Gripen Demo, la AFS

Conform unui comunicat de presa dat publicitatii azi de Parlamentul Suediei, Comitetul pentru Aparare (Försvarsutskottet) a aprobat planul Guvernului de finantare a noii variante a avionului de lupta JAS-39 Gripen. Nu s-a aprobat desfiintarea Swedec (Centrul pentru EOD si deminari – Totalförsvarets ammunitions- och minröjningscentrum).

Proiectul de Buget al Guvernului, prevede suplimentari in alocarile de fonduri pentru Ministerul Apararii, destinate printre altele finantarii dezvoltarii noii versiuni Gripen, incepand cu 2013. Astfel, pentru anii 2013 si 2014, 300 milioane de coroane vor fi alocate anual programului Gripen NG (sau E/F), pentru urmatorii ani fiind alocati cate 200 milioane de coroane. Valoarea totala a cheltuielilor de aparare in perioada 2014-2027 va ajunge la un total de 70 miliarde de coroane (reprezentand comenzi de tehnica militara sau cheltuieli legate de infrastructura, inclusiv cheltuielile de cercatare/dezvoltare si comenzile pentru Gripen).

Totusi, programul Gripen NG ar putea fi anulat in cazul in care Elvetia sau oricare alt client extern nu achizitioneaza un minim de 20 aeronave multirol Gripen. Atat Partidul Verde cat si cel de Stanga au rezerve in ceea ce priveste Super JAS-ul, Verzii considerand ca proiectul ar favoriza strict producatorul, SAAB, fara a avea influenta asupra securitatii nationale. Partidul de Stanga considera ca proiectul este prea costisitor…

Reprezentantii tuturor celor patru partide din Comitetul pentru Aparare au cerut ca atat Guvernul cat si Fortele Armate sa prezinte anual rapoarte asupra evolutiei proiectului.

Via Parlamentul Suediei

– Griffon236 –

Navighează în portal:

Resboiu Master; Armata Română; Forţe Speciale; Space; Revista Resboiu; Forumul Resboiu;