Poster, de la RIA

Poster, de la RIA

F-35 reprezinta alegerea australienilor. Si visul unui numar de tari, mai mult sau mai putin capabile de a-l cumpara si exploata… intre care tari, se afla si Romania.

Culmea, pardon de paranteza, noua ne trebuie F-35 pentru indeplinirea misiunilor de politie aeriana.

Inapoi la Australia, tara-continent aflata la indemana unor nori gri ce brusc se pot innegri, trebuie sa mentionam ca bubele programului F-35 – dar si aparitia unor Flankere ultramoderne – au ridicat semne de intrebare.

Bine, aspectele astea nu afecteaza doar Australia… S-au mai vazut cazuri si prin alte parti ale hartii.

Ceasul insa este pe numaratoare inversa si australienii vor trebui, pe la vara, sa ia o decizie: Australia va anunta fie ca vor fi achizitionate alte 24 de F/A-18 Super Hornet, ori ca planul original merge mai departe si vor fi cumparate 100 de F-35 Lightning.

Si dincolo de numarul de rogodei care, cheltuiti, vor afecta Australia, apare si problema amenintarilor si mai ales a realismului… neutru. Neutru, da. La urma urmei, dincolo de turma de shold-la-sholzi… teoretic, gata oricand sa ii sara in ajutor, Australia ar putea gandi in propriul interes. Au mai facut-o si alte tari din gasca – Turcia si Grecia.

Motivul, conform publicatiei Business Spectator este urmatorul:

“Indonesia plans to buy an incredible 180 of the Russian/Indian Sukhoi fighters, almost certainly including the PAK-FA T-50 and Su-35S. So the question is not whether the JSF is better than the outdated Hornet, but whether it is better than Indonesia’s Sukhoi T-50 PAK-FA T-50 and Su-35S.”

In gluma – ar fi si pacat sa ratez prilejul – as zice ca Australia ar trebui sa cumpere F-16 la mana a treia. Am auzit noi ca sunt mi-nu-na-te. La dracu, si altii fac miscarea asta si sunt la o aruncatura de racheta sol-sol fata de insusi Marele Producator de Suhoaie! Dar, ce stiu ei ce-i bun. Ieftin si bun.

Da, articolul e alarmist. Ofera insa o sugestie… in loc sa caute adevarul “adevarat” pe la oficialii bastinasi si americani – care si-au impreunat carierele cu F-35 (precum unii de pe la noi) – ministrul defensivei lor ar trebui sa scormone dupa informatii si opinii din afara. Din afara cercurilor de interese (legate de F-35).

Astfel, Australia ar putea descoperi in curand ca slagarul la moda “first look, first shoot, first kill”… merge numai impotriva depasitelor Hornet-e din propria ograda. Nu si impotriva modernelor avioane Suhoi.

“For example, the JSF can operate effectively only to a maximum of around 40,000 feet (it can fly higher but loses operational impact at higher levels). By contrast the Sukhois can operate at full capacity at much higher levels and with that advantage they have systems and weapons that could blast an Australia JSF and its pilot out of the sky before they had a chance to ‘first look, first shoot, first kill’. No dogfight required.”

Sanchi. Alarmism. F-35 rupe tot.

Business Spectator subliniaza dilema “heads we lose, tail we lose”.

Asta e. La noi, tepele au fost asa de dese incat ne-am putea face un gard pe granita. Ce stiu ei… Probabil ca in istoria lor, nici un oficial nu a cumparat avioane de vanatoare fara de motoare sub scuza ca nu i s-a precizat ca era neaparat nevoie si de acestea. Sau, cam pe acolo suna motivatia romanului care a dat-o si p-asta in coccisul tarii sale.

Dar, alarmistii acestia de la Business Spectator, fluiera si una buna de uns pe portofel: sa se ia F-22. Sau, mai zic semnatarii articolului alarmist, sa se incerce imprumutarea de tehnologii de pe F-22 si grefarea acestora pe F-35. Americanii, desigur, nu permit exportul tehnologiilor de pe F-22 insa ideea ramane asa cum si pe la noi prin online s-a impachetat in staniol de bomboane de pom de iarna un cos de gunoi plin cu sugestii care mai de care mai… dar, sa zambim ingaduitor si sa ne vedem de ale noastre.

Acuma, deh, alarmistii de la Business Spectator ajung la momentul catre care s-a construit rampa: haidati bre, sa mai presaram un rand de ochi peste Suhoaie.

Stati asa, nu va grabiti… business spectatorii au summonat in sprijinul lor si niscai idei preluate de la think tankul independent New Australia, conform caruia Australia trebuie sa ia in considerare nu doar avioanele Suhoi Su-35 Flanker, dar si minunea PAK-FA.

 “We recommend that Australia enter an arrangement with Sukhoi similarNu to HAL in India to build either the Sukhoi Su-35S Flanker or Su-32 Fullback aircraft under licence in Australia. The current preference is Su-35S,” 

Eh? Ce stim noi ce-i ciocolata… lumea buna ar putea, pe bune, nu doar sa viseze.

“Sukhoi licenses the manufacture of Sukhoi planes and parts in several countries including India and China. Australia could buy the entire Sukhoi aircraft and build the avionics, consumables and weaponry locally. Many companies in Russia, Asia, Israel and Europe manufacture Sukhoi components. Sukhoi is ‘open source’.”

Tare asta cu “Sukhoi is open source”! Imi place la fel de mult precum o portie nesanatoasa de musaca gatita de o bunica turcoaica sau tataroaica, alaturi de un desert cu multa placinta dobrogeana – din aia adevarata, nu d-aia “din comert”. Si doua pahare de vin de Niculitel. Rece. Da, asa de mult imi place treaba asta cu Suhoiul care este el open source.

Evident, New Australia citeaza un studiu comis de catre vecinii de la Air Power Australia:

“In strategic terms the Su-35S is a game changer, as it robustly outclasses all competing Western fighter aircraft other than the F-22A Raptor. Deployed in significant numbers it is capable of changing the balance of power in any region where this occurs. This reality does not appear to be widely understood in most Western air forces, or Department of Defence bureaucracies.”

Australia lor este deranjata de cresterea in categorie a Indoneziei, dar in mai multe cercuri si India este considerata o amenintare. Si lista, zicem noi, ar putea continua.

Ici si colo, from time to time, Australia a latrat si s-a zvarcolit. Ba ca India isi trage al doilea portavion (1998, Viraat), ba ca India plezneste bombe nucleare (5 bucati, 1998 – cand s-a lasat cu chemarea ambasadorului).

Un grup de fosti premieri australieni, sub bagheta lui Kevin Rudd, arata o pozitie incruntata anti-India, dar o alta echipa de lobbysti – condusa de premierul actual, Julia Gillard – afiseaza o pozitie diferita.

Acuma, e clara treaba. E cu lobby. Iar decizia cu privire la avioanele Suhoi va fi influentata de cine se apuca de problema. Adica, ai lui Rudd sau ai Juliei Gillard.

Gillarzii, care vad in India un aliat, ar putea privi cu ochi buni avionul T-50. Ruzii, care vad in India un potential inamic si ar putea aseza in balanta pe indieni alaturi de achizitiile Indoneziei, desigur ca ar aprinde lumina pentru calea catre cumpararea de F-35.

In problema rogodeilor, economia australiana plange preventiv. Dinspre Canberra catre SUA, pe eticheta scrie ca un F-35 ar putea sa coste Australia circa 238 de milioane de dolari americani per pasare.

Desigur, dinspre SUA intotdeauna se vede roz: 60 de milioane.

Mai al dracu’, pe motiv ca F-35 e ultimul racnet al tehnologiei americane… mare parte din componentele acestui avion nu vor fi la dispozitia australienilor si vor trebui expediare cu avionul fix din SUA, sau servisate de catre americani zburati pentru a lipi o sarma pe undeva.

Achizitia de avioane Suhoi ar fi un gest in urma caruia australienii s-ar uda cu apa. Conform New Australia, in loc sa cumpere 100 de F-35… Australia si-ar putea face treaba cu numai 70 Suhoi Super Flanker, la 66 de milioane de rogodei americani pe cap de pasare… vizibila.

Avioanele Suhoi, par proiectate pentru a rezolva problemele Rusiei si Australiei: sa acopere o mare suprafata de spatiu aerian cu un numar mic de avioane. Iar F-35… are picioare scurte si nu poate acoperi ditamai patru miile de kilometri de batatura australiana, spre deosebire de Su-35 care da sase-sase. Hai, sase-cinci, ca e vizibil.

Serios vorbind, este vorba de 4000 la 2200 pentru Su-35. Kilometri.

Si mai al dracu e ca la pedal to the metall, Su-35 face 2 si 4 Mach, in timp ce F-35 atinge numai unu si sase.

Din punct de vedere al vizibilitatii si invizibilitatii, F-35 a atins un nivel impresionant cand vine vorba de jucat ascunsa. Desigur, in dauna unor aspecte de baza pentru un avion de lupta: viteza, raza, incarcatura.

Conceptul american conform caruia invizibilitatea va oferi avantajul imens… tinde sa se faca cioburi, caci  rusii au dezvoltat noi tactici de lupta impotriva avioanelor greu detectabile si chiar experimenteaza un radar nou care poate dezbraca la fundul gol avioanele stealth.

Colonelul de aviatie Grigoriy “Grisha” Medved, fost pilot de vanatoare, spune ca cea mai proasta parte la F-35 este motorul foarte fierbinte:

“160 Celsius hotter than standard combat jet engine exhaust. “It makes a very bright star in the sky and a long jet plume,” 

A afirmat Grisha Medved intr-un studiu pentru Air Power Australia.

Rusia a adaptat tehnologii dezvoltate pentru detectarea lansarilor de rachete balistice intercontinentale… la bordul avioanelor de vanatoare, spune Medved. Astfel, pilotii de vanatoare din Rusia pot descoperi un avion inamic de vanatoare de la circa 50 de kilometri, iar din 2017 acestia vor putea descoperi tinte de aceleasi dimensiuni de la circa 150 de kilometri. Iar, din cauza ca aceste radare sunt pasive… inamicul nu va sti ca a fost detectat si ca este urmarit.

Medved adauga si ca un Su-35 poate lansa in salva o pereche de rachete. Prima, una cu ghidaj activ radar, va forta pilotii de F-35 sa faca manevre evazive care vor expune o suprafata mai mare RCS si jetul va atrage pe a doua, cautatoare de caldura.

Simplu si practic. Ruseste, nu?

In plus, gratie incarcaturii mari de petrol de la bord, Su-35 poate efectua atacuri multiple, lansa rachete, se poate retrage pentru ca mai apoi sa re-angajeze lupta. Adica, un joc de-a soarecele si pisica. Apoi, rachetele BVR superioare din arsenalul lui Su-35 vor finaliza misiunea.

Medvedev adauga:

“Run in for kill with R-73 or guns. No (F-35) can ever out-fly Sukhoi in knife fight.”

Pentru ca mai apoi sa afirme:
“with the PAK-FA coming, the F-35 “best stay home unless escorted by bigger brother.”

Cat despre fratele mai mare… nu se stie cate de mult va fi disponibil acesta pentru a escorta avioanele F-35:

“The cancellation of the F-22 will make Sukhoi aircraft the most capable production fighter planes available,” “It also marks a historic shift in air-power from the United States to Russia and the countries that use Russian defence technology.”

Spun cei de la New Australia.

Articolul original se incheie trist:

If you are in the Australian air force, you are on your own mate.

Sursa: Rusia and India report

– Iulian Iamandi –