Pentru început, avioanele Suhoi Su-30SM2 ale Marinei Rusiei vor putea schimba informații cu dronele și vor putea controla aceste aeronave.

Astfel, avioanele vor putea detecta și ataca țintele inamice la distanțe de sute și chiar mii de kilometri.

Suhoi Su-30SM

Suhoi Su-30SM

Sistemul care asigură schimbul de informații al avioanelo Su-30SM2 va fi compatibilizat și unificat pentru comunicații, schimb de date, navigație și sistemul de identificare (OSNOD) al avioanelor Su-50.

Acest sistem va fi instalat la bordul avioanelor Su-30SM în cadrul unui proces de modernizare. OSNOD va ajuta echipajele să își coordoneze acțiunile cu drone rusești, între care și cu moderna dronă de atac S-70 Okhotnik.

OSNOD a fost proiectat pentru “big data exchange” între forțele aeriene, terestre și navale. Sistemul poate fi instalat pe diverse avioane, nave de luptă, stații terestre fixe și mobile. OSNOD asigură protecția datelor transferate prin criptare și este foarte rezistent la bruiaj.

Suhoi Su-57 și S-70 Okhotnik

Suhoi Su-57 și S-70 Okhotnik

Interacțiunea avioanelor de luptă rusești cu dronele

Rușii se joacă de ceva timp cu dronele “legate” de avioanele de luptă. OSNOD pentru Suhoi Su-57 și modificările pentru Su-30SM2 au ca cel mai periculos rezultat coordonarea în luptă cu drona de atac Okhotnik.

Su-57 a demonstrat deja că poate opera acest tip de UCAV.

Primul zbor comun Su-57 cu Okhotnik a avul loc în toamna anului 2019.

După acea reușită, ministerul Apărării a comunicat că raza de descoperire și capabilitățile de lovire a țintelor cu armament ghidat ale avioanelor Su-57 au fost extinse prin cooperarea cu UCAV-ul Okhotnik.

Okhotnik UCAV

Okhotnik UCAV

Doamnelor și domnilor… Okhotnik!

Okhotnik S-70 este o aeronavă fără pilot destinată în principal misiunilor de atac la sol. Adică UCAV.

UCAV-ul Okhotnik este o dronă stealth, ca să fie treaba și mai mișto.

Conform informațiilor apărute în surse deschise, aeronava are o greutate maximă de douăzeci de tone și poate atinge o viteză maximă de o mie de kilometri pe oră.

Okhotnikurile de serie urmează să apară pe lume în anul 2024.

Deci

Deci, dacă e să se lase cu bătaie prin Ucraina sau pe la gardul Poloniei, ori prin Estonia-Letonia-Lituania sau pe la noi prin bătătură… poate-poate vor folosi un prototip. Sau mai multe. Nu e panică. 🙂

Iulian Iamandi