Argentina_Air_Force_Lockheed_Martin_A-4AR_Fightinghawk_Lofting-2

A-4R Fightinghawk

Ministrul argentinian al apărării, Julio Martinez, a confirmat recent că toate avioane A-4R Fightinghawk sunt consemnate la sol, lucru care s-ar datora mai multor cauze, printre care și acea a expirării resursei capselor explozive ale scaunelor de catapultare.

A-4R Fightinghawk este un avion de luptă subsonic dezvoltat de McDonnell Douglas pentru Argentina, avion rezultat în urma modernizării substanțiale a unui număr de 32 aparate A-4M și 4 TA-4F construite între anii 1970-1976, care aparținuseră USMC. Acestea au fost dotate cu un nou radar ARG-1 (o versiune a AN/APG-66V2), un nou sistem OBOGS, plus alte sisteme defensive și de avionică.

Forțele Aeriene Argentiniene cunosc în ultima perioadă un declin semnificativ al capabilităților. În 30 Octombrie 2015 au fost pensionate oficial ultimele supersonice Mirage III, Mirage V și IAI Nesher.

Din cele câteva zeci de avioane de vânătoare de care dispunea statul sud-american, în ultima perioadă doar câteva mai puteau executa zboruri.

In prezent, pentru protecția spațiului aerian aviația argentiniană poate conta doar pe turboprop-urile EMB-312 Tucano, respectiv IA-58 Pucara și pe avioanele de antrenament IA-63 Pampa.

Cu o stare precară a tehnicii din dotare se confruntă și Forțele Navale Argentiniene, flota de submarine reușind să acumuleze în 2015 un număr de 19 ore în imersiune raportat la un necesar estimat de 190 de zile, iar cele patru distrugătoare din clasa Almirante Brown nu dispun la momentul actual de armament funcțional.

sursa: UK Defence Journal & Janes Defence Weekly

– David Victor –