Știrea a facut senzație ieri în toata presa internațională: Australia va colabora cu Statele Unite și Marea Britanie pentru a-și pune în aplicare planul său ambițios de a dezvolta o flotă de submarine nucleare de generație nouă. Acesta va face parte dintr-un nou parteneriat care a fost anunțat miercuri de liderii celor trei țări.

Submarin Nuclear de Atac clasa Astute

Submarin Nuclear de Atac clasa Astute – Royal Navy

Acest parteneriat între Australia, Statele Unite și Marea Britanie, urmărește să contracareze influența Chinei în regiune, dar va înlocui și un contract ambițios în valoare de 90 de miliarde de dolari australieni (56 miliarde de euro), prin care australienii trebuiau să cumpere o flotă de submarine din Franța.

Initial, acest contract a fost semnat cu Naval Group pentru 40 de miliarde de dolari australieni, dar într-un final dupa multe întârzieri, a crescut la 90 de miliarde de dolari australieni. Si nu e singura mică schimbare de pe parcursul contractului: de la 90% implicare în industria locală, industria australiană ar fi ajuns să scadă la 60% și nici acest procent nu era garantat de către Naval Group.

Timpii de livrare ar fi depășit cu ani buni anul 2035 când se termina durata de viață a celor existente, drept pentru care Australia a fost nevoită să anunțe anul acesta că va moderniza câteva dintre submarinele existente. Pentru contractul cu francezii, australienii deja au cheltuit 1,8 miliarde de euro care aparent vor fi fost dați pe apa sâmbetei.

Deși francezii s-au arătat dezamăgiți de turnura evenimentelor, aceștia reiterează faptul că sunt prezenți în regiune, iar Europa trebuie să afirme mai tare că este prezentă în regiunea Asia Pacific, pentru a asigura ”libertatea și suveranitatea” pentru toată lumea.

Alegerea americanilor și a britanicilor: Tehnologie superioară

Fostul ministru al Apărării din Australia, Christopher Pyne, care a supravegheat părți critice ale acordului cu francezii de la Naval Group, a recunoscut joi că această anulare a contractului inițial era menită să se întâmple… – în timp ce a insistat că nu este vina companiei franceze.

Pyne a scris în Advertiser că noua alianță botezată ”AUKUS” cu SUA și Marea Britanie a fost un ”game-changer”, astfel Australia va avea acces la noi tehnologii, prin care va putea construi submarine nucleare fără o capacitate nucleară suverană.

„Tehnologia înseamnă că odată ce reactorul nuclear este funcțional în interiorul submarinului, alimentându-și propulsia, acestanu este nevoie să fie demontat, reîncărcat, ori să fie înlocuite tijele de combustibil nuclear sau în niciun alt mod interferat timp de 33 de ani, cât este durata de viață a submarinului.”

Parlamentarii australieni au salutat decizia de a semna contractul cu americanii și britanicii, dar spun aceștia, este un mare pas de la a cumpăra submarine din Franța și a putea construi submarine pe teritoriul australian.

Un reprezentant al administației Biden a declarat că ”aceasta este o decizie fundamentală care leagă strâns Australia de Statele Unite și Marea Britanie pentru generații. Aceasta este cea mai importantă decizie strategică luată de Australia în ultimele decenii”.

Submarinele nu au fost gândite să fie nucleare de la început

Opțiunea nucleară a fost eliminată inițial deoarece Australia nu are o capacitate nucleară internă. Dar acum submarinele ar putea fi construite local, iar reactoarele nucleare ar putea fi fabricate în Statele Unite sau Regatul Unit.

Fostul ministru al apărării din Australia, Christopher Pyne a spus că lipsa unei industrii nucleare civile a fost un „obstacol de netrecut” atunci când Australia a ales opțiunea franceză în 2015-2016, dar accesul la tehnologia SUA a eliminat acest obstacol.

Brent Clark, directorul executiv al rețelei australiene de industrie și apărare (AIDN), era șeful Naval Group Australia / DCNS în momentul construirii arhitecturii contractuale principale.

Acesta a spus că simpatiile AIDN sunt cu angajații actuali ai Naval Group Australia. „Vor face rău în acest moment”, a spus el, adăugând că există și multe companii australiene care au obținut fie contracte, fie au făcut investiții pe baza acordului existent pentru a construi submarine diesel-electrice în Australia.

Acest acord va stimula un program de 18 luni care să stabilească cum să răspundă cel mai bine cererii australiene de submarine nucleare.

Acest contract este un semnal de alarma și pentru România

Deși contractul corvetelor din România este mult mai mic, ce s-a întâmplat în Australia ar trebui să fie un semnal de alarmă și pentru MApN. Riscul creșterii costurilor pentru programul de corvete este mare și în România, mai ales ca francezii nu au un șantier naval al lor aici, iar mulți specialiști se îndoiesc de capacitatea șantierului naval din Constanța de a produce nave militare.

Contractul corvetelor presupune că acestea trebuie construite în totalitate în România fără excepție și ca prima corvetă să fie livrată în termen de 3 ani de la semnarea contractului. Cine garantează că întârzierile care s-au întamplat în Australia nu se vor întâmpla și în cazul nostru?

Cum se asigură MApN-ul că nu vor exista întârzieri pe lângă cele care sunt deja cauzate de semnarea contractului?

Ca un detaliu important, Australia a fost îngrijorată și de faptul că 22000 de documente secrete referitoare la capacitatea de luptă a submarinelor sale Scorpene construite în India au fost sustrase, fapt care ridică îngrijorări cu privire la securitatea proiectului australian.

Alt element comun cu programul corvetelor românești, ingineri ruși au fost prezenți și instruiți pe cele două nave Mistral care erau destinate Rusiei. După anexarea Crimeei, cele două nave au ajuns într-un final la egipteni.

Cu toate acestea, este ușor de intuit ca există o breșă mare de securitate pentru noi, iar MApN ar trebui să își pună întrebări: sistemul Battle Management System de pe “Mistralurile rusești” este similar cu cel care ar trebui să fie pe corvetele românești și care ar trebui sa fie construite de francezi.

Mă întreb dacă marinarii români care vor folosi corvetele în Marea Neagră s-ar simți în siguranță știind acestea.

Andrei Marinescu