Conform publicațiilor Financial Times și Australian Defence Business Review, premierul Australiei va anunța vineri decizia în urma căreia BAE Systems a fost selectată în defavoarea spaniolilor de la Navantia, care au propus proiectul modernizat al clasei F-100 și a italienilor de la Fincantieri care ofertaseră cu clasa FREMM.

Fregata Type 26

Fregata Type 26

Programul australian cuprinde un total de nouă fregate echipate cu sistem AEGIS, nave care vor înlocui fregatele clasei Anzac aflate acum în exploatare.

Valoarea trebii ăsteia este estimată la 35 de miliarde de dolari australieni. Evit să fac calculele în euro sau dolari. Noi suntem prea #săraki.

Revenind la bogați, construcția este programată să înceapă din anul 2020 la șantierul de stat ASC din Osborne, South Australia.

În Iunie 2017, ASC Shipbuilding și Austal au anunțat că vor face echipă pentru construcția navelor din programul SEA5000 Future Frigates.

Îndărăt la câștigători, putem spune că proiectul acestora constă în versiunea de export a fregatei Type 26 aflată în prezent în construcție pentru Royal Navy. BAE Systems a botezat proiectul cu numele de GCS-A, adică Global Combat Ship – Australia.

Conform companiei BAE Systems, acesta este primul proiect desenat de la prova la pupa pentru rolul de navă destinată luptei antisubmarin (ASW).

Iaca ce scriu cei de la BAE Systems în broșura de prezentare:

“It offers technologically superior ASW capability with the flexibility to undertake the full range of maritime operations.”

GCS are o lungime de 149,9 metri, deplasamentul de 6900 de tone și dispune de un sistem de lansare cu puțuri 24 de puțuri verticale tip Mk41.

Fregatele australiene vor fi echipate cu un sonar CEAFAR 2 și sistemul de management al luptei AEGIS de la Lockheed Martin.

Hmm… deja a trecut vremea FREMM-urilor? Zilele trecute am văzut o Pattugliatori Polivalenti d’Altura în contrucție.

Iulian Iamandi