În Coreea de Sud a avut loc ceremonia de prezentare a primului avion FA-50GF Fighting Eagle destinat Forțelor Aeriene ale Poloniei.

Prezent la eveniment ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a  declarat:

“Acesta este un moment extraordinar pentru Armata Poloniei. Implementarea programului FA-50 va contribui la atingerea momentului în care Forțele Aeriene Poloneze vor exploata doar F-16, F-35 și FA-50.”

Polonia va recepționa anul acesta doisprezece avioane FA50GF.

Cele doisprezece avioane FA-50GF – Gap Filler – vor înlocui avioanele MiG-29 transferate Ucrainei de către Polonia.

În cadrul ceremoniei desfășurate în Coreea de Sud au fost prezentate avioanele cu numerele tactice 5001 și 5002 vopsite deja în culorile Forțelor Aeriene ale Poloniei.

Cele două avioane prezentate vor ajunge în Polonia anul acesta în luna August și vor lua parte la Radom Air Show 2023.

Un grup de aviatori polonezi se află în prezent în Coreea de Sud și se instruiesc pentru exploatarea noului tip de avion.

FA-50GF va fi operat în Polonia alături de fostul competitor pentru programul de înzestrare cu un avion modern de antrenament avansat. Este voba despre avionul italian Leonardo M346 Belik care a și câștigat această competiție.

IAR-99 NR 719, CIIZ - CRAIOVA AIR SHOW 2023

IAR-99 NR 719, CIIZ – CRAIOVA AIR SHOW 2023

Felicitări polonezilor.

Noi încă ne chinuim cu modernizarea avioanelor IAR-99 Standard la standardul SM și o facem cu viteza melcului…

Să mai spun și că ar fi fost mai adecvat un efort financiar pentru înzestrarea cu un tip de avion modern de antrenament care să înlocuiască în Forțele Aeriene Române avioanele IAR-99 Standard și IAR-99 Șoim?

Știu, ca de obicei, nostalgicii erei comuniste mă vor critica… dar, le amintesc doar un aspect printr-o întrebare: în ce an a apărut motorul care propulsează IAR-99?

Hai, să o dăm cu anul intrării în exploatare: 1953.

Acum șaptezeci de ani…

Iulian Iamandi