Avioane F-16 aparținând U.S. Air Force au aterizat pe Baza Aeriană Lask din Polonia pentru a executa misiuni de poliție aeriană împreună cu avioanele F-16 poloneze din Siauliai, Lituania și F-16 belgiene din Amari, Estonia.

F-16 - Fortele Aeriene Române

F-16 – Fortele Aeriene Române – exercițiu de Poliție Aeriană

Avioanele de vânătoare belgiene, poloneze și americane vor executa în comun manevre aeriene complexe și vor lucra împreună cu Combined Air Operations Centre Uedem (CAOCUE) pentru îmbunătățirea procedurilor de Comandă și Control. Acest detașament din Europa de Est este desemnat să îmbunătățească interoperabilitatea între aliați și să exerseze dislocarea rapidă a avioanelor pe baze alternative.

“The supplemental U.S. fighters will provide improved capabilities in the region and demonstrate a seamless integration into the long standing Baltic and enhanced Air Policing missions. These deployments demonstrate the Alliance’s ability to rapidly and effectively deploy assets to vital regions to assure partners and safeguard Allied airspace.”

A declarat Brigadier General Joel Carey, Allied Air Command Deputy Chief of Staff Operations.

Piloții americani vor executa zboruri pentru calificarea în misiuni de Poliție Aeriană înainte de a participa independent la misiuni cu acest specific.

CAOCUE supervizează toate misiunile de Poliție Aeriană din Regiunea Baltică și coordonează toate decolările la alarmă pentru interceptarea avioanelor neidentificate.

Începând cu anul 2014, alianța NATO a implementat măsuri de siguranță pe flancul estic, una dintre acestea fiind conceptul de Enhanced Air Policing care demonstrează solidaritatea, rezolvarea comună și abilitatea de a se adapta și a scala misiunile defensive și de descurajare ca răspuns la o situație de securitate în plină evoluție.

Iulian Iamandi