Ural Vagon Zavod BMP T-15

Ural Vagon Zavod BMP T-15 IFV

BMP T-15, maşina grea de luptă a infanteriei proaspăt scoasă în lume de către ruşii de la Ural Vagon Zavod este – conform fabricantului – cel mai bine protejat IFV din întreaga lume.

Dezvoltat pe platforma Armata, BMP T-15 este înzestrat cu un sistem versatil de arme telecomandate şi beneficiază de o importantă caracteristică în mediul de luptă modern: BMP T-15 este proiectat să reziste la minele antitanc, dar şi la Dispozitive Explozive Improvizate (DEI) puternice.

Gândit pentru războaie de manevră împotriva oricărui inamic, ca şi parte a unităţilor de tancuri sau infanterie mecanizată, BMP T-15 transportă grupa de infanterie echipată şi înarmată complet, dar şi asigură sprijinul acesteia cu foc în timpul luptei. BMP T-15 poate distruge forţa vie de luptă a inamicului, armamentul antitanc, dar şi vehiculele blindate ale acestuia, în condiţii de folosire a armamentului nuclear sau a altor arme de distrugere în masă.

BMP T-15, caracteristici tehnico-tactice:

BMP T-15 are o greutate de luptă de 49 tone, lungimea de 9,5 metri, lăţimea de 4,8 metri şi înălţimea de 3,5 metri.

Blindatul are un echipaj format din doi membri şi poate transporta o grupă de nouă luptători.

Armamentul staţiei de luptă Epocha este compus din:

– Tun automat 2A42 calibrul  30 mm, cu 500 proiectile (160 BPS/340 OFS), care poate lovi ţinte aflate la peste 4000 de metri;

– Două lansatoare cu câte două rachete antitanc ghidate tip Kornet, care pot lovi ţinte situate la distanţe maxime de 8000 sau 10000 de metri;

– Mitralieră PKT calibrul 7,62 mm cu 2000 de cartuşe.

BMP T-15 poate căuta ţinte în regim automat, simultan în diferinte spectre, în mod pasi şi activ. Sistemul de armament poate angaja simultan două ţinte.

Propulsia este asigurată de un motor diesel poli-carburant 2B 12-3A, în X, care asigură 1200 – 1500 de cai putere.

Răcirea este asigurată cu două ventilatoare.

În teren frământat, BMP T-15 poate atinge o viteză medie de 45 – 50 kilometri pe oră.

Fără rezervoare suplimentare, BMP T-15 are o rază de acţiune de 500 kilometri, în regim de croazieră.

BMP T-15 beneficiază de protecţie combinată, modulară, cu un set Afghanit (sistem dinamic universal de protecţie multispectrală) destinat emisferei superioare.

Ergonomia maşinii grele de luptă a infanteriei tip BMP T-15 permite prezenţa echipajului la interior timp de 72 ore.

BMP T-15 are garanţie 14 000 kilometri.

 

 

– Iulian Iamandi –