BAe Systems ACV (via USMC)

BAe Systems a fost declarat castigatorul competitiei Amphibious Combat Vehicle (ACV) pentru dotarea cu trasportoare blindate amfibii a Corpului de Infanterie Marina a Stalelor Unite.

Conform contractului semnat ieri, cu valoare de 198 milioane de dolari, BAE va trebui sa livreze beneficiarului 30 de transportoare blindate 8×8 de pre-serie in faza intai a programului ACV (ACV 1.1).

Livrarile ar trebui finalizate pana in Septembrie 2019, cele 30 de vehicule de pre-serie fiind bugetate pe anul fiscal 2019, iar productia de serie ar trebui sa demareze incepand cu 2020.

BAe Systems a participat la competitia ACV in colaborare cu italienii de la IVECO oferind un vehicul ce are la baza VBA, o dezvoltare a IVECO Super-AV, derivat la randul lui din vehiculul Freccia aflat in serviciul activ al Armatei Italiei. In aceeasi familie ar putea fi mentionat si VBTP-MR Guarani, transportor in configuratie 6×6 aflat in serviciul Braziliei.

Programul ACV (Amphibious Combat Vehicle) este o dezvoltare ulterioara a Marine Personnel Carrier (MPC), program ce a avut ca scop achizitionarea de transportoare 8×8 pentru dotarea USMC. Potrivit programului, in faza 1 (ACV 1.1) este prevazuta livrarea a 204 vehicule cu o valoare totala de 1.12 miliarde de dolari, iar faza a doua (ACV 1.2) prevede livrarea a 666 vehicule (transportoare si vehicule derivate, incusiv vehicule pentru sprijin cu foc). In total vor fi echipate sase batalioane, in timp ce alte 4 vor mentine in serviciu o varianta modernizata a AAV-7A1 (392 vehicule).

La faza initiala a competitiei au participat Lockheed Martin, cu transportorul 8×8 Havoc, General Dynamics cu o varianta modificata a Piranha, Advanced Defense Vehicle Systems (ADVS) cu un proiect propriu de transportor, BAe si Science Solutions International Corporation (SAIC) in parteneriat cu Singapore Technologies Kinetics (ST Kinetics).

Pe 24 Noiembrie 2015 a fost anuntata selectarea propunerilor BAe si SAIC pentru faza urmatoare, EMD (Engineering, Manufacturing, and Development). Fiecare dintre cei doi finalisti a primit un contract (103.8 milioane BAe, respectiv 121.5 milioane SAIC) pentru contructia a 16 prototipuri, vehicule supuse unui program intensiv de teste incepand cu primavara lui 2017.

Toate vehiculele vor fi construite in SUA de catre BAe Systems. BAe livreaza deja Statelor Unite vehicule grele pe senile (MLI-urile M2 Bradley si obuzierele autopropulsate M-109 Palladin), fabricate in uzina de la York, Pennsylvania. De asemenea, BAe sau firmele predecesoare au livrat toate vehiculele amfibii folosite de USMC, incepand cu Amtrack-urile LVT folosite in al Doillea Razboi Mondial.

Via:
BreakingDefense

Marius Constantin