Din 2017, cercetaşii din Forţele Terestre vor putea folosi avioane fără pilot în misiunile lor. Acestea vor putea fi utilizate pe o rază de maximum 30 de kilometri. Procesul de achiziţie a început deja.
„Primii ostaşi care întră în luptă la nevoie sunt cercetaşii. Noi pentru ei vrem mijloace. În ultima perioadă am discutat foarte mult pentru avioanele fără pilot de nivel tactiv, de nivelul nostru.Noi am stabilit cerinţele şi Departamentul pentru Armamente lucrează pentru achiziţia lor. Începând de anul viitor noi primim astel de echipamente”, spune şeful Marelui Stat Major, generalul Dumitru Scarlat.
Mare parte din dotarea Armatei Române a împlinit deja 40 de ani. În aceeaşi situaţie sunt şi tancurile. Generalul Scarlat recunoaşte că este timpul ca acestea să fie înlocuite. Însă abia după 2025 ar putea fi cumpărate 270 de tancuri noi, necesare pentru dotarea a şase batalioane. Până atunci, şeful forţelor terestre a fost nevoit să găsească o alternativă.
Gen. Dumitru Scarlat: „Mijloacele anti-tanc sunt foarte importante pentru noi. Un tanc este evaluat la un pret destul de mare, 4-5 milioane de euro, ceea ce înseamnă foarte mult. Noi am ajuns varianta de cumpăra rachete care sunt mult mai iefine şi au o capacitate mult mai mare de a lupta împotriva blindatelor”.
Şeful Forţelor Terestre spune că multe dintre echipamentele militare ar putea fi comandate la fabricile româneşti de armament: „Transportoarele noastre blindate au peste 30, 40 de ani. Noi le folosim acum, armamentul de pe ele este unul foarte bun, dar nivelul de protecţie este unul mic şi ne dorim schimbarea lor”.
Militarii Forţelor Terestre pariticipa anul acesta la nu mai puţin de 54 de exerciţii internaţionale. Multe dintre acestea vor avea loc în poligoanele româneşti.
Articolul complet pe Digi24
Sa intelegem ca dotarea cu UAV-uri a batalioanelor de cercetare este un pas in directia transformari lor in regimente de cercetare?
Sa scris despre asta aici:
http://smg.mapn.ro/gmr/Arhiva_pdf/2015/gmr_nr.2.pdf , de la pg..129
4-5 milioane euro per tanc, deci se are in vedere un tanc la mana a doua, iar 270 tancuri/6 batalioane, ar insemna o reducere a efectivelor cam la 40-45 de tancuri per batalioan, fata de 54 in prezent, parca 45 de tancuri avea un batalion in anii ’90, oricum 270 de tancuri este o cifra gigantica, daca se va reusi achizitia a 100 de bucati sa fim hipermultumiti.
Si eu m-am gandit la conceptul prezentat in publicatie de catre generalul Tonea si coloneii Irimia si Melenciuc.
Consider ca suntem departe de transformarea celor trei batalioane de Cc in regimente. Nu se dispune de suficiente resurse, atat umane cat si materiale.
Insa am prognoza proprie, probabil apropiata de ce va urma in viitorul apropiat.
S-au școlit mai mulți “piloți la sol” și de la structuri de infanterie, nu doar CC, iar shadow e doar cu titlul de prezentare pentru că e vorba probabil de altceva. 😉
Domnul general crede că toți civilii e proști: Noi am ajuns varianta de cumpăra rachete care sunt mult mai iefine şi au o capacitate mult mai mare de a lupta împotriva blindatelor… Nothing beats a tank. Cel mai bun mijloc antitanc e un tanc performant, iar pe campul de luptă tancul e cel mai flexibil vehicul blindat.
Dezvoltarea sistemelor active de protectie antitanc de tip hardkill pun in discutie eficienta rachetelor antitanc. Iar rachetele Spike cumparate de noi au oficial o penetrare de 800 mm după ce trec de ERA… Deci o lovitura asupra unui T-90 in arcul frontal, nu va duce neapărat la distrugerea vehicului. Apoi Spiker LR luat de romani are o raza de 4000 m. E nevoie de o racheta cu raza scurta, care sa fie distribuita 1/pluton de infanterie – NLAW de exemplu.
As dori ca fiecare companie moto/mecanizata să dispuna de o sectie de cercetare cu avioane fara pilot, de conceptie romaneasca si produse aici, pana in 2020.
Respect la toate comentările tale, d-nul George Visan, deci sa înțeleg, e ca și cum generali noștri sunt patrioți și tehnica de lupta la nivel de batalion ar fi peste capacitatea de atac a rușilor la nivel de tancuri. Bun eu am băut prea mult alcool. Iubesc tara noastră și mai ales ce rămâne după noi ca generație … mă refer mai ales la fiul meu,dar faza cu generali noștri patrioți nush ce sa zic… Trăiască România mare oriunde ar fi ea acum. (Noapte buna România sau Destearpta-te Romane deși nu stiu cand sau cu ce. … )
Spike LR este top-atack, cu “fire, observe and update” prin fibra optica si joystick, n’ai de ce sa i’o dai frontal, io dai in capu’la turela sau in motor, in capu’la turela n’are 800mm RHA equivalent
Acuma nimic nu e 100% guaranteed, nici Spike-LR dar nici blindajul T90/Armata si nici hard’killul ala miraculos
Daca rateaza o racheta, o tragi pe a doua, pe a treia, n’or sa aiba rusii sa aduca atatea T90 (aveau vreo 300) / Armata incoa cate Spike o sa avem noi (aveau deja 1950 ER si LR pt SOCAT si MLI si acuma cumpara LR si pt infanterie)
Tancul poa sa fie cea mai super-mega-uber-spagat-flexibila masina de pe campul de lupta din galaxia asta
Insa daca n’ai bani de tancuri moderne vrei sa nu cumpere nici ATGMuri si sa dea cu sticla cu benzina? Si daca nu mai au nici benzina o merge si cu Cola la 2L? Ca de tuica e pacat…
Chiar si asa raman sistemele hard kill de interceptare a rachetelor antitanc. Si aici e buba mare. Cu proliferarea acestora mi se pare ca actualele rachete antitanc nu prea mai sunt eficiente.
Eu n-am zis sa nu cumpere – nu sunt de acord cu ce a zis despre tancuri vs rachete. In momentul de fata avantajul inclina la nivel tehnologic spre tancuri. Este nevoie urgenta de rachete antitanc. Pe langa Spike e nevoie de un sistem care sa functioneze intre 20-1000 m (NLAW) precum si de inlocuirea AG-7 cu ceva mai potent ptr combatere MLI-urilor (o idee ar fi Carl Gustav, care ne scapa si de AG-9)
Si daca vrea dl general o racheta serioasa antitanc sa achizitioneze si sistemul Tamuz/Spike NLAW. E altceva cand angajezi un tanc de la 4000 m si altceva de la 25 km!
Acum pustile-mitraliera au propria statie de radiolocatie.
Spike NLOS (Non Line Of Sight), da, bune, da’ scumpe, asa ca nu cred ca o sa pupam
Hard killurile alea nu pot sa aiba probabilitate suta la suta de lovire, si contra rachetelor care le pocnesc in plan vertical. In fond tragi mai multe rachete simultan per tanc pana’l sufoci, orice sistem de aparare, ca e de tanc sau CIWS pe nave, poate fi saturat. Dupa aia daca or sa cumpere vreodata obuziere autopropulsate de 155 pot sa cumpere munitie ceva gen SMArt/BONUS
Pt mortierele de 120mm pot sa cumpere Strix
Pot sa puna submunitii AT pe lovituri de LAROM
Daca au C4ISRreal’time bun pot sa le dea la cap la un batalion de T90uri cu o salva bine plasata de LAROM, la hectar. Mine AT. Containere cu submunitii pe havioani. Samd
Nu mi se pare ca tancul a facut mare branza prin Ukraina si in afara de rusi, care se streseaza sa’si mai faca, restul isi cam reduc efectivele de tancuri
De avut impact poate avea,dar nu in genul de razboi pe care-l pot duce rusii in prezent si-n viitorul apropiat.
Armata rusa ramane o forta buna de manevrat chinezi pe flancuri si intervenit in tarisoare cat un judet.
In ce priveste eficienta RAD,e foarte simplu de ce instalatiile de protectie activa nu vor fi eficiente.Distanta medie intre localitati in Baragan e de 5-6 km.Adica ,in cazul in care un batalion blindat trece printre localitati,va incasa cateva salve.Daca supravietuieste primei linii de localitati,10 km mai incolo da peste urmatoarea linie defensiva.Care nu este continua,ci bazata pe cateva puncte de sprijin.si cu spatiul dintre ele acoperit cu artilerie,patrule ,RAD si senzori de toate felurile[desi un binoclu e destul in cazul de fata.
Fie tancul nedistrus,se afla in imposibilitate de a continua misiunea,care in cazul blindatelor ruse este patrunderea in adancimea noastra.