HMAS-Stuart-Fires-MU90-Lightweight-Torpedo

HMAS Stuart lanseaza o torpila usoara MU90

Zilele trecute, marina australiana a executat prima lansare a unei torpile usoare MU-90 cu incarcatura reala de lupta. Lansarea a avut loc de pe fregata HMAS Stuart intr-o zona de exercitii a marinei Australiei.

Viceamiralul Ray Griggs, seful marinei australiene, a declarat ca lansarea a fost una de succes. Torpila a distrus o tinta special construita.

Succesul acestui exercitiu este decisiv, urmand ca torpilele de acest tip sa fie acceptate pentru serviciu operational in intreaga flota australiana.

Torpila europeana Eurotorp MU-90 este clasificata ca torpila usoara, cantarind 300 de kilograme si este proiectata pentru a fi lansata de pe nave maritime si aeronave, pentru contracararea submarinelor inamice.

Comparativ, torpila grea Mark 48 de la bordul submarinelor australiene ale clasei Collins, cantareste o tona si jumatate.

MU-90 a intampinat dificultati la intratea in serviciu. In 1997 marina a decis sa inlocuiasca torpilele Mark 46 ce datatau din anii ’70, iar in 1999 s-a decis achizitionarea torpilelor tip MU-90 “in the mistaken belief this was a low risk “off-the-shelf acquisition””.

Torpila MU-90 se mai afla si in inventarele marinelor italiana, franceza, germana, daneza si poloneza.

 

– Iulian Iamandi –