Doamnelor, domnişoarelor şi domnilor, ca să mă iau iarăşi de gusturile redactorului şef Julianos Iamandi (am ceva personal cu dânsu’, are de dat bere), astăzi ne vom bate joc de ultima realizare a industriei de apărare româneşti, stropitoarea automată de calibru 5,56 cu care s-a jucatla BSDA.

Aşa cum vedeţi în poza de deasupra, caracteristicile tehnice sunt absolut uimitoare, mai ales greutatea. După părerea mea, tradiţia comunistă de „noi muncim, nu gândim” se continuă cu mult succes la 22 de ani după Cădere. Să ai o sculă lungă şi grea, când toată lumea le scurtează şi le uşurează, e semn de lipsă de inteligenţă, ca să folosesc o expresie elegantă.

Ne mutăm acum în însorita şi cuşera ţară a Israelului (în momentul acestala Haifa e soare), a cărei armată s-a lovit de cam aceeaşi problemă enunţată mai sus, aceea a armelor lungi şi grele, având în dotare mulţi ani puştile FN FAL. Pentru necunoscători, FAL-ul e o sculă de calibrul 7,62x51mm, cântărind 4,3-6 kgşi având o lungime de 1,125m, în funcţie de versiune. Îţi vine cam peste mână să te bagi cu ea într-un transportor blindat, în ceva elicopter sau să intri din casă în casă pe străduțele arabe.  În cazul acesta, ai nevoie de o sculă scurtă, uşoară şi mai ales manevrabilă, care să poată fi folosită în cotloane strâmte şi la distanţe mici. În particular, IDF-ul are o sumedenie de Sayeret-uri, unităţi de recunoaştere şi/sau de operaţiuni speciale, flăcăi veseli care au un cuvânt greu de spus când e vorba de dotare. Deci, pus cap la cap, doamnelor, domnişoarelor şi domnilor, viitoarea armă de asalt a IDF-ului, IWI MicroTavor/X95!

X95 este o puşcă de asalt compactă, de numai 580mm, având o ţeavă de 330mm. Prin comparaţie, un M4A1 standard, cu patul extins la maxim, are o lungime de 880mm, la o ţeavă de 387mm. Funcţionează pe baza pistonului de gaze cu impuls lung, similar cu AK-ul, are calibrul de5,56 mmşi foloseşte încărcătoarele STANAG, compatibile M16/M4, simplificând astfel logistica. Are montată în partea superioară o şină Picatinny, astfel asigurând montarea unui sistem optic de vizare de tip red dot Mepro MOR, sau a unui sistem de vizare pe timp de noapte. IDF-ul preferă NVD-urile din generaţia a doua, pentru că în general operațiunile se desfăşoară în teren urban, luminat artificial, şi nu este nevoie de o intensificare puternică, ca în cazul operaţiunilor rurale. Are montate o cătare şi un înălţător rabatabile, ascunse şi folosibile doar în caz de necesitate. Selectorul de foc si ferestrele de ejectare sunt dispuse pe ambele părţi, făcând arma total ambidextră.

X95 se poate modifica prin schimbarea ţevii şi a mecanismului intern într-un pistol mitralieră de calibrul 9x19mm, folosind încărcătoarele de tip Uzi şi un mecanism operat prin recul. Amortizorul destinat acestei variante permite folosirea muniţiei normale de 9mm, eliminând necesitatea muniţiei subsonice. Scopul acestei conversii nu este numai de a oferi o versiune suplimentară pentru diferitele scenarii de luptă, ci şi de a permite folosirea muniţiei de 9mm pentru instrucţie, micşorând astfel costurile.

Concluzionând, avem aici o armă modulară, flexibilă, potrivită nu numai forţelor speciale, ci oricărei forţe de menţinere a ordinii, poliţie sau armată ce are nevoie de o armă compactă şi puternică.