Negocieri Brexit

O membra a parlamentului din Brexitstan sa declarat ingrijorata de cresterea cheltuielilor destinate apararii pe care Germania ar avea de gand sa le aplice anul acesta, crestere a cheltuielilor ar mai provoca de asemenea ingrijorare unor vecini  ai Germaniei (neprecizati de catre brexitstaneza), si mai ales ingrijorarea Rusiei.

“Does the minister appreciate that a rearmed Germany would not only give concern perhaps to some of Germany’s neighbours but also to Russia.”

A declarat membra camerei comunelor, pe numele sau, Madeleine Moon (numele membrei nu a camerei).

Pe scurt se pare ca ar fi vorba de o suma de aproximativ 2 miliarde de lire brexitstaneze, in euro este greu de estimat data fiind volatilitatea acestei monede de la un timp exotice, pe care nemtii ar avea de gand sa o dea in plus catre bugetul militar.

NATO estimeaza ca doar 5 membri ai aliantei au alocat in 2016 pentru cheltuielile destinate apararii un procent mai mare de 2% din PIB.

Germania alocand in anul 2017 un procent de 1,2% din PIB, mult sub nivelul considerat optim de catre NATO, dar cu 0,1% mai mare decat anul trecut, insa cand ai PIB-ul Germaniei si cand te scormonesti dupa maruntis dai casa de marcat peste cap.

La Londongrad, capitala Brexitstanului, unii par sa fi uitat de vechiul obiectiv convenit in urma summit-ului NATO din Tara Galilor, care cerea ca toti membrii aliantei nord-atlantice sa aloce in sfarsit mult prea discutatul buget de 2% din produsul intern brut pentru cheltuielile militare, ca urmare a actiunilor Rusiei, care acum ar fi ingrijoarata de cresterea cu 0,1% a bugetului armatei germane.

Pentru cei nedumeriti, Brexitstanul este statul cunoscut in trecut ca (inca)Marea Britanie, tara care mostenea istoria glorioasa a unui imperiu unde niciodata nu apunea soarele, tara care reprezenta un succes al tranzitiei de la economia industriala la economia post-industriala bazata pe inovatie si care acum se zbate in mod jalnic intr-un sfarsit de istorie.

sursa: UK Defence Journal

– David Victor –