J-20... raptorul (?) Chinei

J-20… raptorul (?) Chinei

Analizand imaginile recente cu prototipul inmatriculat “2011” al avionului stealth chinez de generatia a cincia J-20, jurnalistii de la Beijing Sina Military Network concluzioneaza ca acesta ar avea capabilitati de atac la sol superioare americanului F-22.

Mai exact, specialistii de la Sina Military Network afirma ca sistemul de tintire electro-opticde sub botul lui J-20 indica faptul ca avionul a fost proiectat in principal pentru misiuni de atac la sol, iar capabilitatea stealth fac din acesta un bombardier perfect.

Cele mai multe din misiunile executate cu avioanele americane F-16 Falcon sau F-15E Strike Eagle in Afganistan si Irak au fost asupra tintelor aflate pe sol. F-22 a fost de asemenea proiectat cu capabilitati de atac la sol, cu JDAM si bombe cu diametru mic, insa avionul poate fi detectat de inamic in faza in care radarul de bord emite radiatii electromagnetice pentru a urmari tintele de pe sol.

Dupa ce toti cei treizeci si cinci de sateliti ai fazei a doua a retelei chineze de navigatie Beidou vor fi plasati in orbita, J-20 va fi capabil sa execute atacuri de precizie impotriva tintelor de pe sol la fel ca si F-22, chinezii dezvoltand propriul JDAM si bombe cu diametru mic pentru avioanele stealth proprii.

J-20 poate fi inarmat cu pana la 24 bombe cu diametru mic, comparativ cu opt cate poate cara F-22, iar sistemul de tintire electro-optic va imbunatati capabilitatile de atac la sol ale avioanelor chineze.

Sursa: Want China TImes

 

– Iulian Iamandi –