Pe Forumul Resboiu, la secţiunea Istorie Alternativă, Versus, P.O.D., avem un topic numit România fără evenimentele din Decembrie 1989 şi, pornind de la un reply scris de Imperialistu, am dezvoltat un pic într-un Another Time Line, pe care vi-l prezint aici sub formă de episodul I, urmând ca acesta să continue.
Reply-ul original, semnat Imperialistu:
Dupa arestarea golanilor platiti de agenturili straine in decembrie 1989, tara isi pastreaza independenta, suveranitatea si oranduirea sociala dar intampina probleme economice.
Tovarasul Ceausescu a platit datoriile catre marea finanta internationala dar sanctiunile impuse de imperialisti fac dificil accesul la noi imprumuturi si la investitii straine.
Suntem pretini cu Kim, Gaddafi, Assad, Saddam, Khamenei. Pe masura ce imperialistii si deviationistii rusi ne izoleaza diplomatic si economic, tovarasul Ceausescu decide sa obtina (in doar doua cincinale!) arma atomica pentru asigurarea neatarnarii tarii. Pretinii enumerati mai sus ne ajuta sa mentinem o armata numeroasa si bine dotata cu echipament sovietic si sa punem bazele productiei de rachete balistice.
O speranta pentru redresarea economica sunt vechii pretini chinezi, dar acestia prefera sa se apropie de deviationistii rusi si de mizeria morala a miliardarilor occidentali.
Dupa decenii de eforturi care au insemnat Epoca de Aur a Romaniei, inima Geniului Carpatilor cedeaza. Imperialistii si pretinii lor unguri si rusii profita de moment si incearca din nou destabilizarea tarii.
Şi continuarea, atât cât am putut scrie până la acest moment:
După arestările conspiraţioniştilor, preşedintele Nicolae Ceauşescu decide ca România să devină mai puternică în faţa ameninţărilor străine.
Ianuarie 1991
La mai puţin de o lună de la declararea independenţei Moldovei faţă de fosta Uniune Sovietică, preşedintele Nicolae Ceauşescu, însoţit de o numeroasă delegaţie, vizitează oraşul Chişinău unde în cadrul discursului ţinut în faţa a numeroşi cetăţeni basarabeni propune Reunirea cu România Mamă. Cei prezenţi reacţionează cu entuziasm, fapt care duce la ordonarea ad-hoc a dispariţiei graniţei comune şi la intrarea pe teritoriul basarabean a unor unităţi militare, trupe de securitate, precum şi a unui mare număr de specialişti civili pentru formarea de autorităţi locale.
Februarie 1991
În urma unor incidente armate care au avut loc între trupele române de securitate şi separatiştii transnistreni, preşedintele Nicolae Ceauşescu anunţă dorinţa de pace a României şi este semnat un acord prin care se recunoaşte independenţa Republicii Transnistrene, acord prin care separatiştii se angajează să permită libertatea de mutare a cetăţenilor care doresc stabilirea pe teritoriul României, operaţiune desfăşurată sub supravegherea unor detaşamente mixte de Căşti Albastre.
Martie 1991
Reunirea, cum a fost numită întoarcerea Basarabiei între graniţele României, a dus la creşterea arsenalului românesc.
Astfel, în cadrul Forţele Terestre au fost incluse: peste cincizeci de lansatoare de rachete antitanc ghidate (AT-4 Spigot, AT-5 Spandrel şi AT-6 Spiral), aproximativ o sută de tunuri (inclusiv tunuri antiaeriene ZU-23 şi S-60) şi mortiere, 44 transportoare blindate pentru desant aerian tip BMD-1 (în variantele: BMD-1, BMD-1P şi BTR-D), la care s-au adăgutat cantităţi de armament individual şi muniţii.
Transportoarele BMD-1 au fost repartizate la scurt timp către unităţile de paraşutişti şi de cercetare.
Câteva sisteme AT-6 Spiral/9K114 Shturm şi rachete au fost trimise institutelor de cercetare pentru studiu, inginerie inversă şi asimilarea în producţia internă.
Forţele Aeriene au primit 31 avioane de vânătoare MiG-29, cinci avioane de transport (2 AN-12, 1 AN-24RV, 1 AN-26 şi 1 AN-72), opt elicoptere de transport Mil Mi-8, douăzeci şi cinci de sisteme sol-aer SA-3 Goa/S-125 Neva şi SA-5 Gammon/S-200 Vega, sisteme de radiolocaţii, piese de schimb şi muniţii.
Institutele de cercetare au primit sisteme sol-aer SA-5 Gammon/S-200 Vega pentru studiu, inginerie inversă şi asimilarea în producţia internă.
Iunie 1991
La aproximativ jumătate de an după dejucarea complotului din Decembrie 1989, în urma unui raport întocmit de o comisie care a studiat situaţia nemulţumirilor interne, se stabileşte un plan pentru sporirea nivelului de trai şi pentru prima dată se cere o corectitudine a raportărilor venite din industrie, agricultură, sănătate, etc.
Februarie 1992
După un an de la operaţiunea Desert Storm, o comisie militară care a studiat modul de ducere a unui război moderne înaintează un raport prin care se arată că România nu dispune de o forţă armată capabilă să facă faţă unui scenariu de intervenţie străină asemănător complexităţii operaţiilor prin care a fost înfrânt Irakul.
Iunie 1992
În urma raportului comisiei militare, se decide reorganizarea Armatei. Astfel, unităţile de elită sunt constituite în mare parte din militari reangajaţi, iar în majoritatea celorlalte gradele de caporal şi sergent sunt rezervate în exclusivitate militarilor reangajaţi pe bază de contracte cu durata de 5 ani, prelungite la solicitarea angajatului urmată de absolvirea unor examene.
Organizarea unităţilor şi a a marilor unităţi se schimbă, punându-se accent pe mobilitate şi concepte moderne.
Este aprobată constituirea unei Forţe de Descurajare, legată şi de programul secret de obţinere a armei nucleare şi de cercetarea în domeniul spaţiului extraatmosferic.
August 1992
Este înfiinţată Agenţia Spaţială Română ROSA (Romanian Space Agency) şi sunt contactate pentru colaborări agenţiile echivalente din Rusia (Russian Federal Space Agency), China (China National Space Administration – CNSA), Iran (Iranian Space Agency – IRA) şi Coreea de Nord (Korean Comitee of Space Technology – KCST).
Pentru constituirea Forţei de Descurajare, implicit pentru studiu în cadrul Programul Atomic Românesc (PAR), sunt semnate contracte pentru achiziţia din Rusia a 36 lansatoare de rachete operativ tactice cu rază scurtă tip SS-21 Scarab B/9K79 Tochka U pentru echiparea a două brigăzi complete cu câte 18 lansatoare, împărţite pe câte trei divizioane fiecare, cu raza de acţiune de 120 km şi CEP de circa 95 metri.
Rachete 8K-11/Scud-A, 9K-72/Scud-B, 3R-9/FROG-3, 3R-10/FROG-5 şi 9K52/FROG-7, precum şi instalaţii, sunt cedate pentru studiu în cadrul P.A.R., organizându-se şi trageri în largul Mării Negre atât pentru instrucţie, dar şi cu scopuri ştiinţifice. De-a lungul acestei colaborări militaro-civile sunt programate trageri pentru epuizarea stocurilor de rachete Scud-A, FROG-3 şi FROG-5, al căror durată de viaţa operativă se apropia de sfârşit, lansatoarele şi restul instalaţiilor aferente nerepartizate P.A.R., ori altor institute de cercetare urmând a fi donate Coreei de Nord, în scopul creşterii prieteniei româno-nord coreene şi mai ales convingerii regimului de la Phenian pentru acordarea accesului la programele de dezvoltare în domeniul rachetelor balistice şi a cercetării spaţiului cosmic.
Se semnează un contract cu Coreea de Nord pentru achiziţionarea a două baterii de artilerie grea autopropulsată M1989 Koksan calibru 170mm, iar tunurile KS-130 din dotarea artileriei de coastă sunt programate pentru trecerea în rezervă/instruirea rezerviştilor.
Ianuarie 1993
Ditrugătorul Muntenia şi corvetele Zborul, Pescăruşul, Lăstunul, intră în şantierele navale în cadrul unui program de modernizare şi reînarmare româno-chinez. Pe cele patru nave se vor înlocui lansatoarele de rachete navă-navă P-15M/SS-N-2C – Styx şi sistemele aferente, cu lansatoare chinezeşti pentru rachete de tip YJ-82/C-802/CSS-N-8 Saccade şi sistemele aferente, iar pe distrugător se va înlocui turela B cu două tunuri de 76.2 mm cu un lansator de rachete navă-aer cu opt celule pentru rachete de tipul HongQi-7/ după sistemul francez Crotale, cu rază de 13 km şi sisteme de dirijare, detectare şi contramăsuri prezente la bordul clasei chineze Type 052 (Luhu).
După finalizarea modernizării celor patru nave, este programată rearmarea vedetelor purtătoare de rachete care de asemenea vor primi rachete C-802 în locul celor SS-N-2C.
Sunt demarate programule de dezvoltare a tancului TR-85M1, de modernizare a MLI-84, ML(V)M, BMD-1 şi TAB B33 Zimbru, modernizarea avionului MiG-21 şi sunt contactate firme din străinătate.
– Va urma –
Din serialul :”Ce-ar fi trebuit sa fie…”
Din pacate/fericire rusii il au din nou pe Putin….iar noi asteptam , inca , F 16 sau ce-o veni…nu ca ne-ar ameninta prea multi da’…..
Impresionant. O gramada de date despre armament autohton si strain.
Iar ca sa nu ti se urce la cap, mai tre sa bagi ceva mai multe detalii despre nenea Ceausescu, politica de deschidere controlata catre occident in vederea valorificari produselor interne (ca de atata armament tre si el cumparat cu niscai bani). Formarea unei “burghezii” atent controlate de catre baietii cu blueeyes, in urma desemnarii unora dintre functionarii puterii de a lucra cu occidentalii. Si… ma mai gandesc eu la ceva.
Mda, asa-i, “ce-ar fi trebuit sa fie”….si ce e. Cand stai sa te gandesti, te-apuca atacul cerebral.
Si IAR95 produs in colaborare cu chinezii, sau cu iugoslavii? 🙂
Da’ ceva colaborare cu Franta (cam cum a avut Rusia dupa ’91)?
in domeniu nuclear Romania avea capacitatea de a produce uraniu imbogatit cu ajutorul laserului,prin excitare;in 2 saptamini se putea produce U238 pt o bomba nucleara:fusese produsa o mica cantitate de plutoniu,sub un gram,cu ajutorul reactorului de cercetare de la Pitesti,pt analize chimice si fizice.Romania era singura tara socialista,in afara de rusia,care avea tehnologia separarii izotopilor cu ajutorul laserului;la un moment dat pe siteul CIA acest lucru era mentionat;era dat un tabel la liber unde erau trecute capabilitatile nucleare a tarilor.Romania nu avea nevoie in 1989 de doua cincinale pentru a produce bomba atomica;in 6 luni ar fi putut fi produsa,iar in 2 ani ar fi fost operationala.
corectura U-235
In Cuca Macai judetul Valcea, domnul Stan Grigore, tractorist la sectia SMA din sat, a inventat un dispozitiv care atasat la tractorul U650 inlocuia motorina cu apa. Un reporter de la Scanteia, aflat in localitate, a inteles gresit ca motorul functioneaza cu apa, nu ca domnul Stan sustrage motorina, si a scris un articol elogios despre dansul.
Revista Femeia publica reteta de “Salata de icre de peste, facuta din (muci si) fasole”
In comertul socialist, dupa succesul inlocuitorului de cafea (Nechezol) apare inlocuitorul de Nechezol. Spionajul nord-coreean primeste ca sarcina aflarea formulei secrete a acestuia (inlocuitor de inlocuitor de cafea).
Premiul Academiei Romane in 1992 este acordat unui profesor de fizica dintr-un sat din judetul Neamtz, care a construit un dispozitiv cu manivela pentru actionarea motoarelor electrice, permitand functionarea motorului electric in lipsa curentului electric. Dispozotovul format din manivela, rotor, stator, perii si condensator de pornire se numeste motor fara curent electric.
Dl Marin Grigore, strungar categoria a 5-a la Uzinele Republica, dupa ce inunda de 3 ori intr-un an o scara de bloc din cartierul Berceni, inventeaza hidrocentrala de apartament care functioneaza cu apa calda de la robinet ca sursa de energie (sursa calda), pe care o varsa la canal sau pe scara blocului (sursa rece). Un ziarist de la Flacara, care tocmai absolvise clasa a 10-a la seral, a scris un articol elogios despre “Ciclul si motorul termic Marin Grigore”. Pana cand Academia nu se va pronunta desper eficienta energetica a “Ciclului Grigore”, Radet opreste apa calda in cartierul berceni.
In luna mai 1992, Institutul de meteorologie estimeaza ca in iarna lui 1993 s-ar putea sa ninga. Din acest motiv, intre lunile mai 1992 si mai 1993 este interzisa circulatia automobilelor proprietate personala
Domnul Iancu Sibot din satul Ciugudau judetul Alba este delegat la Congresul xv, ocazie cu care este cazat la hotelui partidului, si descopera pentru prima data, apa calda
Minunat!
Apropos, o poveste reala… o fosta colega de birau spunea ca intr-o vizita in Israel, a zis sa nu ia liftul si sa urce pe scari. Cum era seara, a avut surpriza sa descopere ca in timp ce avansa se aprindeau luminile in calea ei si se stingeau cele din urma. Concluzia doamnei: ce evoluati erau israelienii, fata de noi! isi permiteau sa aiba un angajat care sa actioneze intrerupatoarele de pe casa scarii! 🙂
reactorul triga de la pitesti era american
unul de ala cumparasera pana si iranienii 🙂 si prima versiune functiona cu uraniu imbogatit (pe care cineva cu centrifugile, trebuia sa il faca – asta inca nu prea le iese la iranieni)
tehnologia separarii izotopilor cu laser – nu o are nimeni astazi (adica 2012)
mare minune sa o fi inventat cineva pe vremea lui cioasca, cand se lua curentul
laserul in romania e un fel de legenda urbana – din cauza lui si a aerodinei lenticulare secrete a lui coanda nu ne-au invadat rusii 🙂 🙂
sa vedem acuma, cu laserul de la IFA Magurele (care in 2016 o sa fie gata prima faza din ce am inteles eu)
si nu “il produc” prin excitare, ci il separa din alti izotopi
si oricum sunt departe de energia la care teoretic ar putea obtine ceva rezultat experimental, le trebuie cateva instalatii de alea in paralel ca sa sper sa obtina ceva
da ma rog noi putem scrie si abera orice, resboiu asta ne suporta orice 🙂
dupa 3 beri cred ca as putea desena si eu instalatii de astea pe servetzel si face perpetuumuri mobile tot desenate pe shervetzele la carciuma 🙂
desprece este vorba ca nu am inteles……
DESPRE CULTIVAREA ARBORELUI DE CAFEA IN CURBURA CARPATILOR,NU VAZUSI?
Unde e episodul 2?