Zilele trecute au fost descoperite în Ucraina rămășițe provenind din opt avioane de vânătoare Hawker Hurricane. Acestea erau îngropate într-o pădure.

Surse diferite dau informații diferite.

Cică descoperirea a fost făcută într-o operație de deminare. Sau au fost găsite la o operație de neutralizare a unor bombe neexplodate, rămase p-acolo din ww2.

După declanșarea invadării Uniunii Sovietice de către Germania în 1941, Moscova avea nevoie urgentă de avioane de vânătoare și Aliații i-au venit în ajutor. Anglia a trimis sovieticilor aproximativ 3000 de avioane Hawker Hurricane.

Sovieticii n-au fost prea încântați de Hurricane, considerând că aceste avioane de vânătoare nu posedau viteza, puterea de foc și protecția necesară pentru confruntările cu avioanele de vânătoare germane. La un moment dat, avioanelor Hurricane le-au fost demontate aparatele de bord, stațiile radio, mitralierele și au fost scoase din dotare fiind distruse cu buldozerele și împinse într-o râpă unde au fost astupate cu pământ.

Aceasta a fost soarta avioanelor Hurricane găsite recent pe teritoriul Ucrainei.

Muzeul Național al Aviației din Ucraina a demarat un proces de recuperare a cât mai multor rămășițe din cele opt Hurricane pentru a le expune.

Iulian Iamandi