Categories: Aviaţie

BriteCloud Expendable Active Decoy al Selex a fost ales de Saab pentru Gripen

Expendable Active Decoy BriteCloud – Selex

Selex ES, parte a companiei Finmeccanica, a lansat zilele trecute BriteCloud Expendabla Active Decoy (EAD) in Churchill War Rooms, Londra.

BriteCloud este rezultatul unui concept nou de proiectare si tehnologii aplicate in contramasurile fata de rachetele cu ghidare radar si a radarelor de control al tirului.

Cu aceleasi dimensiuni ca ale unui “flare” clasic, dispersat din cartuse standard “flare” de 55 milimetri, alimentat de baterii, BriteCloud atrage amenintarile la distanta de platforma gazda, generand distante mari de ratare a tintei.

Selex ES a anuntat Saab ca fiind primul partener care va oferi sistemul BriteCloud clientilor, ca si dotare suplimentara pentru toate versiunile avionului multirol Gripen, atat cele existente cat si viitoare.

“Having assessed its capability, BriteCloud will increase the survivability of Gripen, further enhancing the fighter’s attractiveness to customers.” said Pete Forrest, VP marketing and sales for electronic warfare at Selex ES, adding; “We’re working with Saab towards flight tests of the BriteCloud on Gripen which are expected to take place in 2014.”

BriteCloud este succesorul tehnologic al generatiilor predecesoare de tinte false pentru frecvente radar, cum ar fi TRD (Towed Radar Decoys).

Cand un pilot lanseaza un BriteCloud, dispozitivul cauta amenintarile si contracareaza amenintarea prioritara cu ajutorul avansatei tehnologii DRFM.

Pulsatiile radar inamice sunt receptionate de catre calculatorul de bord al BriteCloud si folosite pentru a simula o tinta falsa.

Sursa: Selex ES

 

– Iulian Iamandi –

Resboiu

View Comments

    • doar daca au evreii ceva pe la mana a3-a! altfel nu n eintereseaza

      frate Romania nu mai vrea nimic, nici macar sa traiasca nu mai vrea!

  • sistemul antiracheta israelian e altceva, e bazat pe interceptori bazati la sol. in cazul Brite Cloud e vorba de un sistem "active decoy" - cand avionul este tintit cu o racheta, pilotul poate lansa aceste flares care sa apara ca tinte false si sa pacaleasca rachetele si radarul inamic.

    acest echipament reduce mult sansele de succes ale rachetelor inamice si creste probabilitatea de supravietuire a avionului intr-un mediu ostil.

    foarte interesant ca Gripen este prima platforma pe care se instaleaza noul sistem. suedezii sunt considerati cei mai rapizi in adoptarea noilor tehnologii, Gripen fiind si prima platforma pentru rachetele Meteor.

    Eurofighter are un sistem de achizitie de tehnologii mai rigid, fiind nevoie de aprobarea a 4 guverne si o gramada de integratori implicati.

    americanii au un sistem si mai incet de schimbare dat fiind numarul mare de avioane si forte utilizatoare (marines, navy, air force, national guard) implicate, rigiditatea programelor si costurile imense care le implica o schimbare de sistem la un asemenea numar de aparate si categorii de forte.

    francezii au si ei un sistem rapid de adoptie de tehnologii, cu exceptia faptului ca e bazat exclusiv pe chestii frantuzesti - pe cand suedezii pot cumpara sisteme si din alte tari vestice putand opta pentru ce li se pare lor mai bun pe piata.

  • Era de asteptat sa apara ceva nou in domeniul bruiajului. Batranele fashioare din folie de aluminiu nu mai sunt de mult eficiente, iar sistemele de bruiaj clasice sunt vulnerabile la algoritmi "home-on-jam". Acum, insa, nu-mi dau seama din schita sistemului daca are emitator IR (sau e pur RF). Pare ca da, insa nu e clar.

Recent Posts

Rusia ar putea anula MAKS 2024

Presa rusă zice că "pe surse" a aflat de anularea show-ului aerian MAKS 2024. Sursa…

5 days ago

Aeronavele F-16 ale Forțelor Aeriene Române, înzestrate cu cea mai recentă versiune de rachete Sidewinder

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a salutat anunțul recent prin care Statele Unite ale Americii…

1 week ago

Vizită la MApN a ministrului de stat britanic pentru Forțele Armate

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relații internaționale, Simona Cojocaru, şi șeful…

1 week ago

Jurnalist maghiar: numai înțelepciunea rușilor ține umanitatea la adăpost de un război mondial

Vecinii, aliații și mai ales prietenii noștri maghiari continuă să meargă pe muchie dar din…

1 week ago

Hanwha Aerospace caută să obțină un sprijin mai extins în industria de apărare pentru modernizarea securității României

Hanwha Aerospace intenționează să înființeze în România un hub industrial pentru Europa, cu scopul de…

4 weeks ago

Acord de cooperare în domeniul apărării între România și Republica Coreea semnat, în premieră, la Seul

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a semnat marți, 23 aprilie, împreună cu omologul său coreean,…

4 weeks ago