei=1,5 mld de euro dintr-un PIB de 148mld euro in 2014,adica 1%.Imi explica si mie cineva de unde vad astia 1.42% din PIB ?
stai tranquillo, Costin…Din sferele alea înalte , pe uned se fac calculelelele, se vede altfel…Îia s-a putea să vază direct 2,38% din PIB mugetul Dărîmării…
Aș vrea să fumez și eu ce fumează ăia,poate așa aș vedea și eu realitatea ceva mai roz…
Din PIB-ul asta de 148 mlrd bugetul, reprezinta undeva intre 30-40% in functie de nivelul de colectare a taxelor. procentul ala o fi din PIB dar banii sunt alocati din buget ori apararea nu este singurul sector ce necesita bani.
Pai si ce rost are sa-mi zici ca e 1.42 din PIB cand e clar 1.Ne jucam cu cifrele din PIB ca si cum suntem la alba neagra,chiar ne cred o natie de idioti,nu putem sa facem de unii singuri o simpla impartire ? Apropos,bugetul minim estimat in 2014 la venituri e de 48 mld euro,sa ne zica direct…Apararea=3.2% din Buget si sa nu mai invarta PIB-ul,asa,pt prostime.
Tinand cont de cresterea taxelor si impozitelor prognozata pentru anul 2014, care vor duce la scumpiri in toate sectoarele economice de activitate,constatam ca lucrurile nu vor sta mai bine ca si in prezent
Scumpirile treaca mearga,dar in ce priveste bugetul,incasarile se vor prabusi.Ele nu au stat bine nici in a.c.Deja vorbim de greva fiscala.Justificata altfel.
Economia,societatea,razboiul etc… au cateva legi simple si necrutatoare.Tii cont de ele,ai sanse sa se termine cu bine.Nu tii cont de ele,sigur iese rau.Una din legile economiei este ca incasarile se plafoneaza cand taxele totale depasesc 20 de procente.De la 30 in sus,incep sa scada.Taxele in patria muma,directe si indirecte ating lejer 60-70%.
Investitii straine avem la nivelul de dinainte de 2000.Nici nu are rost sa intram in alte chestii la fel de importante pt. cresterea economica,gen legislatie,birocratie etc…
Pana cand aceste date nu se vor schimba,orice poveste cu bugetul marit al apararii este fie o minciuna prosteasca,fie semn ca individul cu pricina nu e cu toti boii acasa.
Bonus,politica de RU a ultimilor 15 ani a facut ca armata sa fie pe jumatate o forma mascata de ajutor social.Nu-i numai vorba de bani. E vorba si de o lipsa de realism a planificatorilor militari.Se poate obtine capacitate de lupta limitata,cu o altfel de organizare si o doctrina mai flexibila.Care si daca ar incepe sa fie gandita azi,ar dura un deceniu pt. implementare.
Unele situatii pur si simplu nu au alta solutie decat taiatul in carne vie.
Ce se intampla daca peste 2 ani nu au sa mai dea ratele la copaile de f16? Ramanem si fara bani si fara conserve?
Dam mai tarziu ratele si le primim si mai tarziu avioanele ceea ce le face si mai nerelevante pentru spatiul aerian din acele timpuri.