Acţiune în poligonul bulgăresc Novo Selo

Acţiune în poligonul bulgăresc Novo Selo

În urmă cu câteva zile a demarat în Bulgaria “Black Sea Rotational Force 14”, aplicaţie multinaţională la care participă şi România, alături de gazdele bulgare şi forţe aparţinând Azerbaijanului, Serbiei, Marii Britanii şi US Marine Corps.

În prima fază a aplicaţiei sunt efectuate misiuni cu elicoptere Mi-17 şi AS 532 Cougar aparţinând Forţelor Aeriene Bulgare. În această perioadă se lucrează la planificare, management şi implementarea operaţiilor anti-insurgenţă.

Începând cu luna viitoare, la aplicaţie vor lua parte şi alte tipuri de aparate de zbor: avioane de atac Su-25 şi avioane de transport C-27J Spartan.

Începutul lunii August va da mai mult de muncă operatorilor specializaţi JTAC, aviaţia urmând să acţioneze în comun cu forţele speciale aparţinând ţărilor participante. Astfel, vor fi desfăşurate salturi cu paraşute şi echipament american şi aparţinând armatei bulgare, precum şi misiuni de asigurare a sprijinului direct cu foc din aer.

Sper că am adaptat cum trebuie şi nu am făcut să râdă vreun JTAC… 🙂

În VIP Day, la poligonul Novo Selo, s-a desfăşurat un exerciţiu demonstrativ MEDEVAC cu evacuare de militari răniţi în cadrul unei misiuni de menţinere a păcii.

Mai exact, oaspeţii şi presa au fost martori ai unui exerciţiu după un scenariu în care un convoi al forţei multinaţionale a fost ambuscat de rebeli. În urma desfăşurării forţei de reacţie rapidă (“QRF”), atacul a fost respins însă în cadrul acţiunii de luptă un militar a fost declarat rănit şi a fost solicitată evacuarea pe calea aerului.

Militarii din QRF au securizat zona şi aterizarea unui elicopter Cougar. Pacientul a fost stabilizat de către o echipă aparţinând Academiei Medicale Militare din Sofia şi apoi evacuat către cel mai apropiat spital.

Misiunea a fost declarată reuşită.

Aplicaţia multinaţională “Black Sea Rotational Force 14” este împărţită în două faze, în cea de-a doua (31 Iulie – 15 August) urmând să se desfăşoare planificarea şi implementarea operaţiilor de menţinere a păcii.

Sursa: Aeropress

 

– Iulian Iamandi –