Având în vedere că numărul de MiG-21 LanceR este secret, să spunem zâmbind că foarte posibil nici inventarul avioanelor de luptă ale Ucrainei nu va fi unul sută la sută sigur.
So, lăsând în urmă gluma cu secretul românesc, în caz că se aglomerează treaba și începe meciul cu doi sau poate chiar mai mulți adversari, vecinii noștri ucrainieni se pot baza pe un număr surprinzător de mic de avioane de luptă pentru trecutul și dimensiunile acestei țări.
Dar, să nu uităm că și noi am avut peste patru sute de avioane militare cândva. Praf în marea lor majoritate, dar dădeau bine ca număr.
Forța principală a aviației militare ucrainiene este reprezentată de avioanele Suhoi Su-27.
Scrierea asta nu este una cu milimetri, kilometri și număr de șaibe, așa că mă voi rezuma la catagrafia paserilor de luptă.
Su-27, după ceva surse deschise, sunt treizeci și patru de bucăți. Două escadrile de superioritate aeriană.
Pe locul doi în arsenalul aerian al Ucrainei se situează avioanele MiG-29. Da, știu, cele dupe care plâng pseudo-experții românești.
Ucrainienii dispun de treizeci și șapte de avioane MiG-29, avioane de vânătoare.
Forța de lovire a Ucrainei constă în avioanele tip Suhoi Su-24. Vecinii noștri dispun de paisprezece astfel de avioane, iar în lateral un pic mai există și avioane Su-24 în varianta de recunoaștere. Adică Su-24MR, din care Ucraina are nouă avioane.
Pentru câmpul tactic, Kievul are avioane tip Suhoi Su-25. Acestea ar reprezenta capabilitatea cea mai bine orientată către distrugerea tancurilor inamice.
Catagrafia, după surse deschise, arată în tabel că Ucraina dispune de treizeci și unu de astfel de aeronave.
Disclaimer 🙂
Pe bune, nu vă bazați pe ce am zis aici. Datele sunt din surse deschise și întotdeauna, dar întotdeauna, trebuie să ținem cont de disponibilitatea (necunoscută) la zbor și la îndeplinirea misiunilor specifice.
Așadar, chiar dacă inventarul ar fi perfect, numărul avioanelor de luptă ale Ucrainei este mai mic ca și disponibilitate.
Adică… e de rău. De rău ar fi și cu toate disponibile și capabile să o ia din loc la sfert de cheie.
În plus, în cazul unui posibil război cu Rusia… Ucraina dispune de avioane din versiuni mai vechi comparativ cu ale adversarului.
Iulian Iamandi
Hai sa o luam asa: coruptie si incompetenta cat cuprinde, nepasare, amatorism, niciun program de modernizare a flotei de MIG 29 sau Su 27 la standardele actuale, rachete aer-aer tot alea din anii 90 adica R 73 si R 27R si IR intre timp lumea a evoluat, sistemele de contramasuri electronice este la alt nivel, rusii au invatat mai multe despre BVR, au rachete mai noi si sisteme integrate de a duce lupta aeriana.
Acesta nu o sa fie un turnir 1 vs. 1 o sa fie in genul campaniei NATO in Kosovo, adica toti pe 1.
Ca o completare, rusii stiu aproape tot de sistemele ukrainiene si cum sa le bruieze, sunt mostenire URSS. Ukrainienii poate sunt un pic mai bine pregatiti ca si in 2014 dar decalajul tehnologic este enorm.
Apoi resursa de zbor, probabil avioanele ukrainiene mai au sub 1000 de ore de zbor resursa pana la reparatia capitala… Prea multe misiuni nu o sa poata face, mai ales cu cate SAM sunt de partea cealalta de gard..
Daca ar fi sa se declanseze on invazie pe scara larga,Rusia nu cred ca va ataca la inceput cu aviatia neaparat.Ar fi mai realist pentru ei sa lanseze un atac masiv cu rachete de croaziera cam cum au facut americanii in Irak si fosta Iugoslavie.Odata distrusa infrastructura ucrainienii vor avea dificultati mari sa mai ridice avioanele de la sol. Ucraina are nevoie ca de aer de mijloace moderne de aparare antiaeriana insa asta nu este ceva ce poti cumpara “pe ultima suta de metri” cand dusmanul este la poarta ta. Pentru ucrainieni singura sansa ar fi sa ii prinda pe rusi intr-un razboi asimetric de gherila(in cazul lor de gherila urbana), cam cum au facut afganii cu fosta URSS. Pentru ca altfel, in camp deschis nu prea au sanse sa reziste.
nu va ambalati baieti, de ce credeti ca americanii iau in considerare decuplarea bancara a Rusiei? Acolo e terenul lor de joaca si nu prea au ce sa le faca. Sigur, le da cate o jucarie- doua, mai acorda cate un sprijin din gura Ucrainei dar….Rusia a trimis niste semnale clare: si-au distrus un satelit de au lasat in urma nori de resturi, au furat cablu de date de mare adancime …. ne pot intoarce pe toti la nivelul la care ei pot fi fara probleme – anii ’90 fara internet si anii ’60 fara sateliti. Cine ar pierde in cazul asta si cine ar fi mai pregatiti pentru acele vremuri in afara de Rusia si tarile din lumea a treia?
Ne-ar cupla si mai tare la gazele si petrolul lor pe termen nedefinit – adio Green Deal
Si, sa nu credeti ca le-ar disparea sustinatorii – sunt destui care vor sa se intoarca la traiul de caverna. La cati suntem si nevoile ce le avem, ingredientele pentru al treilea razboi mondial ar fi gata. Ar dispare visele de UE si alte fudulii pe moate – Romania s-ar intoarce in rahatul din care am plecat acum 30 de ani
tu esti unul din ei ,cei care nu inteleg ca nu poti opri progresul stiintific si tehnologic pana la urma o sa ajunga si la voi si atunci poate o sa va dati cu capul de pamant realizand cat ati pierdut crezand autocrati ca putin care va explicau ca e bine sa traiesti doar cu hleb si votca si ce prosti e imperialistii ca doresc sa aiba tot ce pot realiza liber
nu stiu de unde ti s-a nazarit ca as fi unul din ei….dar, ma rog, atat ai inteles. Nu stau sa ma contrazic cu tine pe absurditatea asta. Ai putea sa spui pe ce se bazeaza tehnologia si societatea azi – parerea ta, puiule ….daca nu sti n-avem ce discuta
nu zau pe cate site ai mai propagat indeea cu rusii mareti care daca nu ii lasam sa cucereasca ucraina si nu iesim din Nato ne trimit in epoca de piatra , e naspa cand nu ai imaginatie sa schimbi narativul si reciti incontinuu o mantra