Batalionul 2 Infanterie Calugăreni a organizat zilele trecute emoţionanta ceremonie de plecare în Teatrul de Operaţii Afganistan.

Batalionul 2 Infanterie Călugăreni

Batalionul 2 Infanterie Călugăreni

Mărturisim că prezenţa noastră la această manifestare a fost una inedită. Nu am mai avut ocazia până acum să ne îndeplinim şi acest plan, acela de a fi alături de militarii români nu doar la exerciţii şi defilări, ci şi atunci când aceştia pleacă în misiune în Teatrul de Operaţii.

Aspectele prezentate de la ceremoniile precedente de plecare în misiune prezentate în materialele video la emisiunea Pro Patria, în fotoreportajele publicate în reţelele de socializare şi articolele din publicaţiile scrise ale Armatei, au surprins de fiecare dată trăirile participanţilor şi ni le-au transmis şi nouă, celor care le urmărim cu prietenie şi respect.

Însă, datorită trăirilor directe, acum a fost altfel.

Primii paşi în curtea Batalionului 2 Infanterie Călugăreni au fost însoţiţi de emoţia reîntâlnirii cu luptătorii “Călugăreni”. Îi cunoaştem pe o bună parte dintre ei, de la caporali şi până la comandantul unităţii, pe unii după nume, dar pe mulţi dintre ei şi după strângerile de mâini.

În urmă cu câţiva ani, ne-au fost gazde primitoare la o Zi a Porţilor Deschise organizate cu prilejul programului Şcoala în Armată, ocazie cu care am condus un grup de liceeni dornici să afle mai multe şi mai ales de la faţa locului, despre Armată, despre militari şi experienţele lor în exerciţii şi Teatrele de Operaţii.

In vizita la Batalionul 2 Infanterie Calugareni - 2013

În vizită la Batalionul 2 Infanterie Călugăreni – 2013

Cu doi ani în urmă, am urmărit atât ca jurnalişti, dar mai ales ca pasionaţi, militarii Batalionului 2 Infanterie Călugăreni executând în Poligonul Ghencea complexul exerciţiu Dihorul ’14, exerciţiu planificat din experienţa căpătată în misiunile externe.

Dihorul 14

Dihorul 14

I-am văzut atunci pe infanteriştii din “B. 2” cooperând cu Forţele Aeriene, prezente la exerciţiu cu elicoptere aparţinând Bazei 90 Transport Aerian Otopeni, iar în acţiunile de la sol cu geniştii Grupului 2 EOD. Dar mai ales, i-am văzut pe prietenii noştri din Batalionul 2 acţionând pe tacticile de infanterie, blocând drumurile de acces către un sat simulat, debarcând din transportoarele amfibii blindate şi lucrând tactic, acoperindu-se reciproc în binom, sau la nivel de grupe, scotocind casă cu casă după insurgenţi.

TAB din B. 2 la BIAS

TAB din B. 2 la BIAS

Le-am auzit pocnetele armelor şi la Bucharest International Air Show, în cadrul exerciţiilor tactice demonstrative şi le-am pozat cu mare drag T.A.B.-urile încercând să surprindem în imagini flăcările de la gurile ţevilor de mitraliere.

Repetiţii pentru Parada de 1 Decembrie 2014

Repetiţii pentru Parada de 1 Decembrie 2014

An după an, i-am admirat defilând la paradele ocazinate de Ziua Naţională a României.

Şi nu am spus încă tot, faţă de ceea ce ne leagă de Batalionul 2 Infanterie Călugăreni.

La finalul celei mai pline zile dintre cele în care am fost alături de militarii români, în poligonul Smârdan, am fost prezentaţi unui militar care radia inteligenţă, putere, experienţă, patriotism: colonelul Iulian Berdilă. Aveam să aflăm la scurt timp că dumnealui comandase Batalionul 2 Infanterie Călugăreni între anii 2009 – 2013.

Nu putem încheia acest lung început fără a menţiona o altă legătură cu Batalionul 2 Infanterie Călugăreni – prietenul Conţ George, veteran al “B. 2”, omul pe care l-am auzit spunând pe platou “Nicăieri nu-i mai bine ca acasă”, referindu-se la prezenţa sa între camarazi şi în inima unităţii.

La ceremonie au participat ministrul Apărării Naţionale, Mircea Motoc, şeful Statului Major General, Nicolae Ciucă, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Dumitru Scarlat, comandantul Brigăzii 1 Mecanizată “Argedava”, comandantul Brigăzii 2 Vânători de Munte “Sarmizegetusa”, general de brigadă Tudorică Petrache, comandantul Brigăzii 81 Mecanizată “General Grigore Bălan”, colonel Iulian Berdilă, cadre militare în activitate, rezervă sau retragere, precum şi familii ale militarilor care urmează să plece în misiune.

După trecerea în revistă a trupelor de către ministrul Apărării Naţionale, s-a intonat imnul de stat al României şi s-a executat apelul solemn.

Comandantul Batalionului 2 Infanterie Călugăreni, locotenent-colonel Ovidiu Lungu

Comandantul Batalionului 2 Infanterie Călugăreni, locotenent-colonel Ovidiu Lungu

“Suntem pregătiţi, după 20 de ani de la prima participare a unei unităţi din Armata României într-un Teatru de Operaţii, să plecăm într-o nouă misiune internaţională în Teatrul de Operaţii din Afganistan, unde ne vom servi ţara cu dăruire şi pricepere, sub culorile Drapelului naţional.

Nivelul de excelenţă atins de predecesorii noştri ne onorează şi obligă să ne atingem obiectivele conform nivelului de ambiţie asumat şi să păstrăm la înălţime standardul nostru.

De asemenea, vreau să mulţumesc membrilor familiilor pentru înţelegerea de care au dat dovadă şi pentru sprijinul necondiţionat acordat pe timpul pregătirii pentru misiune.

Vă asigur că ne vom îndeplini misiunea în condiţii de siguranţă şi ne vom întoarce cu toţii acasă!”

A spus comandantul Batalionului 2 Infanterie Călugăreni, locotenent-colonelul Ovidiu Lungu, ofiţer cu experienţă acumulată în Teatrele de Operaţii din Irak şi Afganistan, precum şi în urma participărilor la numeroase exerciţii şi antrenamente operaţionale naţionale şi multinaţionale.

Consilierup prezidenţial pe probleme de securitate naţională, general în rezervă Ion Oprişor

Consilierul prezidenţial pe probleme de securitate naţională, general în rezervă Ion Oprişor

Generalul în rezervă Ion Oprişor, consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională, a transmis mesajul preşedintelui României, Klaus Werner Iohannis:

“Misiunea voastră din Afganistan, o zonă care nu a mai cunoscut pacea de mai bine de trei decenii, este una dificilă: normalizarea vieţii în aceasta, dar şi lupta împotriva terorismului, care nu afectează doar poporul afgan, ci şi Europa.

Am convingerea că prin pregătirea voastră şi spiritul de echipă care vă caracterizează, veţi interveni cu maximum de profesionalism în orice situaţie, indiferent de dificultate.

Aştept să vă întoarceţi acasă cu satisfacţia şi mândria misiunii îndeplinite şi să dovediţi ca şi până acum că Armata României este un bun ambasador al ţării noastre.

Sunt alături de dumneavoastră şi îmi exprim, încă o dată, întregul sprijin pentru ce urmează să faceţi în continuare. Vă doresc mult succes în îndeplinirea misiunilor!”

Ministrul Apararii Nationale, Mihnea Motoc

Ministrul Apararii Nationale, Mihnea Motoc

Ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, s-a adresat la rândul să militarilor spunându-le:

“Ştiu foarte bine cât de complexă şi dificilă va fi, ştiu că nu veţi fi la adăpost de riscuri, dar mai ştiu şi că sunteţi unul dintre cele mai experimentate, călite şi triate batalioane din Armata Română.

V-aţi pregătit cu toată seriozitatea pentru misiunea care vă aşteaptă şi sunt convins că veţi confirma impresia de excepţie pe care toate contingentele româneşti au lăsat-o în teatrele de operaţii în care au fost angajaţi.

Familiilor vreau să le transmit un sentiment de speranţă şi încredere, şi asta pentru că militarii Batalionului 2 Infanterie sunt printre cei mai buni ai Armatei României.

Vă urez succes şi mergeţi cu bine!”

Locotenent-colonel Ovidiu Lungu, comandantul Batalionului 2 Infanterie Calugareni

Locotenent-colonel Ovidiu Lungu, comandantul Batalionului 2 Infanterie Calugareni

Comandantul Batalionului 2 Infanterie Călugăreni şi detaşamentul gărzii port-drapel cu drapelul de luptă al unităţii au deschis defilarea militarilor care vor pleca în Teatrul de Operaţii.

Defilarea militarilor Batalionului 2 Infanterie Calugareni poza 1

Defilarea militarilor Batalionului 2 Infanterie Calugareni

Defilarea militarilor Batalionului 2 Infanterie Calugareni poza 2

Defilarea militarilor Batalionului 2 Infanterie Calugareni

Defilarea militarilor Batalionului 2 Infanterie Calugareni poza 3

Defilarea militarilor Batalionului 2 Infanterie Calugareni

Defilarea militarilor Batalionului 2 Infanterie Calugareni poza 4

Defilarea militarilor Batalionului 2 Infanterie Calugareni

La finalul ceremoniei, am asistat la emoţionantul moment al regăsirii dintre prietenul nostru, veteranul “B. 2” George Conţ şi camarazii săi, ocazie cu care l-am auzit pe George rostind: “Nicăieri nu-i ca acasă!”.

Nicăieri nu-i ca acasă

Nicăieri nu-i ca acasă

Dorim la rândul nostru militarilor Batalionului 2 Infanterie Călugăreni să îşi îndeplinească misiunea cu onoare şi pricepere. Să vă întoarceţi cu bine, prieteni de la “B. 2”!

Todor Ciupe

Iulian Iamandi