Marină

Brazilia va construi in licenta nave suedeze CB90

CB-90 sub steag brazilian, in teste pe Amazon

Luna trecută, o echipă militară de ingineri şi tehnicieni de la Baza Navală Val-de-Dogs a Marinei Braziliene a vizitat Suedia pentru un schimb de informaţii cu caracter tehnic cu privire la posibilitatea de produce în Brazilia nave de luptă şi patrulare suedeze tip CB90H.

Pe durata vizitei, militarii brazilieni au colectat informaţii pentru adaptările în infrastructura braziliană şi adaptarea tehnologică în vederea producţiei acestui tip de nave pentru operarea în Bazinul Amazonului.

Brazilia a testat deja CB90 pe Amazon, dar din motive financiare a amânat până acum producţia.

Sursa: Naval

 

10 Comments

 • Brazilia stie ce vrea aceste nave sunt perfecte pentru patrularea pe Amazon si pe afluentii acestuia, Brazilia totodată incearca sa isi tina teritoriul sub control si sa limiteze traficul de droguri si plantatiile ilegale din zona.

  • Pentru misiunile COIN si de combatere a traficului de droguri, combinatia de CB-90 si Super Tucano, plus trupele aeromobile purtate cu elicopterele sunt combinatia cea mai buna. Sustinute, desigur, de politia aeriana facuta de F-5 si Mirage 2000, la care se adauga informatiile furnizate de UAV-uri si pe viitor, satelitul militar brazilian.

   • Resboinicule..o sg intrebare:La ce folos Mirage-urile si F-5-urile?….Mai degraba niste Mi-35-uri ca sunt mult mai mobile decat avioanele si plus mult mai versatile(mai ales ca poate cara si trupe…

    • Le folosesc pentru interceptarea avioanelor cu care se transporta drogurile. Politie aeriana… cum bate vreunul la ochi, decoleaza cei de la alarma si il forteaza la o aterizare pe cel mai apropiat aeroport, pentru control & co.

    • Pai daca nu ar avea Mirage-uri si F 5-uri ar veni vecinii sa se plimbe pe la ei cand nu ar avea ce face acasa, Hugo Chavez ar fi bucuros de pimbarea asta…cand Brazilia nici nu se asteapta…..nu poti fi putere regionala fara aviatie de vanatoare si Brazilia stie acest lucru.

 • Din câte am văzut suedezii au prezentat și la noi astfel de șalupe și din ce am scormonit am observat că MApN are în cap achiziția de astfel de șalupe(poate nave de patrulare dacă ești generos).

  Pe deoparte Brazilienilor poate că le trabuiesc astfel de nave prin amazonul lor,suedezilor la fel.

  Interesantă este altă chestiune,și aici ma refer la Armata Suediei,oamenii ăștia și-au creat o armată de gherilă,trupele terestre pun un accent deosebit pe mobilitate,misiuni de comando,unități mici(la nivel de batalion ocazional regiment,adica 2 bataliioane dintre care unul este de rezervă cu efective reduse de până în 100 de oameni),chiar dacă au și tehnică grea în cantități apreciabile(CV-90,Leo 2),au o aviație de gherilă,a se vedea aici Gripen-ul și lipsa de pretenții logistice după care poate funcționa,și marina acolo unde nu au vase de suprafață mai grele de 550 de tone(foarte bune de astfel),în schimb accentul se pune pe submarine.

  Dar cel mai ciudat este lipsa din dotarea Armatei Suedeze lipsesc anumite categori de armament care s-ar putea dovedi foarte util în respingerea unui atac rus cum ar fi elicopterele de atac,rachete AA cu rază lungă de acțiune,mai multe mijloace de artilerie autopropulsată(în momentul de față dispun de 24 Archer și cu o posibilă opțiune pt alte 24 de bucăți,la care se adaugă un mare număr de tunuri tractate FH77),artilerie reactivă(niște LAROM-uri le-ar prinde de minune :))) ),mă rog și alte câteva dar deja aici situație devine relativă cum ar fi niște nave mai mari,corvete în jur de 2000 tone.

  • Mie nu mi se pare ca ceea ce lipseste armatei suedeze chiar lipseste, poate doctrina lor de ducere a luptei este foarte bine facuta pentru tara lor si relieful lor, in alta ordine de idei nu cred ca Rusia va ataca Suedia in urmatorii 20 de ani, ba chiar s-ar putea sa vedem MIG 35 cu gene de Gripen NG sau chiar un monomotor asemantor cu Gripen dar facut dupa specificatiile rusesti.

   • Chiar ar fi cazul sa apara un monomotor rusesc. Asa, glumind, poate le fac si ei bucata chinezilor si scot o clona dupa FC-1/JF-17. Ar putea fi o re-editare a succesului cu MiG-21 si multe tari sarace s-ar repezi sa il cumpere de la poarta uzinei.

    Cine stie? Poate rusii sunt mai economi acum si nu mai cheltuie bani pe proiecte/prototipuri, poate stau si analizeaza un Gripen, evolutia lui F-16 de-a lungul timpului, FC-1/JF-17, Tejas, T-50, iar peste cativa ani vor scoate ceva. Asta daca nu vom vedea vreun derivat de PAK-FA mai ieftin, ori de nu cumva urmatorul pas va fi si la ei UCAV (desi pe unamanned lasa impresia ca nu stau bine deloc).

    • Am citit o stire prin ianuarie cum ca seful marelui stat major de la aviatia de vanatoare rusa a vizitat Suedia si i s-a prezentat sistemul de lupta Gripen si avantajele sale asa ca nu am dat-o pur si simplu gratuit.
     Pe de alta parte J 10 este un bun exemplu de monomotor construit in jurul unui propulsor rusesc derivat din Su 27.
     Si da, Resboiu ai dreptate Rusia si Europa in general a gresit detasandu-se de proiectele de avioane multirol monomotoare, doar suedia are in acest moment un avion care sa se bata cu concurenta din USA si China, Franta renuntand la conceptul Mirage 2000 prematur.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: