KC-10-Extender-Gripen-C

KC-10 Extender al USAF realimenteaza un Gripen C al Svenska Flygvapnet

Vineri opt aeronave JAS-39 Gripen C, apartinand Escadrilei 2 a Flotilei 17 Blekinge (172 Stridsflygdivisionen, Blekinge flygflottilj F 17) au decolat catre destinatia finala Nellis AFB, Nevada unde, in perioada 17 Ianuarie – 1 Februarie, va avea loc exercitiul Red Flag. De pe Aeroportul Malmö au decolat doua cisterne KC-10 Extender apartinand USAF. Rolul acestora este de a asigura realimentarea in aer pentru cele 8 Gripen suedeze, reducand astfel numarul de escale de la 7 la 2.

Un filmulete cu realimentarea Gripen de la un KC-10:

Prima escala ar fi trebuit sa fie in insulele Azore, Portugalia iar cea de a doua pe Coasta de Est a Statelor Unite, in statul Maine, ultimul tronson urmand sa duca mica armada aeriana pana la Las Vegas, Nevada. Toate cele trei tronsoane ar urma sa fie parcurse in zboruri cu durata aproximativa de cate 5 ore. Cantitatea estimata de combustibil consumat de la decolarea de pe Ronneby, Suedia si pana la Nellis, Nevada fiind de 540000 litri, cele 8 Gripen urmand sa execute un numar total de 104 realimentari in aer.

Tot vineri, dupa decolare, in timpul unei realimentari, un aparat Gripen a fost implicat intr-un incident soldat cu deteriorarea sistemului de realimentare in zbor. Ca urmare s-a luat decizia aterizarii pe o baza aeriana de rezerva din Marea Britanie. Avionul multirol implicat in incident a fost inlocuit si in cursul zilei de azi grupul de 10 avioane (8 Gripen si 2 KC-10) a decolat catre Azore.

An-124

An-124 al Volga-Dnepr pe Aeroportul Malmö

Echipele tehnice precum si mijloacele si echipamentele de deservire la sol necesare operarii in bune conditii a celor 8 Gripen C, au luat calea bejaniei catre isorita Nevada la bordul unui An-124 inchiriat de la Volga-Dnepr.

Aceasta este a treia participare a Svenska Flygvapnet la exercitiile multinationale Red Flag, dupa cea din 2006, in Alaska, respectiv cea din 2008, in Nevada.

Text si foto via: Blekinge flygflottilj

– Marius Constantin –