Astăzi e ziua ta, zi frumoasă ca tine…

Dragi prieteni, după o prea lungă absență, revin cu o mică poveste pentru domniile dumneavoastră. Nu putem, întâi și întâi, să uităm a ne ura La Mulți Ani de Ziua proclamării Independenței Naționale și vechii zile naționale a Regatului României.

Totuși, nu trebuie să uităm un aspect cât se poate de important: astăzi mai serbăm un ordin ce a încununat și încununează piepturile cetățenilor și militarilor noștri. Astăzi Ordinul Steaua României împlinește 143 de ani de la înființare, fiind astfel cel mai vechi ordin oficial instituit al României!

Ordinul Steaua României este astăzi cel mai important ordin național, în fruntea ierarhiei ordinelor, fiind depășit doar de Ordinul Mihai Viteazul și Medalia Virtutea Militară de război, care se acordă doar în caz de război.

Decretul de înființare al Ordinului Steaua României este primul decret adoptat de către Parlamentul României în ședința solemnă ținută la 10 mai 1877 imediat după sancționarea independenței de stat, putând fi considerat, pe bună dreptate, primul decret al statului liber și independent.

Ordinul era împărțit în cinci clase, în ordine crescătoare: cavaler, ofiţer, comandor, mare ofiţer și mare cruce. Din punct de vedere al acordării, aceasta se putea conferi tuturor militarilor, ofiţeri, subofiţeri, caporali şi soldaţi, cât și tuturor categoriilor de civili. Pentru subofițeri, caporali și soldați era stabilită o pensie viageră specială care se acorda pe lângă pensia militară.

Ce este interesant de remarcat implica un jurământ pentru cetăţenii români, dacă aceștia nu juraseră la intrarea în serviciul statului, fie el militar sau civil.

Steaua României cu spade în rang de cavaler, model 1877. Colecția MMN

Steaua României cu spade în rang de cavaler, model 1877. Colecția MMN

Să dăm citire descrierii de epocă, în limbajul tipic. Decoraţiunea Steaua României este o cruce de smalţ albastru înconjurată de raze purtând deasupra coroana domnească.

Centrul crucei este de smalţ roşu înconjurat de ramuri de stejar verzi, având pe o parte Vulturul cu deviza „in fide Salus”, iar pe partea cealaltă cifra domnitorului.

Crucea cu smalţ albastru, este de argint pentru cavaleri şi de aur pentru ofiţeri, comandatori, marii ofiţeri şi marii cruci. Diametrul este de 40 mm pentru cavaleri şi ofiţeri şi de 60 mm pentru comandatori şi mari ofiţeri.

Steaua României cu spade în rang de comandor, model 1877 Colecția MMN

Steaua României cu spade în rang de comandor, model 1877 Colecția MMN

Cavalerii poartă decoraţia atârnată de o cordea moarată roşie cu marginile albastre închise fără rozetă pe partea stângă a pieptului; ofiţerii o poartă în acelaş loc şi cu aceeaşi cordea însă cu rozetă. Comandatorii poartă decoraţiunea la gât, legată de o cordea moarată roşie cu margini albastre, însă mai lată decât a ofiţerilor şi a cavalerilor.

Marii ofiţeri poartă pe partea stângă a pieptului o placă sau o stea cu opt raze îndoite diamantate peste tot de argint cu un diametru de 90 mm.

Pe stea se află crucea întocmai ca la celelalte grade, având Vulturul în centru cu deviza „in fide Salus”, ei poartă în afară de aceasta şi decoraţiunea la gât pentru comandatori Marii Cruci, poartă o cordea lată moarată roşie cu margini albastre închise în formă de eşarfă, trecând pe deasupra umărului drept şi la vârful căreia este legată o cruce ca aceea a comandatorilor, având însă un diametru de 70 mm.

Ei poartă pe partea stângă a pieptului o placă întocmai ca aceea a marilor ofiţeri cu un diametru de 95 mm. Pentru militari forma decoraţiunii este tot ca cea pentru civili, cu diferenţa că fiecare clasă are pe decoraţiune două spade încrucişate.

Steaua României cu spade în rang de mare cruce, model 1877. Colecția MMN

Steaua României cu spade în rang de mare cruce, model 1877. Colecția MMN

Astăzi, Ordinul Steaua României are șase ranguri, fiind adăugat și rangul de colan. Totodată, astăzi însemnul decorației redă forma acestuia adoptată în anul 1932.

Colanul Stelei României, model 1999, foto Cancelaria Ordinelor

Colanul Stelei României, model 1999, foto Cancelaria Ordinelor

La mulți ani celui mai vechi ordin românesc! La mulți ani Stelei României!

Dr. Emil Boboescu

Textul este parte a conferinței susținută de subsemnatul în anul 2017 în cadrul Colocviului Național de Istorie al Muzeului Național Cotroceni.