HMMWV TOW

HMMWV TOW aparţinând USMC, Exerciţiul Platinum Lynx 15-02 – poligonul Smârdan

Statele Unite ale Americii intenționează să detașeze circa 150 de tancuri și vehicule blindate în Europa – inclusiv în România, Polonia sau țările baltice – până la sfârșitul lui 2015, acestea urmând a fi utilizate în cadrul a diverse exerciții ale forțelor americane din regiune, a declarat un comandat militar american într-un interviu pentru Reuters.

Unele dintre aceste tancuri și vehicule — suficiente pentru a dota o brigadă de blindate — ar putea fi amplasate în Polonia, România sau țările baltice, potrivit general-locotenentului Ben Hodges, comandantul forțelor americane din Europa.

El a precizat că prima propunere legată de staționarea unei brigăzi americane în Europa a fost făcută în urmă cu doi ani, înainte de declanșarea crizei ucrainene. Ceea ce înseamnă că o unitate de blindate americane era deja ‘pe țeavă’ pentru a veni în Europa mai devreme în acest an, când a fost necesară pe fondul măsurilor americane menite să îi liniștească pe aliații europeni îngrijorați de criza ucraineană, a continuat responsabilul.

HMMWV TOW Platinum Lynx 15-02

HMMWV TOW Platinum Lynx 15-02

În opinia lui Hodges, există riscul ca separatiștii proruși din estul Ucrainei să lanseze o nouă ofensivă odată cu venirea primăverii, cu toate că Rusia neagă orice activitate agresivă. În context, generalul a explicat că se așteaptă ca măsurile americane, ce includ un program extins de exerciții, să continue în următorii doi ani.

El a motivat intenția Washingtonului de a staționa vehicule blindate în Europa prin necesitatea de a consolida flancul estic al Europei în caz de urgență. ‘Spre sfârșitul lui (…) 2015, vom reuși să transportăm tot echipamentul necesar pentru a forma o brigadă de blindate. Aceasta presupune trei batalioane plus un escadron de recunoaștere, instalații pentru artilerie și ingineri. Toate vor fi staționate în Europa’, a declarat Hodges. ‘Vorbim despre aproximativ 150, poate 160, de tancuri de tip M1, precum și vehicule de luptă de tip M2 Bradley și 24 de piese de artilerie cu autopropulsie’, a adăugat el.

Sursa: Agerpres

HMMWV Platinum Lynx 15-02

HMMWV Platinum Lynx 15-02

După ce ni s-au stins zâmbetele legate de “ingineri” şi “artilerie cu autopropulsie”, să lăsăm google translate-ul celor de la Agerpres şi să discutăm un pic. Aşa, între noi, că nu aude nimeni. 🙂

Aşadar, nu vin doar ţestoasele americane… pentru a fi la îndemână în caz de ceva, sau pentru a fi folosite prin rotaţie în exerciţiile comune de către SUA sau militari din NATO care au pregătire pe ele în propriile bătături – auzind la tv ştirea (da, auzind, pentru că în momentele respective citeam din “Eroii erei reactive” – carte document pe care v-o recomand) m-am gândit, după cum a fost prezentată la jurnal, că undeva se va face o ţestoserie-depozit.

Cât de naiv sunt!

Citind-o pe lung, am remarcat că este vorba de transferul unei brigăzi americane mecanizate la fruntariile europene dinspre Rusia. În flancul cel slab şi slăbit intenţionat, de parcă n-ar fi doar o zonă tampon ci şi o invitaţie de ofensivă pentru planificatorii de mai la răsărit.

Ţările baltice ar fi flancul de nord al flancului slab, foarte slab şi scurt, fiind în realitate o fundătură. Ofensiva rusă în ţările baltice ar fi una scurtă şi apoi aproape oprită, neexistând o exploatare prea mare.

Centrul, adică Polonia, este zona tare în spatele căreia Germania… dar, s-o lăsăm aşa. Aici, în eventualitatea unui război, se vor da lupte grele însă Rusia nu va încerca spargerea frontului. Mai ales că ar ajunge pe frontiera cu Polonia după străbaterea Ucrainei, mai exact după o serie de lupte într-un teritoriu unde băştinaşii au deja exeperienţă de conflict real, direct şi continuu, pe aici urmând să se facă inclusiv aprovizionarea logistică pentru ofensiva în teritoriul polonez şi mai departe.

Flancul sudic al flancului estic – parcă prezint o variantă a teoriei cutiei de chibrituri – este începutul zonei tampon, destinată întârzierii: România, Bulgaria, Ungaria. La câţiva ani după următoarea pace, aici se vor turna pe decoruri reale viitoarele filme post-apocaliptice. Neexistând putere tehnică, rămân doar oamenii care să se sacrifice pentru încetinirea ofensivei ruse – timp în care aliaţii să se mobilizeze şi să intre în acţiune. La final, într-un probabil armistiţiu şi nu o pace, desenele pe şerveţele ar putea duce la o nouă sacrificare a unora.

So, unde ar putea fi amplasată brigada americană de mecanizate?

Trimisă la baltici, ar fi sacrificată degeaba. Centrul va ţine – întărirea Poloniei ar însemna sacrificarea dinainte de primul foc a României, Bulgariei şi Ungariei.

Desigur, există ceva şanse ca brigada americană să fie dispusă în Ungaria şi în cazul începerii unui război să fie o rezervă puternică disponibilă pentru întărirea la nevoie a Poloniei sau României. Da, dar deplasarea acestei brigăzi ar putea să înceapă numai sub o puternică acoperire aeriană dedicată ori (şi mai probabil) după câştigarea supremaţiei aeriene de către forţele NATO – treabă din ce în ce mai dificil de realizat, dacă ţinem cont de micşorarea continuă şi din ce în ce mai accentuată a componentelor “multirol” din cadrul aviaţiilor NATO, comparativ cu continua creştere a introducerii în serviciul Rusiei a unor avioane mai capabile – noi şi modernizate – dar şi în număr din ce în ce mai mare.

Bulgaria, deşi a semnat pentru prezenţa unei forţe americane printre serele cu castraveţi, nu va fi vizată în prima fază a ofensivei decât din partea aviaţiei ruse şi a rachetelor balistice – cu încărcătură clasică.

Sau, o poză nouă se va alătura galeriei cu mari generali din istorie şi cineva are să strige “Evrika!” găsind o soluţie surprinzătoare pentru ruperea forţelor NATO începând cu asaltul asupra Bulgariei.

Trăgând o liniuţă, putem afirma că cele mai mari şanse sunt ca brigada mecanizată americană să fie desfăşurată pe teritoriul României.

A mai rămas o problemă: în ipoteza conform căreia la primăvară ar începe ofensiva la vecini şi o foarte probabilă aprindere a hărţii pe unde este desenată Basarabia, brigada grea americană de abia pe la finalul anului ar fi complet adusă, cu tot cu ingineri şi artileria cu autopropulsie.

Anul următor va fi unul foarte interesant!

 

– Iulian Iamandi –