Yak-130

Yak-130

Rusii de la Lenta, citandu-si colegii de breasla de la RIA Novosti, anunta ca avioane din tipul Yak-130 comandate de Siria sunt gata de a fi transportate catre cumparator.

Informatia are ca sursa una dintre declaratiile delegatiei Rusiei la Le Bourget.

Conform publicatiei ruse Kommersant, plata in avans pentru primele sase avioane Yak-130 a fost efectuata luna aceasta.

Sursa: Lenta

Ce impact vor avea sase avioane moderne pentru antrenament avansat si lupta asupra situatiei din Siria? Pai, cu o floare nu se face primavara… insa putem conta pe cresterea nivelului de pregatire al pilotilor sirieni.

Implicarea acestor avioane in lupta impotriva rebelilor, nu ar fi un factor decisiv pentru infrangerea acestora. Cel mai probabil insa, sirienii vor tine departe de actiune avioanele Yak-130 pentru a nu da motiv de blocare a unor viitoare transferuri de tehnica de lupta asupra careia sa se poata pune stampila de armament ofensiv.

In cazul implicarii unei forte multinationale la nivelul actiunilor impotriva Libiei, Yak-urile nu inseamna nimic. Chiar daca au posibilitatea de a utiliza trei tone de arme, aceste avioane nu ar putea sustine lupte aeriene impotriva unor inamici cum ar fi F/A-18 Hornet/Super Hornet, Rafale, Typhoon, Tornado, F-15/E, F-16.

Totusi, livrarea cu succes a sase Yak-130 reprezinta o miscare importanta (mai ales un precedent) pe tabla de sah.

Cel mai probabil insa, israelienii le vor distruge la sol in urma unei campanii de media prin care se va spune ca Yak-130 sunt capabile sa foloseasca armament chimic. ­čÖé

 

– Iulian Iamandi –