MiG-29 sarbesc (via Wiki)

Intr-un interviu acordat cotidianului Politika cu prilejul Zilei Armatei, Aleksandar Vulin, ministrul apararii al Serbiei, a confirmat primirea a 4 avioane de lupta MiG-29 ca donatie din partea Belarusului.

“In urma unui acord intre presedintele Serbiei Alexandr Vucic si cel al Belarusului, Alexander Lukashenko, Belarus ne-a donat avioane de lupta si suntem recunoscatori pentru asta”, a declarat Vulin adaugand ca, in urma livrarii celor 6 MiG-uri 29 rusesti si a celor 4 din Belarus, Serbia va avea un total de 14 avioane de lupta. Potrivit declaratiilor ministrului, avioanele din Belarus vor fi reconditionate si modernizate la acelasi standard ca cele primite din Rusia la sfarsitul lui 2017. Cele 4 MiG-uri ar trebui sa fie modernizate si gata de zbor la inceputul lui 2019.

Cu acelasi prilej, facand referire la vizita pe care a efectuat-o in Rusia luna aceasta, Vulin a mentionat viitoarea livrare a 4 elicoptere de atac Mil Mi-35, patru elicoptere de transport Mil Mi-17, tancuri T-72, blindate BRDM-2 si sisteme antiaeriene Buk.

Luna trecuta acelasi Aleksandar Vulin, citat de editia online a Radio Europa Libera informa asupra situatiei celor 6 MiG-uri 29 primite din Rusia: avioanele sunt in curs de modernizare pe aerodromul Batajnica, urmand sa fie predate beneficiarului si sa devina operationale pana la sfarsitul lui 2018. Pilotii urmeaza sa plece in Rusia pentru instructie si antrenament.

Desi avioanele au fost livrate gratuit de rusi, Belgradul ar urma sa plateasca fabricantului 180 milioane de Euro (212 milioane dolari) pentru reparatii si intretinere. Produse intre 1989 si 1991, cele 6 MiG-uri sunt mai noi decat cele aflate deja in serviciul Serbiei, livrate in 1987.

Via:
TASS

Marius Constantin