Am aşteptat cu mare nerăbdare ediţia din acest an a expoziţiei BSDA.
Cu toate că nu am avut suficient timp la dispoziţie pentru a vizita toate standurile expozanţilor, am reuşit totuşi să fac câteva fotografii.
Mă bucur, de asemenea, că am fost la locul potrivit în momentul când au zburat Mig-urile 21 LanceR şi prietena noastră, Puma 77.
Răceala cu care m-am pricopsit din cauza ploii pe care au zburat e compensată de bucuria de a le fi revăzut : )

Fabrica de armament Cugir@BSDA 2014

Subansamble executate de ROMAERO pentru Boeing, Airbus, Bombardier Aerospace şi alţii, prezentate la stand@BSDA 2014
– Adina Călin –
Mai nimic nou, mai nimic de zis. Bine că mai există machete de expus! Am o singură întrebare: în ce constă inteligenţa roboţelului radiocomandat? Mai precis, ce iniţiative are, deţine “capacitatea de a înțelege ușor și bine, de a sesiza ceea ce este esențial, de a rezolva situații sau probleme noi pe baza experienței acumulate anterior” conform DEX? Vă întreb fiindcă am văzut un obiect similar prin 1995 la Automatica şi, dacă nu-l “butona” cineva, nici măcar nu tremura din braţul articulat …
bine remarcat, expozitia asta arata mai mult a expozitie de modelism decat de tehnica militara
As vrea si eu o macheta din aia de IAR 99 🙂
Cred ca merita amintita aniversarea a 75 de ani de serviciu a Bricului Mircea
https://ro.stiri.yahoo.com/nava-%C5%9Fcoal%C4%83-a-marinei-militare-rom%C3%A2ne-%C3%AEmpline%C5%9Fte-75-de-ani-de-la-intrarea-%C3%AEn-serviciu-135336610.html
http://ro.wikipedia.org/wiki/Bricul_Mircea
cei de la cugir an de an acelasi mod de prezentare , cam banal zic eu
cugiru a ramas cam cu acelasi stand de vreo 15 ani. ma mir ca n-au adus si mitraliera aia pe afet de 12,7. nu se poate, frate, suntem in secolu 21… am facut greseala sa intram io si un coleg cu ei in vorba la o expozitie si aveau un sictir total, parca ne faceau o favoare ca discuta. nu mai vorbesc de ce raspunsuri aiuritoare dadeau.
asta in timp ce la alte standuri (straine) nu mai stiau aia cu ce sa ne serveasca sa ne tina cat mai mult pe acolo
nu zic sa ne fi pus covoru rosu, ca nu de-asta ne-am dus, dar mai bine stai draq acasa daca nu vii la targ sa vinzi. ca-n bancul ala, or fi adus armele la targ sa le faca de ras.
tre sa dea cineva cu matura pe-acolo
Pai astia de la Cugir intotdeauna au fost cu nasul pe sus ca de – pana una alta sunt cam monopol, da` sa vezi cand s-o trezi unu` care ia decizii cu vre-o spaga grasa in buzunar si anunta ca Romania v-a cumpara arme de afara…
In general companiile romanesti de armament nu stiu sa vanda. Si banuiesc ca pe la marketing au numai pilosi/oase care n-au nici o treaba sau niste dinozauri care inca traiesc acum 30 de ani…
Daca va uitati numai la paginile lor web o sa vedeti ca nu isi dau nici cea mai mica silinta sa vanda. Nu cred ca era greu sa dai pe la spate 100 de euro unui licean care se pricepe sa faca un site si sa-ti aduci de acasa camera foto eventual DSLR-u` ca sa faci niste poze decente nu calitatea aia de webcam…
In plus – nimeni de la aceste companii nu-si dau silinta sa vb cu presa independent/bloggeri. Daca va uitati pe blogurile din tarile vecine o sa vedeti o multime de informatii despre tehnica dar la noi nu… din sintagma NU NE VINDEM TARA !!! si mai adaug si eu – dar nici produse – asa de smecheri suntem….
Cugirul este al nimanui, adica de stat, asta e problema majora.
Singura solutie este privatizarea sau lichidarea atat a Cugirului cat si a celorlalte firme de stat ramase.
Statul nu poate eficientiza firmele pe care le are, nu este o problema de management, accesul la tehnologi sau alte bazaconii, este pur si simplu o problema umana.
Fata de o firma de stat nu exista nimeni care aiba un simt al proprietatii si aici incep toate problemele, nimeni nu o sa aiba target-uri fixate, nimeni nu o sa lucreze peste program nimeni wtf nimic..toti angajatii se transforma de la mare la mic intr-o banda de puturosi cleptomani.
Toate firmele de stat nu fac decat sa isi aduca contributia la cantitatea de voma pe care din cand in cand o varsa statul roman in capul economiei competitive, mai o taxa in plus, mai o acciza, mai o inflatie, mai un vagon pe la coada trenului dezvoltarii mai o una mai o alta.
In primul rand ca sa fie eficienta o companie in Romania trebuie scapata de ingerinta politicului in managementul ei – pream multe regii autonome si companii de stat au in conducere tot felul de oameni ajunsi pe functii din motive politice.
Cand se schimba regimul acesti oameni raman pe loc, cine sa ii dea afara, vine noul partid si isi pune oamenii lor si tot asa. astfel tragi linie si in 10 ani vezi o gramada de oameni care sunt unul mai neprofesionist ca si altul si care nu stiu ce si cum sa faca si nici nu isi dau vreun interes.
@Mihai, Victor
io imi doresc sa-si revina singuri. daca nu, o sa-i trezeasca cineva din somn, poate chiar realitatea, chiar nu se mai poate.
sunt pt o industrie nationala de armament agila, care sa se adapteze la vremurile astea nasoale si sa vanda in afara, fratiorilor, deci aici nu ne potrivim.
industrie de armament agila inseamna cam ce au facut ior sau prooptica, doua povesti de succes.
nationala inseamna controlata de mapn ori pe fata ori…
in rest, ati adus observatii valabile
Cugir se culca pe lauri,vanzand cele mai ieftine (si proaste) arme in State.Ei zic ca asta e succes,desi nu au progresat cu nimic ca tehnologie in ultimii 50 de ani.Despre atitudinea lor,am observat-o live la expozitii trecute.Niste nesimtiti.Problema lor e ca piata americana e dinamica si pretentioasa si mult nu o sa le mai mearga schema.
Avem exemplul lui Criabo.Desi un tip suspect,Cazacu,e acolo sef de trib,au adus o arma excelenta,sub licenta, de la vecinii unguri.Alta problema este ca armata nu face nimic.In ziua de azi,costul cu armamentul usor de infanterie e un pic mai mare decat costul hainelor(si nu exagerez foarte mult).Dar armata nu are o un obiectiv,o viziune si cei cativa pasi concreti care trebuie facuti pt inzestrare.Asa ca degeaba avem una din cele mai titrate producatoare de aparatura optica,degeaba putem face arma de cal. .50 si degeaba vin uni si altii cu accesorii si imbunatatiri.Intre soldatul roman si piratul somalez nu-i nici o diferenta.
Daca Cugirului nu-i pasa,a aparut FORT Romania.Si este producator si de armament automat gen PM.
http://www.fortromania.ro/
De la ei citire ”FORT este deţinută de către Stat şi aparţine Ministerului Afacerilor Interne din Ucraina.”
Wiki zice că printre produse ar fi și asta : http://en.wikipedia.org/wiki/File:Interpolitex_2011_(405-23).jpg
Acum nu știu, parcă și Tohan avea Tavor la stand, sau Tavorom. Nu știu daca la cei de la Fort e aceeași situație.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d2/Interpolitex_2011_%28405-23%29.jpg
Pagina in romana nu are ,dar in ucr vezi
http://www.fort.vn.ua/ua/produkciya/avtomatichna–zbroya.html
Fort e doar importator in Romania.In principal pistoale neletale
Tavor e produs in Ucraina.Il au cateva din unitatile speciale din MI-ul lor.Dar foarte putin.De la MI au ajuns si cateva Tavor la Garda Nationala care se agita prin zonele bantuite de rebeli.
mihais, gepardul ala “lynx” e cam scump, fiind in 12,7 sau .50
cu banii pe care ii dai pe o bucata, cumperi vreo doua sako trg 22.
ar fi f frumos sa se cumpere si pusti cu luneta cal 12,7 sau .50 pt lunetistii infanteriei, dar prioritar e sa li se cumpere intai o arma cu repetitie cal 7,62.
ca psl-ul e pusca cu luneta numai cu numele
@xv
Insa ce faci cu 12,7 nu poti face cu 7.62.., adica 12,7 face banii.
la subunitatile de lunetisti din infanterie merge si fara 12,7
Ar fi bine totusi sa fie macar un 12,7 la fiecare companie.
Poti angaja cu el elicoptere, blindate usoare, chiar poate avea si un impact psihologic important.
Fabricat la noi, cu materiale autohtone, pretul ar putea fi redus foarte mult. La comenzi mai mari ar putea scadea semnificativ.
In opinia mea, ar fi o arma care ar avea un efect net superior chiar si mitralierei de companie.
Tedy, ar fi bine, dar numara cate companii avem si inmulteste cu sa zicem 8.000 $ , adica o singura arma, cu care tactic nu faci mare lucru
pt o subunitate de lunetisti din batalioanele de infanterie (ca sunt si tip FOS si are si geniul) prioritatea nu e angajarea tintelor AA sau AT
aia e bonus
e pe dos sa cumperi arme antimaterial cand nu ai baza, o arma cu repetitie si tragi cu improvizatii destinate militarilor “designated marksman”
8000$,in care e posibil sa fie inclusa si luneta,nu e mult deloc pt. asa o arma.De acord ca trebuie arme cu repetitie,dar aici vorbim deja de subtilitati cum ar fi tipul de misiuni,teren etc…
Nu comentez asupra abilitatii tactice a potentialilor lunetisti,dar partea de tragere e potential problematica.Ideal ar fi in fiecare batalion cate un pluton de lunetisti.Problema este ca nu avem poligoane sa le mentinem antrenamentul(care oricum nu exista in prezent).Sa zicem ca in 6-7 saptamani,un tragator bun e antrenat pe partea de trageri.Dupa aia insa trebuie sa traga 100-150 de cartuse pe luna,dar in conditii realiste.La distante necunoscute,cu vant,miraj,inclinatii mari etc…
@xv
Intr-un razboi de genul celui din Ucraina, daca ai rachete SA portabile, rachete AT si lunetisti experimentati mai ca nu mai ai nevoie de tancuri si VBL-uri. Cal. 12,7 nu este numai arma antimaterial si nu se utilizeaza exclusiv asupra tintelor AA si usor blindate, este o pusca de mare putere, de mare precizie si de distante lungi, poate face tot ceea ce face si 7,62 doar ca este mai versatila si poate fi folosita si asupra unor tinte mai bine protejate. Cu un 12,7 poti distruge o pozitie de racheta AT, chiar daca este protejata de un zid. Eu as pune accentul pe cal. 12,7 in detrimentul celui 7,62. Miram-as sa nu fie asta tendinta. Fata de armele AT din WWII, noile arme cal. 12,7 sunt mult mai precise, usoare, compacte si vor avea un impact mult mai mare decat acestea.
Si apoi, decat cate un PSL la fiecare grupa, mai bine un 12,7 la fiecare companie, sau, cel mai bine, cate doua..
Categoric NU.Sunt arme diferite,pt. misiuni diferite.PSL e necesar la nivel de grupa.Lunetistul nu e totuna cu tragatorul de elita(ala de-i zica americanii DM).
O grupa de lunetisti la nivel de companie,eventual impartita in echipe pt. fiecare pluton e ceva suplimentar,si care ofera capabilitati inexistente actualmente.Iar ca arme,un 12.7,un .338 Lapua,luneta observatorului si echipament de comunicatii.
7.62×51 la ora actuala,cand are toata lumea vesta de III si IV nu mai ofera garantia ca tinta lovita cade pt. patria ei.
Ca structura,americanii au trecut de la 2 membrii ai echipei de lunetisti la 6.Ceea ce e foarte mult.2-3 ne ajung,mai ales ca momentan nu avem nici unul.
@mihais- poligoane exista, dar problema e la distante mari pt ca cele facute de comunisti pt unitati militare aveau anumite limitari.
dar nu e o problema majora, exista poligoane in care se poate trage la orice distanta
apoi, lunetistii infanteriei pot sa-si intretina abilitatile si cu un nr mai mic de cartuse trase pt ca nu sunt ca cei din FOS, politie, SRI care se pregatesc si pentu misiuni salvare ostatici. nu-i trimiti la olimpiada si nici sa doboare recordurile alora care tot apar in prea engleza c-au omorat 7 talibani cu un glont
in fine, partea cea mai dificila a cursului de lunetisti nu e neaparat tragerea, ci camuflajul si partea de infiltrare. acolo e mult de lucru
nu stiu ca americanii sa fi trecut la echipe de 6, celula de baza ramane tot cuplul lunetist+observator, intr-un pluton sunt 6-12 celule din astea, care pot fi configurate in tot felul de moduri
@Tedy misiunea principala a unei subunitati de lunetisti nu este distrugerea tehnicii, ci eliminarea oamenilor (comandanti etc). distrugerea tehnicii e secundara, asta tot incerc sa-ti explic
XV,aia cu echipa de 6 o citisem acum vreun an.Nu aparea vreo explicatie,dar presupun ca e vorba de intarirea protectiei echipei.In Irak au avut echipe care au sfarsit prost.Daca e corect,atunci dupa mine e mai degraba o adaptare la o problema locala.Punctele bune de observatie sunt limitate ca numar,dar prezenta in mijlocul populatiei +- ostile era permanenta.
Altfel perfect de acord ca partea de tactica e cea mai grea.De aia am zis DOAR 6 saptamani de trageri 😀
Chestiunea e ca infiltrarea,identificarea obiectivelor,procedurile de comunicatii,exfiltrarea etc… se pot invata cu un costum ghillie si un aparat foto.Nu trebuie nici o pusca.Astea sunt 90%.In istoria mondiala a sportului astuia,imensa parte a tintelor au fost lovite in urma infiltrarii.Distanta medie ~400m,ceva mai mica in mediu urban.Recordurile si loviturile la distante mari in genere apar in situatii aparte si /sau la plesneala.
Exact la faptul ca poligoanele mari sunt rare ma refeream.Unde cu tot respectul nu sunt de acord e la trageri.Lunetistul militar trebuie sa stapaneasca tragerea in toate conditiile de mediu,teren si distanta.Tirul intr-o zona cu cladiri inalte difera de cel intr-o cu cladiri joase,terenul plat de cel cu inclinatii,iar muntele e probabil cel mai dificil.
Pt. eliberari de ostatici nu se aplica atat de multe variabile,desi per total e culmea artei.
Parerea mea,care nu conteaza.
@xv
Asta spun si eu, cu 12,7 mm poti omora chiar mai bine decat cu 7,62 mm. O fac americanii in Afganistan, dar poti si distruge tehnica. Am spus ca 12,7 mm poate face ceea ce face si 7,62 (adica sa omoare) doar ca poate face asta chiar mai bine si poate face si ceva in plus, adica sa distruga si tehnica. E mai versatil cal 12,7 decat cel 7,62..
Tedy,ai tinut in mana o arma in 7.62 si apoi una de .50?Sa te tarasti prin toti maracinii cu flinta de 5 kile e greu.Sa te tarasti cu aia de 15,mai bine lasa.
And you miss the point.Cu .50 tragi la 2km,cand ai in ce trage la 2 km.
@mihais
am facut armata acum vreo 14 ani, stiu ce inseamna o arma si am tras cu arme. Am tinut in mana si PSL-ul si pusca cu luneta cal 7,62 din armata franceza si am vazut si o arma cal 50. Am idee ce inseamna. Un lunetist care domina o pozitie importanta si poate trage la 2 km are un efect psihologic devastator.., daca distanta este dublata de un mare impact la tinta atunci e chiar ceva semnificativ. In armatele moderne lunetistul cal 50 este insotit de un marcator care are si o arma cal 7.62, se ajuta intre ei si le cara pe rand. 10 kg nu e ciar ceva insurmontabil in conditiile in care lunetistii nu se plimba toata ziua buna ziua..
I don’t miss it, (the point).. 🙂
Sorry, raman la parerea mea, chiar daca, poate, gresesc. Desi nu cred. Sincer.
12.7 ca arma antimaterial e supraestimata.Totusi,in mediu urban o arma precum Lynx e tata si mama lor.
ma uitam acum ca rusii au scos de la naftalina pustile alea at din al doilea razbel si fac treaba buna cu ele