australian flag

Australia

Australia intenționează să își suplimenteze cheltuielile militare, lucru determinat de situația instabilă din Asia de Sud-Est.

Până în 2025-2026, investițiile în armată ale Australiei vor fi de aproximativ 58 miliarde de dolari, cea ce ar reprezenta o creștere de 26 miliarde dolari față de planurile inițiale.

Primul Ministru Australian, Malcom Turnbull, a dat asigurări în legătură cu determinarea guvernului pentru realizarea proiectului de modernizare al armatei.

Tot acesta a mai declarat:

„These are momentous times. The stakes are high. And as the opportunities expand, so does the cost of losing them…A stronger Australia would support a safer Australia, a safer region and a safer world” 

Conform Cărții Albe a Apărării Australiene, principalele obiective ce trebuie atinse în următorii ani sunt:

– dotarea cu 9 noi submarine de atac

– alte 7 avioane Boeing P-8 Poseidon pentru patrulare maritimă

– 12 nave OPV

– alte 3 distrugătoare pentru apărare antiaeriană

– 72 de avioane de generația a V a, F-35 Lightning

– 12 avioane pentru război electronic, EA-18G Growler

– 7 avioane robot de tipul MQ-4 Triton

– efectivele armatei vor fi crescute cu 2.500 de posturi pentru a acoperi nevoile în domeniile inteligence și cybersecurity.

Dată fiind probabilitatea redusă a unui atac direct pe teritoriul australian, cheltuielile se vor concentra pentru creșterea capabilităților navale și aeriene.

Intenția Australiei de a-și crește puterea militară (lucru pe care îl fac și alte state din regiune, cum ar fi Japonia sau Malaezia), este determinată în primul rând de expansiunea militară a Chinei și de politica sa tot mai ofensivă în această regiune.

Un exemplu elocvent este cel al construcției de către China a unui aeroport în Insulele Spratly din Marea Chinei de Sud, aeroport pe care ar putea să fie dislocate avioane militare chineze care să amenințe teritoriul australian.

sursa: UK Defence Journal

– David Victor –