JAS 39 Gripen C

JAS 39 Gripen C

Brazilienii s-au hotarat asupra pachetului initial de armament ce va echipa flota de 36 Gripen E/F, aeronave ce vor fi livrate incepand cu 2019.

Avioanele vor fi initial asamblate local din kit-uri livrate de SAAB, urmand ca ulterior procentul de echipamente si subansamble fabricate in Brazilia sa creasca. Embraer va asigura o buna parte din subansamble conform unui contract in valoare de 4.6 miliarde $ semnat intre Ministerul Apararii si Corporatia Suedeza de Credite pentru Export, contract aprobat de Senatul Braziliei pe data de 5 August.

Revenind la armament, lista cuprinde IRIS-T si A-Darter (aflata inca in dezvoltare de un concern format din sud-africanii de la Denel si doua firme locale: Avibras si Mectron) ca rachete WVR de noua generatie, respectiv SPICE-250 si SPICE-1000 ca armament ghidat EO/GPS pentru atacul asupra tntelor terestre. In ceea ce priveste solutiile de conducere a focului si recunoastere au fost selectate tot produse de provenienta israeliana: Litening G4 respectiv RecceLite 2.

In acelasi context surse din Ministerul Apararii au lasat sa se inteleaga ca aeronave Gripen C/D ar putea fi inchiriate sau luate in leasing ca solutie interimara pana la operationalizarea celor de noua generatie.

Planurile pentru achizitia a 12 Gripen C/D fusesera anulate in luna Iunie ca masura de reducere a costurilor.

Via:
Jane’s

– Marius Constantin –