Având în vedere că numărul de MiG-21 LanceR este secret, să spunem zâmbind că foarte posibil nici inventarul avioanelor de luptă ale Ucrainei nu va fi unul sută la sută sigur.

So, lăsând în urmă gluma cu secretul românesc, în caz că se aglomerează treaba și începe meciul cu doi sau poate chiar mai mulți adversari, vecinii noștri ucrainieni se pot baza pe un număr surprinzător de mic de avioane de luptă pentru trecutul și dimensiunile acestei țări.

Dar, să nu uităm că și noi am avut peste patru sute de avioane militare cândva. Praf în marea lor majoritate, dar dădeau bine ca număr.

Suhoi Su-27 - Ucraina

Suhoi Su-27 – Ucraina

Forța principală a aviației militare ucrainiene este reprezentată de avioanele Suhoi Su-27.

Scrierea asta nu este una cu milimetri, kilometri și număr de șaibe, așa că mă voi rezuma la catagrafia paserilor de luptă.

Su-27, după ceva surse deschise, sunt treizeci și patru de bucăți. Două escadrile de superioritate aeriană.

MiG-29MU1

MiG-29MU1

Pe locul doi în arsenalul aerian al Ucrainei se situează avioanele MiG-29. Da, știu, cele dupe care plâng pseudo-experții românești.

Ucrainienii dispun de treizeci și șapte de avioane MiG-29, avioane de vânătoare.

Suhoi Su-24

Suhoi Su-24

Forța de lovire a Ucrainei constă în avioanele tip Suhoi Su-24. Vecinii noștri dispun de paisprezece astfel de avioane, iar în lateral un pic mai există și avioane Su-24 în varianta de recunoaștere. Adică Su-24MR, din care Ucraina are nouă avioane.

Suhoi Su-25

Suhoi Su-25

Pentru câmpul tactic, Kievul are avioane tip Suhoi Su-25. Acestea ar reprezenta capabilitatea cea mai bine orientată către distrugerea tancurilor inamice.

Catagrafia, după surse deschise, arată în tabel că Ucraina dispune de treizeci și unu de astfel de aeronave.

Disclaimer 🙂

Pe bune, nu vă bazați pe ce am zis aici. Datele sunt din surse deschise și întotdeauna, dar întotdeauna, trebuie să ținem cont de disponibilitatea (necunoscută) la zbor și la îndeplinirea misiunilor specifice.

Așadar, chiar dacă inventarul ar fi perfect, numărul avioanelor de luptă ale Ucrainei este mai mic ca și disponibilitate.

Adică… e de rău. De rău ar fi și cu toate disponibile și capabile să o ia din loc la sfert de cheie.

În plus, în cazul unui posibil război cu Rusia… Ucraina dispune de avioane din versiuni mai vechi comparativ cu ale adversarului.

Iulian Iamandi