Stimaţi cititori, pentru că în meciul de luni dimineaţa dintre majarajahu’ Iulică şi expertu’ nostru în ale zburătoarelor, Grifonu’, s-a impus maharajahu’, care bate chintalu’, astăzi vom face o plimbare în frumoasa ţară a vacii Milka şi vom vorbi despre ţânţari.
Născut în bălţile din atelieru’ de lentile, ochelari şi alte asemenea Vectronix din frumosu’ oraş helveţian Heerbrugg, dihania noastră este, ca de obicei, o sculă multifuncţională, care aduce bere, face cartofi prăjiţi, urmăreşte copiii noaptea, măsoară distanţe si alte asemenea. Ca să scurtăm coada vulpii, este un binoclu/NVD/telemetru laser multifuncţional.
Introdus în programul britanic FIST (Future Infantry Soldier Technology) pe post de Commander’s Target Locator, dihania noastră, care trage la cântar cam 1,2 kg, ajută la reducerea greutăţii cărate de un soldat, înlocuind mai multe piese de echipament. Cu un factor de mărire de 5x, un sistem de intensificare a luminii din generaţia a 3-a şi un telemetru laser ce asigură o măsurare precise de până la 4 km, MOSKITO asigură şi calcularea unghiurilor verticale, fiind astfel de mare folos şi lunetiştilor. Cu o interfaţă dublă de date, prin cablu şi wireless, poate transmite informaţii spre un calculator balistic sau direct unei staţii radio. Poate primi date de geolocaţie de la orice sistem GPS de genul Rockwell Collins PLGR, DAGR sau Garmin comercial.
Pe baza acestei scule, elveţienii noştri, ajutaţi de nişte americani şi de nişte francezi de treabă au mai clocit două jucării foarte utile. Prima este o sculă pentru lunetişti, SORD (Shooter Objective Ranging Device), un sistem de legare a ţânţarului la un calculator balistic având instalat software-ul pentru lunetişti Horus A-TRAG, oferind o soluţie integrată şi foarte rapidă pentru aceştia pentru măsurarea distanţelor până la ţinte multiple.
A doua, mai cotoioasă, o reprezintă integrarea în sistemul de marcare a ţintelor Sterna, ţânţarul oferind posibilitatea controlorilor de atac aerian de a livra cu maximă precizie bombe de tip JDAM sau ghidate prin laser. Astfel, siguranţa trupelor aflate în zone cu operaţiuni Close Air Support este mărită.
În concluzie, o sculă deşteaptă. 😀
Abia astept in cativa ani sper sa se poata pune toate sculele astea direct intr-o luneta ca sa nu mai fie nevoie sa cari altceva decat arma in sine si rucsacul ar fi si ami usor in felul acesta.