F-15 SE (via Flight Global)

F-15 SE (via Flight Global)

Se cam pare că Boeing n-a tras, până la urmă, lozul câștigător la sud de paralela 38.

Asta după ce peninsularii au cam dat îndărăt de la pusul bățului pe contractul pentru cele 60 de avioane multirol. F-15 SE al celor de la Boeing a fost singurul canditat care s-a încadrat în bugetul de 8300 milarde de woni (echivalentul a peste 7.7 miliarde de zgomoței verzi), dar a fost descalificat de DAPA (Defense Acquisition Program Administration) pe motiv că nu întrunește cerințele de observabilitate redusă.

Decizia de repetare a competiției a fost luată astăzi într-o ședință DAPA prezidată de ministrul sud-coreean al apărării Kim Kwan-Jin.

Dintre ofertanți doar americanii au propus ceva cu caracteristici de observabilitate redusă, Typhoon-ul părând să fie lasat pe din afara locului de joacă încă de la startul competiției. În caietele de sarcini s-a puns accent pe stealth, modelele americanilor fiind ”cu dedicație”.

Cel puțin teoretic, potrivit unor surse din industrie citate de FlightGlobal, DAPA a lasat-o mai moale cu cerințele de invizibilitate, urmând ca cei trei ofertanți să aibă șanse cât de cât egale.

Evident unii vor avea șanse mai egale decât alții și – atâta timp cât mașinăria de lobby LM funcționează la putere maximă – câștigătorul KF-X III deja se întrevede…

– Marius Constantin –