IAR-99 Soim 718 la BSDA 2012 în zbor. La manşă, probabil Lt. Cdr. Relu Ioana de la Centrul de Cercetări şi Încercări în Zbor Craiova.

După vestea cu probabila prelungire a carierei avioanelor MiG-21 LanceR, să ne bucurăm un pic cu o ştire mai bună. Adică, una rece şi una caldă, ambele marca ministrul apărării Corneliu Dobriţoiu.

Sincer să fiu, alocarea de fonduri pentru repararea a numai două avioane IAR-99 seamănă pentru moment a floarea cu care încă nu se face primăvară. Să sperăm însă că acesta este doar un început, un pas care va fi urmat de mulţi alţii… între care aducerea avioanelor IAR-99 Standard la nivelul IAR-99 Şoim, o viitoare îmbunătăţire la nivel “M”, finanţarea pentru IAR-XT până când acesta va putea fi produs în serie şi, bineînţeles producţia de serie a viitorului IAR-XT.

Ah, ştirea! Iaca:

Ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, a anunţat, miercuri, că ministerul pe care îl conduce va acorda Fabricii de Avioane de la Craiova, 8,6 milioane de lei pentru repararea a două avioane, în baza unui contract cadru semnat în urmă cu două săptămâni la Bucureşti.

Ministrul Corneliu Dobriţoiu, aflat într-o vizită la Fabrica de Avioane de la Craiova, unde vor fi reparate şi vor fi făcute reviziile periodice pentru avioanele de tip IAR 99, a afirmat că a găsit banii necesari pentru a asigura costurile reparaţiei pentru două avioane.

El a precizat că banii ar trebui să ajungă în conturile uzinei cel mai devreme într-o lună.

“Iniţial s-a semnat un contract-cadru, însă abia acum am identificat în buget sumele necesare acestui proiect şi imediat vom face şi finanţarea. Avem şase milioane de lei în momentul de faţă, însă valoarea totală a contractului pentru anul 2012 se ridică la 8,6 milioane de lei. Banii ne ajung pentru repararea celor două aeronave”, a declarat Corneliu Dobriţoiu.

Pe de altă parte, liderul de sindicat al Fabricii de Avioane Craiova, Victor Peţa, a declarat că “o parte semnificativă” din banii primiţi de la MApN va fi folosită pentru plata salariilor angajaţilor.

“Angajaţii au primit banii pe luna iunie a anului 2011 abia acum şi trebuie să mai recupereze banii pe ultimele luni, adică din iunie 2011 şi până în iunie 2012, în perioada următoare. Când vor intra banii de la MApN, o parte semnificativă va merge la salariaţi”, a declarat Victor Peţa.

Ministerul Apărării Naţionale este principalul client al Fabricii de Avioane Craiova şi are în proprietate aproximativ 20 de aeronave, care au fost fabricate de-a lungul timpului la Craiova.

La sfârşitul lunii martie, liderul de sindicat al Fabricii de Avioane de la Craiova, Victor Peţa, anunţa că uzina a semnat un contract-cadru cu Ministerul Apărării Naţionale pentru repararea şi întreţinerea aeronavelor de antrenament IAR 99 Şoim.

În 27 martie, directorul general al SC Avioane SA Craiova, Marin Stancu, a fost eliberat din funcţie de către ministrul Economiei, în urma unui protest spontan al angajaţilor, care au cerut plata salariilor restante. Noul director general al SC Avioane SA este Ioan Sava, care are mandat până în martie 2014.

Fabrica de Avioane din Craiova mai are în prezent 296 de angajaţi, numărul lor diminuându-se constant după 1990, când uzina avea peste 4.700 de salariaţi. Fabrica a fost scoasă la privatizare de mai multe ori, însă acţionarul majoritar a rămas în continuare statul român.

Sursa: Ziarul Gândul

IAR-99 Soim 718 BSDA 2012, decolare

– Resboiu –

mulţumiri lui Victor pentru semnalare

foto: Resboiu & Andrei Cristian Dumitrescu