Aviaţie Marină

Beriev repara Ursul pentru India

Dupa ce a executat operatiile de revizie capitala, Centrul Stiintific de Aviatie Beriev, a predat aeronava Tu-142ME catre beneficiar, Marina Indiana, pe data de 2 decembrie. Dupa executarea testelor de zbor in urma finalizarii reviziei, Ursul cu numarul de bord IN312, a decolat de pe aerodromul Taganrog ( baza a complexului industrial Beriev ) cu destinatia INS (Indian Naval Station ) Rajali, urmand sa se ( re )alature Indian Naval Air Squadron 312 Albatross.

Tuploev Tu-142ME - numar de bord IN312 decoleaza de pe Taganrog

Aparatul e unul dintre cele 8 bucati fabricate pentru India in anii ’80 si livrate in cursul lui 1988. Beriev ( mai exact Compania de aviatie Taganrog – TAVIA, care a produs avioanele Tu-142 din 1973 pana in 1992 si a fost afiliata Complexului Beriev in februarie 2011 ) , executa mentenanta si prelungirea resursei ( inclusiv modernizarea unor echipamente ) Ursilor Marinei Indiene, in ritm de un exemplar pe an.
Epopeea Tu-142ME cu inmatriculari IN3xx e una de lunga durata, indienii nereusind sa cada la pace cu Rosboronexport, nici in privinta configuratiei modernizarii si cu siguranta nici in privinta pretului.
In 2003 indienii au mers cu jalba-n bat la Rosboronexport si au cerut o modernizare care sa nu coste mai mult de 555.5 milioane $. Avioanele ar fi urmat sa primeasca radarul Morskoy Zmei, capacitatea de a lansa Klub si Brahmos.
In 2004 rusii au comunicat pretul pentru pachetul de modernizare 889 milioane $, iar, in urma evaluarii, Morskoy Zmei s-a dovedit a fi mult mai slab decat il lauda Rosboronexport-ul.
Tot in 2004 Ministerul Apararii din India a inaintat RFP-uri catre IAI si Elbit, pentru a intocmi un proiect de modernizare in jurul radarului EL/M-2022A (V3), fabricat de Elta. Se pare ca un exemplar, IN315, a fost modificat cu acest radar, sisteme ELINT, COMINT si alte bunatati…
Actualul program de revizii capitale executat la Taganrog, se limiteaza la reparatii si prelungirea resursei. Avioanele vor putea fi mentinute in serviciu pana in 2020. Asta ar insemna ca, pentru o buna perioada, indienii vor patrula in paralel cu Tu-142 si P-8 IN Poseidon.

Sursa FOTO:
DFI
Surse:
Rusnavy
bharat-rakshak

4 Comments

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: