US Navy Air Systems Command a comandat concernului american Boeing 18 avioane Super Hornet, dintre care 15 vor fi construite în varianta monoloc iar alte trei în varianta biloc.

F/A-18 Super Hornet

F/A-18 Super Hornet

Contractul valorează 862,2 milioane de dolari, iar Boeing va termina de construit avioanele în luna Iunie a anului 2020.

F/A-18E/F este avionul multirol de atac și de vânătoare al Marinei SUA. Super Hornet a executat primul zbor în anul 1995 și a fost declarat operațional în luna Septembrie a anului 2001, intrând în luptă în luna Noiembrie a anului 2002.

Super Hornet Block III reprezintă coloana vertebrală a componentei aviatice din US Navy și poate executa misiuni de superioritate aeriană, lovire cu armament de precizie ziua și noaptea, escortă aeriană, sprijin aerian apropiat, eliminare a apărării antiaeriene adverse, lovire a țintelor navale, recunoaștere, control aerian înaintat și chiar realimentare în zbor a altor avioane.

Boeing lucrează în prezent, în baza unui contract semnat în luna Martie a acestui an, la modernizarea avioanelor Super Hornet aflate în dotarea US Navy. Modernizarea va mări durata de exploatare a acetui tip de avion de la 6000 la 9000 de ore de zbor.

Iulian Iamandi