Ochi de phantomă, zburând 🙂

Boeing ne dă de ştire că meseriaşii de la ei au efectuat primul text de dat pe pistă cu viteză medie. Cum cu ce? Cu grăsuţul Phantom Eye, un UAV din categoria HALE (High Altitude Long Endurance).  Nu ştiaţi de categoria HALE? Păi, a apărut după MALE şi urmează SHEMALE. Lol.

Serios vorbind, paserea asta este propulsată de două motoare care consumă hidrogen şi cică va fi mare sculă, pentru că a fost proiectată pentru misiuni de persistent intelligence, surveillance and reconnaissance (ISR), plus communications. Deci e, aşa, ceva cu cristale Swaro-draci-să-le-ia, de care noi nu vom avea vreodată. Şi nu mă refer la cristale.

Deci. Phantom Eye s-a dat pe pistă cu 30 de noduri, în timp ce meseriaşii de la Boeing jucau tetris sau solitaire, pe softul ăla de advanced Common Open-mission Management Command and Control (COMC2).

Când se va face mai mărişor şi îl vor învăţa să pape singur, Phantom Eye va zbura pe la o altitudine de 65 000 picioare timp de patru zile (nu, n-am greşit), timp în care va căra o încărcătură de 450 livre. Apropos, anvergura este de 150 de picioare!

Lux. Sursa: Boeing, of cors.