Aviaţie

Avioanele chineze JH-7A, potentiala amenintare la adresa Japoniei

Mare şi prost, zice Griffon. Bun pentru Coreea de Nord, zic eu.

Mare şi prost, zice Griffon. Bun pentru Coreea de Nord, zic eu.

Douazeci si patru JH-7A de atac stationeaza in prezent pe Weifang, cea mai apropiata baza aeriana chineza fata de Japonia si Peninsula Coreea, instiinteaza Kanwa Defense Review sustinuta de catre Andrei Chang, analist militar din Canada.

Avioanele JH-7A apartin de Regimentul 14, component al Diviziei 5 Aeriana, si dispun de rachete anti-nava tip YJ-83, aspect care reprezinta o amenintare importanta contra fortelor navale japoneze in cazul unui conflict intre Beijing si Tokio declansat de disputele asupra insulelor acoperite de catre nou-instituita zona de identificare pentru apararea aeriana a Chinei.

Conform autorului, raza de actiune a rachetei aer-nava YJ-83 in varianta de export C802AKD este de peste 250 kilometri.

China si Rusia sunt singurele doua mari puteri care dezvolta avioane de atac, cum ar fi Suhoi Su-34 si JH-7A, in timp ce SUA si Marea Britanie nu dispun de inlocuitori pentru echivalentele F-111 si Tornado din perioada Razboiului Rece.

Fortele Aeriene ale Chinei dispun de 96 avioane JH-7A, iar Marina chineza opereaza alte 96. In total, incluzand si avioanele destinate antrenamentului, China poseda cel putin 200 astfel de aparate in serviciu.

La inceputul acestui an China a trimis in Urumqi avioane JH-7A pentru a participa la exercitiul comun Peace Mission 2013 alaturi de Fortele Aeriene ale Rusiei.

Foarte probabil, avioane de tipul JH-7A vor fi dislocate in cadrul Diviziei 37 Aeriana in Nord-Vestul Chinei cu scop de descurajare a unui potential atac din partea fortelor NATO concentrate in Afganistan.

Sursa: Want China Times

 

– Iulian Iamandi –

 

12 Comments

 • Ce tare mi se pare ca sa compari Su 34 cu JH 7A-ul chinezesc…..ca si cum ai compara MIG 23 BN cu Tornado IDS.
  Diferenta mare de generatii intre ele.
  Nu spun ca nu sunt o amenintare “majora”-sic – nu e de neglijat dar totusi nu sunt de speriat si JASDF are avioane capabile de strike F 2-ul fiind foarte bun.

  • JH-7A este bun in conditiile in care s-a obtinut superioritatea aeriana si AAA & SAM sunt la crematoriu deja. Ca in Desert Storm. Ori, daca li se asigura protectie si insotire SEAD.

   • ce e asa de amenintator la JH-7 asta? Pe hartie are sarcina utila undeva intre F-16 si F-15E, foarte asemanatoare cu Mitsubishi F-2 al japonezilor si avand cel mai probabil doar o mica fractiune din manevrabilitatea, viteza si avionica celui din urma. Comparatia cu Su-34 imi pare deplasata, ultimul fiind mult mai capabil in termeni de anduranta, ergonomia echipajului, samd. De fapt daca ne uitam putin pe istoria lui JH-7 e un fel de dinozaur cu inceputurile in anii ’60 si cu o celula disproportionat de mare (peste 22 metri lungime) fata de sarcina utila.
    Comparatia cu IAR-93 pe care o fac unii colegi iar nu o inteleg, seamana ca alura generala dar e aproape de doua ori mai mare si aproape de trei ori mai greu, poate doar ca anacronism.

 • ” … in timp ce SUA si Marea Britanie nu dispun de inlocuitori pentru echivalentele F-111 si Tornado din perioada Razboiului Rece.”

  F-15E?

 • Eurofighter Typhoon cred ca va inlocui Panavia Tornado in Royal Air Forces pt ca are capacitatea sa faca asta si pe unde mai este in dotare Panavia Tornado. Iar in U.S. Air Forces F-15E Strike Eagle va prelua rolul lui F-111 Aardvark iar in U.S.Navy este F/A-18E/F Super Hornet.Deja Royal Australian Air Forces au inlocuit F-111 Aardvark cu F/A-18E/F Super Hornet.

 • Bre, da de ce “mare si prost”?
  Cu un pod ECM suficient de performant, si folosit cu o tactica inteligenta, poate nu-i asa de prost.

  • @partzan: cu un pod ECM f. performant si munitie si tactica inteligente poti trimite si An-24 sau C-27 pe post de avion de “striker”. Dar asta nu inseamna ca e bun.

  • Daca il compari cu Strike Eagle sau Su 30 MKI – este mare prost, slab manevrabil, si tehnologic inferior.
   Daca il compari cu derivatul din familia Flanker – Su 34 optimizat pentru loviri in adancime ii lipesesc si mia multe elemente intre care si pterea extraordinara de bruiaj + toaleta – LOL!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: