Bradstone Challenger

Tot în August, dar pe 12 acum şapte ani, despica linia de sosire din Cowes, la Royal Yacht Squadron, un powerboat – Bradstone Challenger, din clasa Bladerunner de 51 picioare. Tocmai bătuse vechiul record care pentru noi e neinteresant, dar din toate informaţiile trebuie să reţinem că în timpul cursei această Bradstone Challenger a navigat cu o medie de 55 de noduri şi un maxim de chiar 72 noduri!

Îmi place cum au formulat cei de la The Telegraph şi am să dau fix citatul, ca să nu-i ştirbesc farmecul printr-o adaptare necorespunzătoare:

What nobody knew was that the sound of the finish cannon at Cowes marked the beginning of a race for ownership of the Bradstone Challenger. Seven years on, after a series of clandestine transactions worthy of a Bond film, the British boat is berthed in Bandar Abbas, on the southern coast of Iran, where the West fears it has been fitted out with a deadly array of weapons systems. The naval port is home to the Iranian Revolutionary Guard Navy (IRGN), who hope the Bradstone Challenger’s record-beating speed will prove decisive in any military engagement with American and Royal Navy warships in the Persian Gulf.

În regiune tensiunea e în crescendo, tradiţional deja. Tradiţional deja, preşedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, a descris existenţa Israelului ca fiind o insultă la adresa umanităţii… taman când liderii militari ai acestui stat dădeau cu banul pentru a alege când şi pe unde să arunce cu raiduri aeriene în instalaţiile nucleare iraniene.

În caz de, sper să fim cu toţii disponibili pentru a urmări fluxul de dez/informaţii.

Nici nu mai ştiu cum se zicea desfăşurat la I.T.P. – sau care era denumirea oficială a orelor de atelier, în şcoala generală?

Ne strânsesem în jurul maistrului Ţuţuianu, care, aşezat pe un scaun pătrat şi vopsit cu verde precum băncile din parc până să vină primarul Dragu şi să le facă tricolore, asculta la radio. La radio, crainicii ziceau de avioane invizibile, rachete Scud şi raiduri cu avioane Tornado şi Jaguar. Colegul meu de bancă, Fabian, care acum face parte din Batalionul 265, mă întreba cum sunt avioanele Tornado. Mai ţii minte Fabi cum făceam la atelier steluţe din alea ca în filmele cu ninja?

Aşa a început primul nostru război în direct. La atelierul şcolii generale, când nu mai râşnea nimeni fier cu pila. Era război, dar era linişte.

Articolul complet, aici: The Telegraph

– Resboiu –

———————————————————

Link-uri utile:

Revista Resboiu; Forumul Resboiu; Pagina de gardă a portalului; Ramura dedicată Armatei Române; Ramura dedicată spaţiului; Ramura dedicată dronelor.