Forţele Navale Române au organizat, pentru jurnaliştii care au absolvit în anul 2016 Cursul pentru jurnaliştii care transmit din zone de conflict, o nouă formă de pregătire în luna iunie a anului 2017, şi anume Cursul pentru jurnaliştii care transmit din zonele de acţiune ale Forţelor Navale Române.
Ca parte a acestei sesiuni de pregătire, într-una din zile, jurnaliştii au fost transportaţi pe ambarcaţiuni de asalt de tip Zodiac pe o insulă (probabil Grădiştea) din zona lagunară Razim (sau Razelm)-Sinoe, unde au asistat la un exerciţiu tactic de neutralizare a unei tabere de terorişti, executat de militarii din cadrul Batalionului 307 Infanterie Marină.
Desantul sosit pe apă a debarcat pe insulă şi a luat cu asalt tabăra insurgenţilor, reuşind să captureze inamicii.
Exerciţiul a arătat viteza de reacţie a militarilor şi capacitatea lor de a se coordona perfect pentru realizarea obiectivului misiunii.
După toată această aventură, jurnaliştii au fost transportaţi, în aceeaşi zi, în poligonul Babadag, pentru a executa trageri cu patru tipuri de armament: AKM5.45mm, Sig Sauer 5.56mm, mitralieră de companie 7.62mm şi PSL 7.62mm.
La finalul acestei sesiuni de “împuşcături” ne-am revăzut cu Pagae, cel care anul trecut făcea parte din tabăra celor răi, a insurgenţilor ucrainieni care ne-au răpit colegii jurnalişti. Eu, spre exemplu, mi-aduc aminte cum Pagae mi-a oferit, atunci când am vizitat cortul lor pentru a afla intenţiile şi supărările ucrainienilor, o cană de apă . Sub nicio formă nu aveam voie să refuzăm gesturile de politeţe ale insurgenţilor, pentru a nu-i dernaja, însă în apa din cană pluteau muşte şi ţânţari înecaţi. Probabil că Pagae a citit dezgustul pe faţa mea şi a aruncat apa din cană, a clătit-o şi a turnat apă din nou. Am crezut că reacţia mea a provocat furie şi că Pagae avea să dea ordin să ne oprească în cort, pe mine şi pe colegii mei din barca nr.1.
Anul acesta ne-am amintit de scenariul de anul trecut şi de reacţiile colegilor noştri, iar revederea a fost încântătoare.
L-am reîntâlnit cu bucurie şi pe maiorul Claudiu VIŞAN, cel care anul trecut comanda FOB Visterna.
Mulţumiri Direcţiei informare şi relaţii publice a Ministerului Apărării Naţionale pentru toate ediţiile Cursului pentru jurnaliştii care transmit din zone de conflict organizate până acum, Forţelor Navale Române şi Șefului Biroului de Informare și Relații Publice cadrul Forţelor Navale Române- Locotenent Colonel Corneliu PAVEL pentru şansa oferită jurnaliştilor “Lucky 13” de a retrăi anul acesta o parte din emoţiile de anul trecut.
-Adina Călin-
Leave A Comment