Mare şi prost, zice Griffon. Bun pentru Coreea de Nord, zic eu.

Mare şi prost, zice Griffon. Bun pentru Coreea de Nord, zic eu.

Douazeci si patru JH-7A de atac stationeaza in prezent pe Weifang, cea mai apropiata baza aeriana chineza fata de Japonia si Peninsula Coreea, instiinteaza Kanwa Defense Review sustinuta de catre Andrei Chang, analist militar din Canada.

Avioanele JH-7A apartin de Regimentul 14, component al Diviziei 5 Aeriana, si dispun de rachete anti-nava tip YJ-83, aspect care reprezinta o amenintare importanta contra fortelor navale japoneze in cazul unui conflict intre Beijing si Tokio declansat de disputele asupra insulelor acoperite de catre nou-instituita zona de identificare pentru apararea aeriana a Chinei.

Conform autorului, raza de actiune a rachetei aer-nava YJ-83 in varianta de export C802AKD este de peste 250 kilometri.

China si Rusia sunt singurele doua mari puteri care dezvolta avioane de atac, cum ar fi Suhoi Su-34 si JH-7A, in timp ce SUA si Marea Britanie nu dispun de inlocuitori pentru echivalentele F-111 si Tornado din perioada Razboiului Rece.

Fortele Aeriene ale Chinei dispun de 96 avioane JH-7A, iar Marina chineza opereaza alte 96. In total, incluzand si avioanele destinate antrenamentului, China poseda cel putin 200 astfel de aparate in serviciu.

La inceputul acestui an China a trimis in Urumqi avioane JH-7A pentru a participa la exercitiul comun Peace Mission 2013 alaturi de Fortele Aeriene ale Rusiei.

Foarte probabil, avioane de tipul JH-7A vor fi dislocate in cadrul Diviziei 37 Aeriana in Nord-Vestul Chinei cu scop de descurajare a unui potential atac din partea fortelor NATO concentrate in Afganistan.

Sursa: Want China Times

 

– Iulian Iamandi –