CF-18 Hornet escorteaza un C-27J Spartan al Fortelor Aeriene Romane in timpul unui exercitiu de Politie Aeriana

Detasamentul canadian, Air Task Force Romania, se apropie de finalul dislocarii pe aeroportul Mihail Kogalniceanu. Astfel, cele 4 luni de dislocare in Romania ca parte a Operatiunii Reassurance a NATO, se vor incheia pe data de 31 Decembrie.

Cele 4 CF-18 Hornet din componenta ATF Romania se vor intoarce in Canada in luna Ianuarie , potrivit unui comunicat al Fortelor Armate ale Canadei.

Avioanele Hornet, impreuna cu aproximativ 135 militari canadieni fac parte din 2 Air Expeditionary Wing cu baza la Bagotville si 4 Wing, cu baza la Cold Lake.

Canadienii au executat misiuni de antrenament impreuna cu aeronave ale Fortelor Aeriene Romane – MiG-21 Lancer, F-16 si elicoptere IAR-330 Puma, avioane F-16 portugheze, elicoptere Blackhawk americane precum si mijloace AWACS ale NATO. De asemenea canadienii au efectuat si misiuni de antrenament in colaborare cu nave militare ale Frantei si Romaniei.

La mijlocul acestei luni, in spatiul aerian al Romaniei a avut locu un exercitiu Enhanced Air Policing organizat de catre Comandamentul Aerian Aliat de la Ramstein si SMFA. In cadrul exercitiului Avioane CF-18 Hornet au intarceptat o aeronava de transport C-27J Spartan care, potrivit scenariului, avea dificultati la sistemul de comunicatii radio.

Imagini surprinse in timpul exercitiului puteti urmari mai jos:

La finalul filmului, comandantul ATF Romania, Locotenent Colonelul Mark Hickey, face un scurt bilant al activitatii canadienilor in Romania.

Marius Constantin