Marină

Australienii au lansat cu succes prima torpila MU-90 cu incarcatura de lupta

HMAS-Stuart-Fires-MU90-Lightweight-Torpedo

HMAS Stuart lanseaza o torpila usoara MU90

Zilele trecute, marina australiana a executat prima lansare a unei torpile usoare MU-90 cu incarcatura reala de lupta. Lansarea a avut loc de pe fregata HMAS Stuart intr-o zona de exercitii a marinei Australiei.

Viceamiralul Ray Griggs, seful marinei australiene, a declarat ca lansarea a fost una de succes. Torpila a distrus o tinta special construita.

Succesul acestui exercitiu este decisiv, urmand ca torpilele de acest tip sa fie acceptate pentru serviciu operational in intreaga flota australiana.

Torpila europeana Eurotorp MU-90 este clasificata ca torpila usoara, cantarind 300 de kilograme si este proiectata pentru a fi lansata de pe nave maritime si aeronave, pentru contracararea submarinelor inamice.

Comparativ, torpila grea Mark 48 de la bordul submarinelor australiene ale clasei Collins, cantareste o tona si jumatate.

MU-90 a intampinat dificultati la intratea in serviciu. In 1997 marina a decis sa inlocuiasca torpilele Mark 46 ce datatau din anii ’70, iar in 1999 s-a decis achizitionarea torpilelor tip MU-90 “in the mistaken belief this was a low risk “off-the-shelf acquisition””.

Torpila MU-90 se mai afla si in inventarele marinelor italiana, franceza, germana, daneza si poloneza.

 

– Iulian Iamandi –

1 Comment

  • Acum sa vedem ce or lua ai nostri, se poate ca torpila MU 90 sa fie una dintre canditdatele la contractul MApN-ului, totusi sa vedem…
    Intrebare pentru cei care se pricep mai bine la lucruri de genul asta:
    Ce parere aveti de montarea torpilelor perpendicular cu planul axial al navei deci cu tragere directa in laterala navei.
    Am vazut acest concept la o serie de nave cu design stealth.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: